Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Δεκεμβρίου 2013

Οι διεργασίες από το διεθνή παράγοντα για συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό, η σημερινή συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με συνδικαλιστικές οργανώσεις των ημικρατικών οργανισμών, η αναβολή από τη Βουλή της ψήφισης του νόμου για τις λιμουζίνες σε κρατικούς αξιωματούχους και για αποκοπή του 13ου μισθού, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, εκτιμήσεις από οικονομολόγους για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και εκτιμήσεις για πιέσεις όσον αφορά την λύση του Κυπριακού με το σκεπτικό της ανάκαμψης, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής.

 

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλα ανοικτά», γράφει ότι έντονες προσπάθειες καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη με τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία για μια «κοινή διακήρυξη», ενώ συνάντηση Νταβούτογλου – Βενιζέλου πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Αλλού, γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε το νόμο για τα κριτήρια διορισμού των νέων συμβουλίων για τους ημικρατικούς οργανισμού, βάσει των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και οι κομματικοί αξιωματούχοι θα μπορούν να διορίζονται. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι νέες προοπτικές στα ενεργειακά διανοίγονται ύστερα από τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο.

 

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Σε κλοιό συντεχνιών σήμερα ο Πρόεδρος», γράφει ότι θυελλώδης αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ημικρατικών οργανισμών, για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλού, προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι «πάμε καλά, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη». Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι μέχρι τη Λευκωσία έφθασαν τα χιόνια χθες βράδυ, όπως δείχνει και η φωτογραφία που δημοσιεύει, με νιφάδες χιονιού να πέφτουν στο ΓΣΠ.

 

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Καίει η λίστα των λιμουζινών», γράφει στο κύριο του θέμα ότι λόγω των πιέσεων να βολευτούν κι άλλοι, αναβλήθηκε χθες για το νέο χρόνο η ψήφιση της πρότασης νόμου που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση κρατικής λιμουζίνας από αξιωματούχους και ανώτατους λειτουργούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αλλού, γράφει ότι πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών μεταξύ διευθυντικών στελεχών με αποτέλεσμα να εμπλακεί η Γενική Εισαγγελία, μετά από καταγγελία για αθέμιτο πλουτισμό. Σε άλλο του θέμα, ο «Φ» γράφει ότι μεγάλης πολιτικής και οικονομικής σημασίας χαρακτηρίζονται οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κάιρο.

 

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΥΠΟΙΚ: Σφίξτε τα ζωνάρια», γράφει ότι με μοναδική συνταγή τη λιτότητα και χωρίς κανένα σχέδιο για έξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης προχωρεί η Κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει και νόμο-πλαίσιο για περαιτέρω μείωση του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια. Αλλού, αναφέρεται σε μεγάλη κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο κατά των μέτρων λιτότητας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Οικονομικών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι την ανάγκη είτε το ευρώ να διαλυθεί είτε οι μεγάλες χώρες-μέλη να κάνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε το ενιαίο νόμισμα να γίνει πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, υποστήριξε σε ομιλία του χθες βράδυ στο London School of Economics ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι βουλευτές ενδίδουν στους δημόσιους υπαλλήλους» ότι προς ευχαρίστηση των δημοσίων υπαλλήλων, οι βουλευτές ανέβαλαν χθες την ψηφοφορία στη νομοθετική πρόταση για αποκοπή μέρους του 13ου μισθού για να χρηματοδοτηθεί ένα χριστουγεννιάτικο μπόνους για όσους έχουν ανάγκη, ενώ επανέφερε το ωράριο εργασίας που ίσχυε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλού, γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ανέφερε ότι το 2013 έχει ταυτοποιήσει 131 αγνοούμενους, αριθμό ρεκόρ, ωστόσο χρειάζονται άλλα 10 χρόνια για να εντοπίσει όλους όσοι βρίσκονται στη λίστα, με τους σημερινούς ρυθμούς. Αλλού, γράφει ότι συνεχίζονται οι επιπτώσεις από το ψύχος που επηρεάζει την Κύπρο.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο «Η κατάρρευση αποφεύχθηκε», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε χθες ότι η Κύπρος απέφυγε την οικονομική κατάρρευση, ωστόσο με βάση έρευνα, οι Κύπριοι θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει για άλλα τρία χρόνια. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει ότι το μεγάλο ψύχος συνέχισε και χθες να εγκλωβίζει την Κύπρο, με 20 ορεινά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο, με προοπτική για περισσότερο χιόνι. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οργισμένοι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το σύστημα της βάρδιας διαδήλωσαν χθες έξω από τη Βουλή, ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει το επίδομα βάρδιας τους κατά 40% από 1η Ιανουαρίου.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Ολοταχώς στον γκρεμό!», φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Ανδρέα Θεοφάνους, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι δεν θα αποφευχθούν εκποιήσεις κατοικιών και ότι πρέπει να καταψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, διότι θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την κυπριακή οικονομία. Αλλού, κάτω από τον τίτλο «Αυτό-αποκαλύφθηκε ο Πόλυς Πολυβίου», γράφει ότι οι τελευταίες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις του Πόλυ Πολυβίου του αφαίρεσαν τον μανδύα του ανεξάρτητου και ακριβοδίκαιου νομικού, με τον τρόπο που επιτέθηκε κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο της θέμα, αναφέρεται σε παιχνίδια φωτιά Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» γράφει, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι σειρήνες του ξεπουλήματος», ότι μεθοδεύεται από ξένους κλείσιμο του Κυπριακού έναντι «οικονομικής ανάκαμψης», οι οποίοι έχουν ισχυρούς συμμάχους εντός των πυλών. Αλλού, αναφέρεται στο β’ γύρο των εκλογών στο ΔΗΚΟ στις οποίες Μάρκος Κυπριανού και Γιώργος Κολοκασίδης θεωρείται ότι θα διεκδικήσουν την θέση του αναπληρωτή Προέδρου. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η πρώτη εκπαιδευτική βολή των αντιαεροπορικών τύπου S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Κύπριου ομολόγου του Φώτη Φωτίου.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)