Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Δεκεμβρίου 2013

Οι εκλογές στο ΔΗΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις, έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Κεντρικής για την Alvarez & Marsal, το Σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τη Cyta, οι εξελίξεις σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν και η έκκληση ε/κ και τ/κ κομμάτων για διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

 

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μάριος Vs Νικόλας», γράφει ότι μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα αντιπαλότητας και όξυνσης μεταξύ των μονομάχων τα μέλη του κόμματος καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη του κόμματος, προσθέτοντας ότι η εκλογή του ενός ή του άλλου δεν είναι χωρίς συνέπειες αφού για χρόνια τώρα οι συμμαχίες του ΔΗΚΟ κρίνουν την εκτελεστική εξουσία. Αλλού γράφει για «face lifting» στο ΑΚΕΛ και αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων πριν τα Χριστούγεννα στα όργανα του κόμματος ενόψει του Προγραμματικού Συνεδρίου. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει  για αποκαλυπτική έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Alvarez & Marsal διαπραγματεύτηκε την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα, την ώρα που απεκόμιζε οφέλη αν η τιμή πώλησης ήταν χαμηλή, καθώς και ότι το ΔΣ είχε αφαιρέσει την Α&M από τις προσφορές  αλλά την επανέφερε ο Πανίκος Δημητριάδης.

 

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ψηφίζουν για το ΔΗΚΟ που θέλουν», αναφέρεται στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΔΗΚΟ σήμερα και γράφει για σύγκρουση δύο φιλοσοφιών, που το αποτέλεσμά της θα οριοθετήσει την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αλλού γράφει ότι από «γενικές εξετάσεις» θα περάσουν μέσα στον επόμενο χρόνο τα τέσσερα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα μαζί με άλλες τράπεζες της Ευρώζωνης. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» προβάλλει συνέντευξη της Προέδρου της Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου στις εσωτερικές της σελίδες, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις της Κεφαλαιαγοράς αποτελούν όπλο για τους επενδυτές.

 

 

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Νέα μαχαιριά από τον Φούλε», γράφει ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε αθέτησε τη δέσμευσή του προς τη Λευκωσία και δεν είπε ούτε λέξη για την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα. Αλλού γράφει ότι οι Δηκοϊκοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, προσθέτοντας ότι οι μονομάχοι ανέβασαν στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων εκλογέων στις κάλπες. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και φιλοξενώντας φωτογραφία από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ ένωσαν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για διάσωση και συντήρηση του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρμενομονάστηρου στην Καντάρα.

 

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Εκρηκτική αύξηση τιμής ηλεκτρισμού», προβάλλει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ στην οποία μεταξύ άλλων προειδοποιεί ότι τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ δεν θα οδηγήσει μόνο σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής αλλά και σε πολύ κακής ποιότητας υπηρεσίες. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ημερίδα του ΑΚΕΛ Λεμεσού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία εξέφρασε τη θέση ότι ο Δήμος και η κοινότητα πρέπει να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και όχι τα όποια συμφέροντα. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει ότι ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης και ότι το ΑΚΕΛ δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς του τύπου «αυτό απαιτεί η Τρόικα».

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο «Έκθεση πλήττει τον Διοικητή ΚΤΚ», γράφει ότι σύμφωνα με το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου για τη σχέση του Πανίκου Δημητριάδη με την Alvarez & Marsal, ο Διοικητής της Κεντρικής απέκρυψε πληροφορίες και παραπλάνησε το ΔΣ. Αλλού και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφθηκαν την κατεχόμενη Καρπασία χθες και παρευρέθηκαν σε λειτουργία στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το «Παιχνίδι του Στέμματος» ολοκληρώνεται με τις εκλογές σήμερα και αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ καλούνται σήμερα να επιλέξουν ποιος υποψήφιος είναι ο πιο κατάλληλος για να ηγηθεί του κόμματος τα επόμενα χρόνια.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Στην έξοδο 550 από τη Cyta», γράφει ότι την πόρτα εξόδου σε 550 υπαλλήλους της Cyta δείχνει το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης που υπέβαλε στον Υπουργό Οικονομικών το ΔΣ του οργανισμού στη βάση μελέτης του οίκου AON Hewitt. Ο μέσος όρος αποζημίωσης υπολογίζεται στις 75 χιλιάδες ευρώ, με οροφή τις 130 χιλιάδες ευρώ, προσθέτει. Η «Κ» προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στις εσωτερικές της σελίδες, ο οποίος μεταξύ άλλων λέει ότι υπάρχει προοπτική για Κοινό Ανακοινωθέν και «ας μη μιλάμε για μήνες αλλά για μέρες». Αλλού γράφει ότι στις έξι το απόγευμα όλα θα έχουν κριθεί στο ζήτημα της Προεδρίας του ΔΗΚΟ σε μια αναμέτρηση με ενδιαφέρον όχι μόνο στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο αλλά και στο εξωτερικό, αφού όπως προσθέτει, από το αποτέλεσμά της αναμέτρησης πολλά θα κριθούν στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομία.

 

«Η Μάχη» της Κυριακής, υπό τον τίτλο «Η απόλυτη πρόκληση», γράφει ότι σε ένα εναλλακτικό πλάνο ή σχέδιο «Β» όπως αρέσκονται κάποιοι να το αποκαλούν καλούνται να καταλήξουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη διαπραγματευτική του ομάδα και το Εθνικό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της προσπάθειας του  Προέδρου να άρει το αδιέξοδο στο θέμα της κοινής διακήρυξης, λόγω της σκληρότατης στάσης που διατηρεί ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη που της είχε παραχωρήσει ο Γλαύκος Κληρίδης και η οποία δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, γράφοντας ότι θα δημοσιευθεί την επόμενη Κυριακή. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες το Αντιπρόεδρου του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων  αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος και ότι δεν είναι αρκετή η φυλάκιση των ενόχων οικονομικών σκανδάλων.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)