Ο Κλούνι στηρίζει από το YouTube τους αντικυβερνητικούς ουκρανούς διαδηλωτές

Με προσωπικό μήνυμα στο YouTube, ο δημοφιλής αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι εκφράζει την ξεκάθαρη συμπαράστασή του στους Ουκρανούς φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να μη συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός («Οι Απόγονοι», «Gravity»), σκηνοθέτης («Αι Ειδοί του Μαρτίου») και παραγωγός («Επιχείρηση: Argo»), καυτηριάζει τις αμφισβητούμενη δημοκρατικότητα των πρακτικών της ουκρανικής ηγεσίας, κάνοντας λόγο για βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, αλλά και τη συνέχιση της φυλάκισης της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.

Το βίντεο-μήνυμα του Τζορτζ Κλούνι

Η πρώην πρωθυπουργός θεωρείται από τους φιλοευρωπαϊκούς διαδηλωτές πολιτική κρατούμενη και σύμβολο στον αγώνα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, με τον Κλούνι να υπογραμμίζει με νόημα πως «δεν έχεις αληθινή δημοκρατία όταν παίρνεις πολιτικούς κρατούμενους σαν την Τιμοσένκο, απλώς επειδή διαφωνείς με τον τρόπο που θέλουν να κυβερνούν».

Παράλληλα, ο γνωστός για τη φιλανθρωπική δράση αμερικανός σταρ, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «εμείς στις ΗΠΑ νιώθουμε κοντά σε όσους επιζητούν αληθινή δημοκρατία», για να συνεχίσει λέγοντας πως «μάθαμε μέσα από λάθη και συνεχείς δοκιμές πως δε μπορείς να έχεις δημοκρατία χωρίς δίκαιες, ελεύθερες και τίμιες εκλογές».

Το τελευταίο σχόλιο αποτελεί ξεκάθαρη αιχμή στις κατηγορίες για νοθεία κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2004, που ανέδειξε νικητή τον Γιανουκόβιτς και οδήγησε στη λεγόμενη Πορτοκαλί Επανάσταση, τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που τάραξαν τη χώρα, μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα.

Κλείνοντας το μήνυμά του προς τους «γενναίους πολίτες της Ουκρανίας που παλεύουν για να κοιτάξουν μπροστά και όχι πίσω», ο Κλούνι επιχειρεί να τους εμψυχώσει λέγοντας πως «όταν κοιτάτε προς τη Δύση, να ξέρετε πως κι εμείς σας κοιτάμε με μεγάλο θαυμασμό».

Σημειώνεται πως η στροφή που πήρε εσχάτως η ουκρανική κυβέρνηση προς τη ρωσική πλευρά προσβλέπει σε στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη γείτονα, γεγονός που απομακρύνει την Ουκρανία από τη λεγόμενη ευρωπαϊκή προοπτική. Οι μαζικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα τόσο στο Κίεβο όσο και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, έχουν αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συναντηθεί άμεσα με τους τρεις προκατόχους του, τους Λεονίντ Κράβτσουκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιουσένκο, αναζητώντας διέξοδο από την κρίση.

Πάντως, η στήριξη Κλούνι προς τους φιλοευρωπαϊκούς διαδηλωτές και οι αναφορές του στην αμερικανική υποστήριξη προκαλούν – πιθανότατα άθελά του – περίεργους συνειρμούς, με δεδομένο πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ έχει «υποστηρίξει» κατά καιρούς με κάθε άλλο παρά δημοκρατικά μέσα την εδραίωση και εγκαθίδρυση δημοκρατικών καθεστώτων ανά την υφήλιο.

E-GO.GR