Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Δεκεμβρίου 2013

Η κινητοποίηση γύρω από το Κυπριακό και η εργασία προς την κατεύθυνση έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών, η στάση του νέου Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β` για μέλη της Ιεράς Συνόδου, και το επίπεδο μόρφωσης των Κυπρίων εφήβων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Δεν τίθεται θέμα εξόδου του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση”, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι επιθυμεί να πετύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή, με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, επιχειρεί να βάλει φρένο στα αλόγιστα προνόμια κρατικών αξιωματούχων, και αναφέρει ότι πάνω από 130 αξιωματούχοι έχουν σήμερα δωρεάν λιμουζίνα, καύσιμα και συντήρηση. Επίσης, γράφει ότι πολύ κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν βρέθηκαν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, αλλά την τελευταία στιγμή η τουρκική πλευρά ήγειρε ένα θέμα-αγκάθι, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κατάληξη αυτή την εβδομάδα.

 

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Κινητικότητα εν μέσω προκλήσεων”, γράφει ότι μεγάλη κινητοποίηση γύρω από το Κυπριακό και εντατική εργασία προς την κατεύθυνση έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, και ότι διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν την έντονη κινητικότητα, ωστόσο δεν εκφράζουν εκτίμηση αν τελικά θα υπάρξει κατάληξη, καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές. Γράφει, επίσης, ότι η Τρόικα σφίγγει επικίνδυνα τον κλοιό γύρω από τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και ότι το κούρεμα δανείων γίνεται με σύνεση και σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Επίσης, γράφει ότι το στοίχημα πλέον για το ΔΗΚΟ μετά την εκλογή μάχη της περασμένης Κυριακής είναι δεδομένο, δηλαδή είτε συνεργάζονται οι νικητές και οι ηττημένοι, είτε το κόμμα διχοτομείται.

 

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ράβε-ξήλωνε με την κυριαρχία”, γράφει ότι έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κείμενο επιχειρείται να ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή θέση με τη διασφάλιση της μίας ενιαίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας, που ωστόσο εξουδετερώνονται από άλλες διατυπώσεις στο ίδιο κείμενο. Γράφει, επίσης, ότι εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξουσιοδοτεί τον Αντιπρόεδρο Όλι Ρεν να υπογράψει εκ μέρους των Βρυξελλών “περιορισμένες τροποποιήσεις” του κυπριακού μνημονίου. Επίσης, γράφει ότι πομπή με τα τρακτέρ τους σχημάτισαν χθες δεκάδες αγρότες στον Αστρομερίτη, διεκδικώντας το δικαίωμα να καλλιεργούν τη γη τους.

 

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Έτοιμο το κοινό ανακοινωθέν;”, γράφει ότι έντονες διεργασίες και επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα, με στόχο να υπάρξει μέχρι αύριο κατάληξη σε ένα τελικό προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους εκδήλωσαν χθες στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη τη διαμαρτυρία τους για την προκλητική προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη και την παράνομη καλλιέργεια χιλιάδων δεκαρίων ελληνοκυπριακής γης από Τουρκοκύπριους και έποικους. Επίσης, γράφει ότι νέα έκθεση της MONEYVAL για την Κύπρο θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον τραπεζικό της τομέα.

 

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Συνοδικοί ραδιουργούν εναντίον μου”, γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`, αναφερόμενος σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε ότι όχι μόνο δεν έχουν νου για να αντιληφθούν τις επιχειρηματικές του κινήσεις, αλλά πάνε στη Σύνοδο απροετοίμαστοι. Γράφει, επίσης, ότι συγκλίνουσες είναι οι πληροφορίες από Λευκωσία, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι καταιγιστικές, και ότι ο διεθνής παράγοντας εκτιμά ότι το παράθυρο για λύση του Κυπριακού κλείνει σε 15 εβδομάδες. Επίσης, γράφει ότι η λεωφόρος Μακαρίου στη Λευκωσία μετατρέπεται από σήμερα και για ένα μήνα σε “Λεωφόρο Χριστουγέννων”, στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδίου αναζωογόνησης της πάλαι ποτέ δημοφιλούς εμπορικής οδού.

 

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Κάτι ψήνεται στο Κυπριακό”, γράφει ότι μόλις ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ολοκληρώσει τις επαφές του στο νησί, που θα έχουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί πρώτα στην Αθήνα και μετά στα κατεχόμενα. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, την οποία έδωσε στην εφημερίδα στις 20 Ιουλίου 2010, μιλώντας για όλους και για όλα. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

 

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης”, γράφει ότι εάν υπήρξε ποτέ απόλυτη ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το θέμα ήρθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, όταν η τελευταία έκθεση για το επίπεδο μόρφωσης έφερε τους Κύπριους έφηβους στο πάτο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι αγρότες πραγματοποίησαν χθες ειρηνική διαδήλωση στον Αστρομερίτη ενάντια στις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων που τους εμποδίζουν από το να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Επίσης, γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε αρκετή πρόοδος και οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, που θα ανοίξει το δρόμο για τις συνομιλίες με σκοπό τη λύση του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)