Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Δεκεμβρίου 2013

Η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία του ΔΗΚΟ και οι ενστάσεις που υπέβαλε το επιτελείο του Μάριου Καρογιάν, ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ σε συμπόσιο, και η αναστολή της εξαγγελθείσας για σήμερα απεργίας στα λεωφορεία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Έκανε την έκπληξη ο Νικόλας”, γράφει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπερίσχυσε του Μάριου Καρογιάν με διαφορά περίπου 500 ψήφων στις εκλογές για την προεδρία του ΔΗΚΟ και ότι το επιτελείο του Μάριου Καρογιάν αμφισβητεί το οριακό αποτέλεσμα με ένσταση για διαγραφές 400 μελών. Γράφει, επίσης, ότι αναστέλλονται οι απεργίες που είχαν εξαγγελθεί για σήμερα στα λεωφορεία, αφού χθες κατέληξαν σε συμφωνία το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι εταιρείες λεωφορείων και οι συντεχνίες. Επίσης, γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κοινής διακήρυξης για έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “ΔΗΚΟ του Νικόλα μ` ενστάσεις Μάριου”, γράφει ότι μεταμεσονύκτιο θρίλερ για γερά νεύρα βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τις 02:00 σήμερα κατά την καταμέτρηση των ψήφων, στο πλαίσιο των χθεσινών εκλογών στο ΔΗΚΟ, και ότι το αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στον Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά από το επιτελείο του Μάριου Καρογιάν υποβάλλονταν ενστάσεις. Γράφει, επίσης, ότι η Delek-Anver ρίχνει τις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο στα 4,1 εκ. κυβικά πόδια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 5,2 εκ. κυβικών ποδιών. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς στην αθηναϊκή εφημερίδα “Real-news”, ο οποίος είπε ότι αν το σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, η Κύπρος δεν θα ήταν στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Εκλογικό θρίλερ στο ΔΗΚΟ”, γράφει ότι νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος νίκησε στις εσωκομματικές εκλογές τον μέχρι σήμερα ηγέτη του κόμματος, Μάριο Καρογιάν, μετά από μια διαδικασία θρίλερ που συνοδεύτηκε από ενστάσεις και έντονα φορτισμένο κλίμα. Γράφει, επίσης, ότι παρά την υπουργική εξαγγελία για απαλλαγή μεταβιβαστικών τελών για αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, το Κτηματολόγιο ζητά την καταβολή τους και μάλιστα σε αξίες ακινήτων ωσάν να βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, γράφει ότι 26 άτομα βρίσκονται έγκλειστα στις Κεντρικές Φυλακές για διατροφές ή πρόστιμα και οφειλές στο κράτος, και αναμένεται το πρόβλημα να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Σκανδαλώδης σιωπή”, γράφει ότι κριτική σκέψη μακριά από δογματισμούς, με σκοπό την αναζήτηση εναλλακτικού δρόμου, ο οποίος θα δίνει προοπτική στην Κύπρο, ζήτησε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε χαιρετισμό του σε συμπόσιο του Ινστιτούτου Ερευνών “Προμηθέας”. Επίσης, αναφέρεται στις εκλογές στο ΔΗΚΟ και την καταμέτρηση των ψήφων, κατά την οποία στη Λευκωσία δηλώθηκε ότι ψήφισαν 8.893 ψηφοφόροι, ενώ η κάλπη έβγαλε 9.240 ψήφους, αλλά τελικά το λάθος εντοπίστηκε και τα στοιχεία συμφωνούν. Γράφει, επίσης, ότι τα γραφεία της εφημερίδας “Χαραυγή” μεταφέρθηκαν χθες σε νέο χώρο στη λεωφόρο Λάρνακας στην Αγλαντζιά, όπου σε λίγες ημέρες θα μεταστεγαστεί και ο ραδιοσταθμός “Άστρα”.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Αναστέλλεται η απεργία στα λεωφορεία”, γράφει ότι τα λεωφορεία θα λειτουργούν κανονικά σήμερα, αφού αναστάληκε εξαγγελθείσα απεργία ύστερα από μαραθώνια συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και των συντεχνιών που εκπροσωπούν τους οδηγούς λεωφορείων. Γράφει, επίσης, ότι οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι δρόμοι της Κύπρου είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε βαριά βροχόπτωση φέτος τον χειμώνα, εκτός φυσικά εάν έχουν να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με δρομείς που έλαβαν μέρος στο χθεσινό αγώνα “Colour Run” στο Καράκας της Βενεζουέλας, που αποτελεί αγώνα για προώθηση υγιούς τρόπου ζωής, στον οποίο οι συμμετέχοντες περιλούζονται χρωματισμένη πούδρα.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)