Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Νοεμβρίου 2013

Οι ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου, η μεγάλη παγκύπρια κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου που εξήγγειλαν χθες διάφορες οργανώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας της Τρόικας, ο απόηχος της συνάντησης Αναστασιάδη – Έρογλου και οι εκλογές στο ΔΗΚΟ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βάρη 1,8 δις για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι η πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα και οι αυξημένες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανέβασαν τις ζημιές της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στο 1,8 δις ευρώ. Αλλού, γράφει ότι μετά από πιέσεις αφαιρέθηκε από τη νομοθεσία που βρίσκεται στα σκαριά πρόνοια που απαγόρευε το διορισμό στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών όσων κατέχουν κομματικό αξίωμα. Σε άλλο θέμα της στην πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι με πάρε δώσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέλει να λυθεί το αδιέξοδο που προέκυψε σε σχέση με την κοινή διακήρυξη, ο Ντερβίς Έρογλου.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο «Σε διπλάσια τιμή η εξαγορά της Λαϊκής» γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου πλήρωσε στη Λαϊκή 844,014 εκ. για την εξαγορά της, αντί 424,5 εκ. που ήταν η αξία ενεργητικού και υποχρεώσεων της Λαϊκής Τράπεζας. Η εφημερίδα γράφει, επίσης πρωτοσέλιδα, ότι οι Τούρκοι, με τις θέσεις τους, τινάζουν στον αέρα κάθε προσδοκία για πρόοδο στο Κυπριακό και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλού, γράφει ότι για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που γνώρισε ποτέ ετοιμάζονται εννέα συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.

“Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δεν δέχεται ούτε τον ΟΗΕ» γράφει ότι σε παράσταση για γερά νεύρα, επιχείρησε να μετατρέψει την άτυπη συνάντηση της Δευτέρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έργογλου. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στις ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2013 και γράφει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 36% και συνεχίζουν να επιδεινώνονται το δεύτερο εξάμηνο. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, ο «Φ» γράφει ότι σημαντικές εξουσίες αποκτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λειτουργοί της οποίας θα μπορούν να κόβουν εξώδικα για αδικήματα που σήμερα ελέγχονται από αστυνομικούς.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παλλαϊκός ξεσηκωμός» γράφει ότι εργατικές, εκπαιδευτικές, αγροτικές και κοινωνικές οργανώσεις εξήγγειλαν χθες την από κοινού παγκύπρια κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία για να εκφραστεί η κάθετη αντίθεση του λαού στη σκληρή λιτότητα της Τρόικας. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στο κάλεσμα που απηύθυνε ο ΓΓ της ΕΚΑ προς τους αγρότες για συμμετοχή σε μεγάλη κινητοποίηση στις 7 Δεκεμβρίου, στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία των τρακτέρ προς τη Μόρφου. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαμηνύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της και δεν μπορεί να μεταφερθεί στα χέρια μιας χούφτας ολιγοπωλίων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε χθες ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ από την πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα και τις αυξημένες προβλέψεις. Αλλού, γράφει ότι ο Ε/κ διαπραγματευτής στο Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε χθες τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο για τη συνάντηση Αναστασιάδη –Ερογλου. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος αναμένει 800 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες εντός του 2014, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΟΤ Αλέκου Ορουντιώτη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ ανακοινώνει η Τράπεζα Κύπρου», αναφέρεται στις ζημιές που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2013 που προκλήθηκαν από τη πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα και τις αυξημένες προβλέψεις. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί πρωτοσέλιδα δηλώσεις του Ε/κ διαπραγματευτή στο Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τις οποίες η συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται «σε μια πολύ τραγική κατάσταση». Στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα προβάλλει επίσης ένα έγγραφο του  πάπα Φραγκίσκου στο οποίο κάνει λόγο  για την «τυραννία των αγορών» και καλεί τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου να καταπολεμήσουν την φτώχεια και τη μεγεθυνόμενη ανισότητα.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)