Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Έλληνα μετανάστη στην Μελβούρνη

Στην κορυφή του Red Hill (Κόκκινος Λόφος), που βλέπει τον κόλπο του Πορτ Φίλιπ, από όπου γινόταν η είσοδος των πλοίων που μετέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη Μελβούρνη, σε μια περίοπτη θέση στους καταπράσινους κήπους του γνωστού μοναστηριού της Παναγίας Καμαριανής,  στήθηκε το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες μετανάστες.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν την Κυριακή παρουσία πολυάριθμων ομογενών, αλλά και επισήμων.
Τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον ιερέα Ελευθέριο Τάτση, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Χαντ μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον «φλογερό παπά-Λευτέρη» και την απίστευτη ενεργητικότητα που τον διακρίνει, αφού έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό έργο στο χώρο της Παναγίας Καμαριανής.

Τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Ντένις Νάφθαϊν αλλά και τον υπουργό Πολυπολιτισμού, Νίκο Κότσιρα, εκπροσώπησε ο πολιτειακός υπουργός Παιδείας, ο οποίος, επίσης, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες μετανάστες και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Αυστραλίας.

Το Ομοσπονδιακό Εργατικό Κόμμα εκπροσώπησε η βουλευτής, Μαρία Βαμβακινού, και το πολιτειακό Εργατικό Κόμμα η σκιώδης υπουργός, Τζένη Μικάκου.
Και οι δυο στις ομιλίες τους εξέφρασαν τη συγκίνησή τους αλλά και την χαρά τους που στήθηκε το συγκεκριμένο μνημείο για να τιμήσει τους Έλληνες μετανάστες.
Η Επιτροπή του Μνημείου  σημείωσε ότι πρόκειται για μια παλιά επιθυμία πολλών ομογενών, που  έγινε  πραγματικότητα, χάρη στη συμβολή πολλών, αλλά και των εκφωνητών του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ, Νίκου Λούπο και Αγγελή Καλοδούκα, που είχαν τη σχετική πρωτοβουλία και διεξήγαν και τη σχετική εκστρατεία.

Το  Μνημείο έχει φιλοτεχνηθεί με σεβασμό προς τον Έλληνα μετανάστη και συμβολίζει την εγκατάσταση, τον καθημερινό μόχθο, τους αγώνες επιβίωσης και αναγνώρισης και τα επιτεύγματα του καθενός , στη χώρα του Νότου.

Στη σχετική τελετή μίλησαν ακόμα ο αντιπρόεδρος του Victorian Multicultural Commission,  Σπύρος Αλατσάς, η  συγγραφέας Κούλα Τέο και, φυσικά, ο παπά-Λευτέρης, που ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο συγκεκριμένο έργο.

Ακολούθησε πανηγύρι με παραδοσιακά φαγητά, ελληνικούς χορούς από χορευτικές ομάδες της Σχολής Μανασσή και μουσική από την ορχήστρα «Ρυθμός».

Πηγή:Neoskosmos.com