Το αίτιο και το σύμπτωμα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2014 είτε το θέλουν είτε όχι. Τότε θα έχουμε δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές και σε αυτή την κάλπη θα αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια των μνημονιακών πολιτικών». Αυτή είναι η συλλογιστική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όπως την διατύπωσε από το πειρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΤ3, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, θα ψηφίσουν οι Έλληνες (αλλά και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί κλπ.) στις Ευρωεκλογές για να αποδοκιμάσουν την μνημονειακή πολιτική. Αλλά εάν αυτό συμβεί, τότε πως συμβιβάζεται με την επίσης από τον κ. Τσίπρα και στην ίδια συνέντευξη “ομολογία” ότι “η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, γιατί οι μονομερείς ενέργειες θα συμπαρασύρουν όλη την Ευρώπη και είναι αυτό που φοβούνται”;

Σε απλά ελληνικά, αν ψηφίσουν αντιμνημονιακά οι Έλληνες και ενδεχόμενα και οι λοιποί υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης ευρωπαίοι, αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει υπό το βάρος της καθολικής αποδοκιμασίας. Αλλά σε μία καταρρέουσα Ευρώπη, τι είδους διαπραγμάτευση μπορείς να κάνεις;

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας εννοεί ότι θα υπερψηφιστούν οι δικοί του Ευρω-υποψήφιοι. Αλλά αυτό ποιά επίπτωση θα έχει σε επίπεδο κυβερνητικών εξελίξεων; Θα ανατραπεί η κυβέρνηση γιατί θα χάσει, ενδεχομένως, τις ευρωεκλογές; Μάλλον δεν φαίνεται και πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί…

Μα και ούτε οι πολίτες θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές με άλλα κριτήρια πέραν της εντοπιότητας. Αυτό συμβαίνει σε κάθε δημοτική εκλογή. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν άτομα που μπορούν να τους λύσουν τα δημοτικά και όχι τα εθνικά προβλήματα.

Ο επόμενος ισχυρισμός του κ. Τσίπρα, μάλλον αποτελεί μύχιο πόθο του: η τρόικα, είπε, «έχει καταλάβει πως ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει», διότι, όπως εξήγησε, «η τρόικα τώρα θεωρεί ότι είναι η ευκαιρία για να περάσουν νέα μέτρα και γιαυτό εμμένει σε σκληρά μέτρα ευελπιστώντας ότι αυτή η κυβέρνηση ίσως μπορέσει να τα περάσει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση φεύγει» προσέθεσε.

Αλλά αν νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι σε περίπτωση εκλογικής του νίκης η Τρόικα δεν θα τον πιέζει για μέτρα, φοβόμαστε ότι ζει σε άλλον κόσμο. Όσο η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τους στόχους των μνημονίων, η Τρόικα θα απαιτεί και νέα μέτρα. Αν φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά και έλθει κυβέρνηση Τσίπρα, τότε είναι που θα πιέσει ακόμη περισσότερο προκειμένου να ληφθούν μέτρα σκληρά από μία κυβέρνηση με νωπή την λαϊκή εντολή και, επομένως, με μεγαλύτερη αποδοχή και ανοχή από το λαό, από ό,τι η φθίνουσα κυβέρνηση.

Αυτά λέει η λογική.  Αλλά το να ζητάς κοινή λογική από έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν σέβεται το νόμο και για μικροκομματικούς σκοπούς εμφανίζεται από πειρατικό κανάλι, μάλλον είναι χαμένος κόπος.

Το θέμα δεν είναι αν ο επόμενος πρωθυπουργός θα λέγεται Σαμαράς ή Τσίπρας. Το μέγα ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες της είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός να έχει επίγνωση της κατάστασης, των λαθών, των προβλημάτων και των αδυναμιών και να είναι αποφασισμένος όχι να σκιαμαχήσει με την Ευρώπη, αλλά να προωθήσει τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης.

Διότι όσο ψάχνουμε τα αίτια της της χρεοκοπίας μας στους ξένους, τόσο δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Πολύ απλά, γιατί δεν θα θεραπεύουμε το αίτιο, αλλά θα ξορκίζουμε το σύμπτωμα…