Τριχόπτωση: Μύθοι και αλήθειες

1. Για όλα φταίει η μαμά

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ: Πέρα από το ότι η μάνα φταίει για όλα, όταν ψάχνουμε τον αποδιοπομπαίο τράγο μας, δυστυχώς δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την αραίωση των μαλλιών. Το κληροδότημα μπορούν να το κάνουν και οι δύο γονείς, δεν έχει σχέση με το φύλο. Η τριχόπτωση μπορεί, επίσης, να πηδήξει μια γενιά οπότε να έχετε να ευχαριστήσετε τους παππούδες σας για την κατάσταση της κεφαλής σας και όχι τους γονείς σας. Όπως και να χει, αν απουσιάζουν μαλλιά από τα κεφάλια των συγγενών σας να είστε προετοιμασμένοι πως μπορεί και τα δικά σας να σας αποχαιρετίσουν αργά ή γρήγορα.

2. Τα καπέλα καλύπτουν τη ζημιά που κάνουν

ΜΥΘΟΣ: Για να φταίνε θα έπρεπε να είναι τόσο στενά που να εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος το οποίο δεν θα κατάφερνε ποτέ να φτάσει στους θύλακες της τρίχας και, άρα, θα είχατε ήδη να αντιμετωπίσετε σοβαρότερα προβλήματα από το αν θα χάσετε τα μαλλιά σας. Τα «κανονικά» καπέλα δε χρειάζεται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου γι αυτή την περίπτωση. Σκεφτείτε, μόνο, πως αν ίσχυε αυτός ο μύθος όλοι οι αθλητές και οι ένστολοι θα έπρεπε να είναι καραφλοί!

3. Κόψτε τα μαλλιά σας για να δυναμώσουν 

ΜΥΘΟΣ: Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το μύθο είναι το ότι τα φρεσκοκουρεμένα μαλλιά δείχνουν πιο πλούσια (λόγω μηδαμινού μήκους;) και υγιή.

4. Καλύτερα βούρτσισμα παρά χτένισμα

ΜΥΘΟΣ: Η αλήθεια είναι πως καλύτερα να τα χτενίζετε αντί να τα βουρτσίζετε αφού με το βούρτσισμα εκτός από το να τα ξεριζώσετε (το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την τριχόπτωση) θα τους κάνετε και ψαλίδα.

5.Τα προϊόντα μαλλιών επηρεάζουν την τριχόπτωση

ΑΛΗΘΕΙΑ: Νομίζετε πως οι εταιρείες με προϊόντα περιποίησης μαλλιών θέλουν να σας πείσουν να αγοράσουν τα δικά τους μόνο και μόνο επειδή είναι δικά τους; Κάνετε λάθος. Υπάρχει μια πολύ απλή και δοκιμασμένη μέθοδος για να χάσετε τα μαλλιά σας, αν και εφόσον το επιθυμείτε: τα δυνατά χημικά που περιέχονται σε βαφές και ντεκαπάζ αλλά και προϊόντα για ίσιωμα ή περμανάντ τα οποία δεν καταστρέφουν, τελικά, μόνο την τρίχα αλλά και τη ρζα τους. Β.

6. Τα σαμπουάν από φυσικά συστατικά είναι καλύτερα για τα μαλλιά;

ΜΥΘΟΣ: Θα μπορούσε να ισχύει αλλά, ξέρετε, τίποτα δεν είναι επίσημο αν δεν έχει γίνει κάποια επιστημονική έρευνα που να το αποδεικνύει (στατιστικά τουλάχιστον). Και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Υπάρχουν σαμπουάν τα οποία παρότι δεν είναι φτιαγμένα με συστατικά από εκείνα που θα αποκαλούσε κανείς φυτικά ή φυσικά η σύνθεσή τους, παρόλα αυτά, είναι από υλικά που ουδέποτε έχουν συνδεθεί με την τριχόπτωση και, ίσα ίσα, περιποιούνται και φροντίζουν άψογα τα μαλλιά.

7. Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση 

ΜΥΘΟΣ: Το συχνό λούσιμο δεν προξενεί καμία μα καμία βλάβη. Ποτέ. Μόνο μοσχομυριστά και φρέσκα μαλλιά προξενεί. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας.

8.Η δίαιτα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα μαλλιά που χάνονται

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κακή διατροφή είναι υπεύθυνη για πολλά στραβά και άσχημα και τα μαλλιά που χάνονται είναι ένα από αυτά. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο φαγητό που αποδεδειγμένα κάνει καλό στα μαλλιά ή τα βλάπτει, αντιστοίχως. Απλώς το να είναι ο οργανισμός υγιής βοηθάει. Και για να είναι το σώμα υγιές πρέπει να τρέφεται σωστά.

9. Το στρες προκαλεί τριχόπτωση

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν είναι το αίτιο, το αίτιο είναι κυρίως τα γονίδιά σας αλλά και το άγχος επιταχύνει τη διαδικασία και επιβαρύνει το πεπρωμένο σας.

10.Το μασάζ στο κεφάλι εμποδίζει την τριχόπτωση

ΜΥΘΟΣ: Δε φταίει το ότι δεν έχει αρκετό αίμα το κεφάλι σας για το ότι χάνονται τα μαλλιά σας. Το λογισμικό του θύλακα της τρίχας είναι προγραμματισμένο να την αδυνατίσει και να την εξαφανίσει. Το μασάζ στο κεφάλι είναι εξαιρετικό αλλά την τριχόπτωση δεν την εμποδίζει.

Πηγή:msn.com