Ω, παρντόν κυρία Λαγκάρντ!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα όσα είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες αξίζουν να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

Αποτελούν κραυγαλέα περίπτωση εφαρμογής της λαϊκής ελληνικής παροιμίας «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»!

Είπε ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο ζήτημα των λεγόμενων οικονομικών πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Αυτό είναι το «προπέτασμα καπνού». Το «ζήτημα τιμής». Πρέπει κάποιος να πει στην κυρία Λαγκάρντ πως «η τιμή, τιμή δεν έχει και χαράς τον που την έχει»! Πάντως, όχι το ΔΝΤ…

Ωστόσο η ουσία είναι άλλη. Όχι η «τιμή». Η ουσία είναι ΤΟ λάθος.

Και περί αυτού πρέπει να ομιλούμε.

Όλα τ’ άλλα, ότι, δηλαδή,  ακόμη και στην περίπτωση που το λάθος είχε εντοπισθεί εγκαίρως οι συστάσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίες». Ή επί τω λαϊκότερω, προπέτασμα καπνού.

Χωρίς ΤΟ λάθος όλα θα ήταν διαφορετικά. Άλλωστε η ίδια αναγνώρισε πως οι προσαρμογές θα ήταν «εκτεταμένες σε βάθος χρόνου». Που σημαίνει, λιγότερο επώδυνες.

Τώρα, για λόγους στατιστικής, καλό είναι που πέραν από την αναγνώριση του λάθους εντοπίσθηκε από το ΔΝΤ και ποιο ακριβώς ήταν αυτό.  Δεν υπολογίστηκαν ορθά, είπε, σε σχέση με την έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης…

Αλλά αυτό, κυρία Λαγκάρντ δεν ήθελε «σχετική εμπειρία στη διεθνή οικονομική σκηνή». Κοινό νου, ήθελε και απλά μαθηματικά. Αφήστε, λοιπόν, τους βαρύγδουπους προσδιορισμούς. Δεν ξεγελούν κανέναν.

Σημασία έχει τώρα  να μετρηθούν οι επιπτώσεις του λάθους στους Έλληνες πολίτες.

Να αναγάγουμε ΤΟ λάθος σε αριθμό ομολόγων που «κουρεύτηκαν» και σε ύψος αποταμιεύσεων που χάθηκαν, εξαιτίας του.

Να μετρηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις που κόπηκαν για να «τρέξουμε» να καλύψουμε το δημόσιο χρέος «εδώ και τώρα»…

Να αναζητηθούν, τέλος, οι συνέπειες που είχε ΤΟ λάθος στους αυτόχειρες συμπολίτες μας,  που ξεπερνούν τις 4.000.

Αυτούς όλους  έπρεπε να είχε προ των οφθαλμών της η κυρία Λαγκάρντ όταν με γαλλική …αβροφροσύνη ξεπερνούσε «αβρόχοις ποσί» ΤΟ …λάθος.

Για να μας λέει –από πάνω- και πως …δεν πρέπει να το παρακάνουμε στις επικρίσεις!

Ω, παρντόν κυρία Λαγκάρντ!