Ο Κυπριακός Τύπος, 26 Νοεμβρίου 2013

Η χθεσινή άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου με πληροφορίες για το περιεχόμενό της και τις δηλώσεις των Αναστασιάδη – Έρογλου αμέσως μετά. Γίνεται επίσης αναφορά στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της Cyta, στις δηλώσεις των Βελκουλέσκου, Αναστασιάδη και άλλων στο συνέδριο του Economist, στο θέμα της περικοπής του 13ου μισθού που θα επανέλθει στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων στη Βουλή την Πέμπτη, κ.ά.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ένας Έρογλου στα χνάρια του Ντενκτάς» αναφέρεται στη χθεσινή άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών, την οποία χαρακτηρίζει άκαρπη και γράφει ότι σήμερα ενημερώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες. Αλλού γράφει ότι σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που προχωρεί το ΓΕΣΥ διατύπωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ένα ΓΕΣΥ που θα δημιουργεί μια νέα μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε βασιλικούς μισθούς σε εποχές φτώχιας στη Cyta, σημειώνοντας ότι οι απολαβές του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή φτάνουν τις 111.791 ευρώ, συν αυτοκίνητο πολυτελείας.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Ρίχναμε αβγά στον τοίχο…» γράφει ότι ως αναμένετο, η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών χθες επιβεβαίωσε το χάσμα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε. Αλλού αναφέρει ότι καρότο και μαστίγιο χρησιμοποίησε η Ντέλια Βελκουλέσκου που δήλωσε ότι πάμε καλά, αλλά έρχονται και άλλα μέτρα, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στο χθεσινό συνέδριο του Economist ότι κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εκδηλώνονται ακραία πολιτικά φαινόμενα στο ΔΗΚΟ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Άνοιξε η πόρτα για αδιέξοδο» γράφει ότι ο Έρογλου είπε το γνωστό του ποίημα και επιχείρησε επικοινωνιακά παιχνίδια, κάνει λόγο για «μηδέν εις το πηλίκον» και πως ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε νέα συνάντηση. Αλλού αναφέρεται σε εννιά προϋποθέσεις της Τρόικας για αποδέσμευση της τρίτης δόσης και γράφει για τα μνημονιακά νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν και τους εύκολους και δύσκολους όρους που συμφωνήθηκαν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχει συμφόρηση και προσκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γράφει για την πορεία του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros Hayreddin Pasa που «δέσμευσε» όλο τον κόλπο της Αμμοχώστου, αλλά «αναγνώρισαν» τα 12 μίλια της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κανένα αποτέλεσμα» γράφει ότι ο Έρογλου το έριξε στις επικοινωνιακές υπεκφυγές και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε σε κοινό ανακοινωθέν με τον Τ/κ ηγέτη να επαναλαμβάνει ότι δεν χρειάζεται. Αλλού γράφει ότι στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα τεθεί εκ νέου το θέμα της περικοπής μέρους του 13ου μισθού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χάραξη γραμμής ασφαλείας και επιστροφή στη γη τους ζητούν οι Ε/κ γεωργοί των οποίων τη γη τους έχουν καταλάβει οι κατοχικές δυνάμεις.

Η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily” με τίτλο «Απομένει πολύς δρόμος» αναφέρεται στη χθεσινή άτυπη συνάντηση των ηγετών και γράφει ότι οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για να φτάσουν σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν. Αλλού γράφει  για τρύπες στη νομοθεσία που αφορά την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στις γυναίκες που χρειάζεται δουλειά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στο συνέδριο του Economist και γράφει πως δήλωσε ότι η πάσχουσα οικονομία πηγαίνει καλύτερα αλλά η ανάρρωση συνεχίζει να είναι δύσκολη με μεγάλες προκλήσεις.

Η αγγλόφωνη “Meeting friendly but no progress” γράφει ότι μετά την χθεσινή άτυπη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλού γράφει για λίστα με ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης που είναι οι χειρότεροι πελάτες για την Τράπεζα Κύπρου με επικίνδυνα δάνεια που φτάνουν δισεκατομμύρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο μίλησε χθες για τα οικονομικά οφέλη από την λύση του Κυπριακού.

 

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)