Έκκληση για ηρεμία στην Ουκρανία από όλες τις πλευρές

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές στο Κίεβο κατάφεραν να πείσουν τελικά τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να αποσυρθούν από το δημαρχείο της ουκρανικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει καταληφθεί από το βράδυ της Κυριακής. Νωρίτερα εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας κινήθηκαν συντεταγμένα τα ξημερώματα της Τετάρτης σε τμήμα της πλατείας του Κιέβου, όπου οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία , αντί να προσεγγίσει εμπορικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Τετάρτη τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών», μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για να αποκατασταθεί η πρόσβαση. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία ανέφερε ότι «θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις αρχές για την πρόληψη της χρήσης βίας κατά των απλών πολιτών». Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, κάλεσε «επιμόνως» την ουκρανική κυβέρνηση «να απόσχει από κάθε μορφή βίας».

 

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «αποστροφή» τους για την επέμβαση της αστυνομίας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, «αυτή η απάντηση δεν είναι ούτε αποδεκτή ούτε ωφελεί τη δημοκρατία».

 

 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, ώστε να περιορισθούν οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία. «Προτείνουμε τη διευθέτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Έχουμε ορίσει αυτό το ποσόν κατά προσέγγιση: 20 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα μίας «χαμένης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό βοήθειας», αλλά για τη δημιουργία επενδύσεων.

 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι κατά τις συνομιλίες των επιτροπών της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Δεκεμβρίου δεν θα συζητηθεί το θέμα της τελωνειακής ένωσης.

Fortunegreece.com