Εγκρίθηκε από τη Βουλή των ΗΠΑ ο διετής συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό

Ουάσινγκτον
To πρώτο βήμα για την απομάκρυνση ενός ακόμα δραματικού shutdown στην αμερικανική κυβέρνηση έγινε με την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού για τα έτη 2014 και 2015. Το νομοσχέδιο οδεύει τώρα στη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (332 ψήφοι υπέρ, έναντι 94 κατά).

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, αν και θα επιθυμούσε να έχουν γίνει ακόμα πιο τολμηρά βήματα.

«Σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και δείχνει πως τα δύο στρατόπεδα μπορούν να δουλέψουν μαζί για να καταφέρουν πράγματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν και πάλι το 2014, χάρη στην ακύρωση του 30% των αυτόματων περικοπών που επρόκειτο αρχικά να μειώσουν τον προϋπολογισμό τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι στρατιωτικές δαπάνες, που επρόκειτο να μειωθούν, θα αυξηθούν ελαφρώς, προς μεγάλη ικανοποίηση το Πενταγώνου.

Όσον αφορά τις δαπάνες, οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από το 2014, θα καταβάλλουν ελαφρώς μεγαλύτερες εισφορές.

Συνολικά το έλλειμμα (4,1% του ΑΕΠ το 2013) θα συνεχίσει να μειώνεται τα δέκα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), αναμένεται να πέσει στο 2,3% του ΑΕΠ το 2016 και το ποσοστό αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει με αυτό το νέο προϋπολογισμό.

Όμως η συμφωνία παραμένει, κατά κοινή ομολογία των δύο στρατοπέδων, ένας συμβιβασμός. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας (συντάξεις, υγεία) ή στο φορολογικό σύστημα παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters