Μετά τις 9 Δεκεμβρίου η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μόλις αυτός επέστρεψε από τη Λιθουανία.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η αναβολή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να γίνει μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, και μόνο εφόσον υπάρξει σύγκλιση στα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης, με μεγαλύτερο και σοβαρότερο την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που ζητά η πλευρά των δανειστών.

Μεγαλο “αγκάθι” αποτελούν παράλληλα και οι ομαδικές απολύσεις, ενώ διαφωνία υπάρχει και στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Αν και προφανώς ο στόχος της συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ φαίνεται πια να απομακρύνεται, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης αισιόδοξος ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση εντός του 2013, ενώ δε θεωρεί πιθανό ούτε το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τον προβληματίζει η απόφαση αυτή των δανειστών, απάντησε: “Όχι, δεν με προβληματίζει γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ακόμα δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία, σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, τα ανοιχτά θέματα είναι κυρίως τα διαρθρωτικά, και λιγότερο τα δημοσιονομικά, ενώ για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. σημείωσε πως “έχουν μείνει πολύ μικρές διαφορές πια”.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα – Λαγκάρντ

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης τηλεδιάσκεψη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης. Κοινή διαπίστωση ήταν πάντως, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχουν λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σχετικά με τα παράπονα της Αθήνας για τη στάση της τρόικας κατά τη διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη στο news.gr: Moody’s: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε Caa3 από C