Προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό, κατάλυμα ή ακόμη και πόσιμο νερό στις Φιλιππίνες

Τρεις ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, χιλιάδες επιζώντες από την καταστροφή περιμένουν μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να φθάσει στο σημείο όπου βρίσκονται η ανθρωπιστική βοήθεια…
Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων, στο Τακλομπάν, μία από τις πόλεις που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη αποτελεσματική και οργανωμένη επιχείρηση να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.
Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Τακλομπάν και σε άλλα σημεία των Φιλιππίνων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.
Οι ζημίες σε οδικούς άξονες και αεροδρόμια έχει καθυστερήσει σοβαρά την απόδοση της βοήθειας.
Μία από τις πλέον ισχυρές καταιγίδες στην καταγεγραμμένη ιστορία, ο Χαϊγιάν – τον οποίο οι αρχές των Φιλιππίνων αποκαλούν Γιολάντα – χτύπησε τις ανατολικές παραλιακές επαρχίες Λέιτε και Σαμάρ την Παρασκευή.
Στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά, χτυπώντας σε έξι νησιά των κεντικών Φιλιππίνων.
«Απέραντο τρελοκομείο»
Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το πέρασμα του τυφώνα. Πολλοί προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό, κατάλυμα ή ακόμη και πόσιμο νερό.
Η σοβαρά εκτεθειμένη ανατολική πόλη Γκουϊουάν, στην επαρχία Σαμάρ, με πληθυσμό 40.000 κατοίκων, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της κατεστραμμένη.
Το Τακλομπάν, στην επαρχία Λέιτε, ισοπεδώθηκε σε μεγάλο μέρος του από το πέρασμα του Χαϊγιάν και δεκάδες πτώματα θυμάτων βρίσκονται στις άκρες των δρόμων, πολλά από τα οποία έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης σε άμεση ανάγκη φαγητού και νερού, ενώ κάποιοι περιμένουν να πετάξουν μακριά από την πόλη.
Εκτιμήσεις για πόλεις στην βόρεια επαρχία Σέμπου αναφέρονται σε καταστροφές της τάξης του 80-90%.

Φιλιππίνες: Αγώνας επιβίωσης μετά την βιβλική καταστροφή στο Τακλομπάν

Το Μπάκο, πόλη 35.000 κατοίκων, στην επαρχία Ανατολικό Μιντόρο, βρισκόταν κατά 80% κάτω από ύδατα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη διεθνής προσπάθεια αρωγής και ανακούφισης των πληγέντων,  ενώ μέλη σωστικών συνεργείων δίνουν μάχη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόλεις και χωριά τα οποία παραμένουν αποκομμένα από την έναρξη της καταιγίδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο Τακλομπάν έχουν εισέλθει στρατιώτες, οι οποίοι μοιράζουν φαγητό και νερό σε μέρος των κατοίκων, ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στείλει στην περιοχή πεζοναύτες.
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων, Ρίτσαρντ Γκόρντον, περιέγραψε την κατάσταση ως «απέραντο τρελοκομείο».
«Μόνον τώρα καταφέραμε να εισέλθουμε και μόλις αρχίζουμε να μεταφέρουμε τα αναγκαία διατροφικά είδη, καθώς και νερό και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο», τόνισε ο κ. Γκόρντον.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων έκανε λόγο για επίσημο απολογισμό 942 νεκρών, ωστόσο είναι ευρέως παραδεδεγμένο ότι ο αριθμός θα μεγαλώσει σημαντικά.
Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους υπολογίζονται σε 630.000.
«Πρωτόγνωρη σε μέγεθος καταιγίδα»
Πολλοί επικρίνουν τις φιλιππινεζικές αρχές ότι δεν έκαναν όσα μπορούσαν σε επίπεδο προετοιμασίας για τον τυφώνα, την τελευταία από σειρά φυσικών καταστροφών οι οποίες έχουν πλήξει το ασιατικό έθνος στη χώρα των 7.000 και πλέον νήσων.
Οι αρχές είχαν εκκενώσει εκατοντάδες περιοχές από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους πριν από την άφιξη της τροπικής καταιγίδας, ωστόσο πολλά κέντρα συγκέντρωσης πολιτών – σχολεία, εκκλησίες και κυβερνητικά κτήρια – αποδείχθηκαν αδύναμα έναντι της μανίας των ανέμων και των κυμάτων.
Ο Χαϊγιάν «έφερε» μαζί του ανέμους ταχύτητας 235χλμ./ώρα, με ριπές 275 χλμ./ώρα και κύματα ύψους έως και 15 μέτρων. Σε συγκεκριμένες περιοχές, η βροχή η οποία έπεσε έφτασε τα 400 χιλιοστά.

Κατάσταση «εθνικής συμφοράς»

 

Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για εκτεταμένη λεηλάσία και δυσκολίες στην επιβολή της τάξης.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακουΐνο, έχει κηρύξει ήδη κατάσταση «εθνικής συμφοράς».
Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει πιθανότητα να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τακλομπάν.
Σε ορισμένες περιοχές, οι νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους.
Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία αναπτύσσονται στην περιοχή για να προσφέρουν βοήθεια.
Βοήθεια δι’ αεροπορικής οδού έχει φθάσει μονάχα στο τοπικό διεθνές αεροδρόμιοτου Σέμπου, με τις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να εστιάζονται στο Τακλομπάν.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε μήνυμά του, σημειώνει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών και τις εκτεταμένες ζημιές τις οποίες προκάλεσε ο τυφώνας.
Πολλές χώρες έχουν αποστείλει εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. Η Αυστραλία συνέβαλε με 9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Νέα Ζηλανδία με 1 εκατομμύριο.
Ο τυφώνας Χαϊγιάν βρίσκεται πλέον στο Βιετνάμ, κοντά στο τουριστικό θέρετρο Χα Λονγκ Μπέι, με ταχύτητες ανέμων οι οποίες φθάνουν τα  140 χλμ. την ώρα.
Πηγή : naftemporiki.gr