Ο Κυπριακός Τύπος, 14 Δεκεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ να επιστρέφει από το αεροδρόμιο Λάρνακας απ’ όπου ετοιμαζόταν ν’ αναχωρήσει, για να συνεχίσει την προσπάθεια για την Κοινή Διακήρυξη, τα όσα πηγάζουν από τη χτεσινή επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, τα όσα αποκαλύπτονται στην Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2012 σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, το θέμα της εξεύρεσης των 400 εκ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014 με ενδεχόμενη πώληση αποθεμάτων χρυσού της ΚΤ και η σημερινή κινητοποίηση κατά των μέτρων λιτότητας της Τρόικας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «Καταιγιστικές εξελίξεις για την ‘κοινή διακήρυξη’» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι διαδοχικές εξελίξεις σημειώθηκαν αργά χτες το απόγευμα στις προσπάθειες των ΗΕ για την επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου μιας κοινής διακήρυξης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη  που θα επιτρέψει την έναρξη της νέας διαπραγματευτικής φάσης για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο έλαβε μήνυμα για «δραματικές εξελίξεις». Σε δεύτερο της θέμα, η «Αλήθεια» γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο και σε δηλώσεις του είπε ότι μια Κύπρος θα πρέπει να υπάρχει στη διεθνή σκηνή και υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει ευελιξία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν ισχυροποίηση της συνεργασίας και ότι «το πολιτικό κόστος δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή λύσεων που θα γλιτώσουν το λαό από τα οικονομικά αδιέξοδα».

«Αμάν – αμάν θέλουν ‘Ανάν’» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της «Σημερινής» με την εφημερίδα ν α γράφει ότι «επανειλημμένες αναφορές στο σχέδιο Ανάν, το οποίο καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός Ελληνισμός, έκανε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου από την Αθήνα» και ότι «ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επισημαίνοντας την  υποστήριξη του στο σχέδιο Ανάν». Άλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα 605 εκ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των καθυστερημένων φόρων, όπως αυτό καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2012, διευκρινίζοντας ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι, οι οποίοι ανέρχονται στα 363 εκ. ευρώ κάτι που εκτοξεύει το συνολικό ποσό σε 968 εκ. ευρώ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «Δεν πουλά το χρυσό η Κεντρική» και πως θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπό τον τίτλο «Φοροφυγάδες εκατομμυρίων» ο «Φιλελεύθερος» κάνει λόγο στο κύριο του θέμα για ηχηρές περιπτώσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Γενικής Ελέγκτριας. «Δήλωναν σχεδόν μηδενικά εισοδήματα ενώ την ίδια ώρα αγόραζαν και μεταβίβαζαν στο όνομα τους ακίνητα μεγάλης αξίας και πολυτελή οχήματα, ζευγάρι γιατρών» αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι την περίπτωση αυτή μαζί με πολλές άλλες γιατρών, δικηγόρων και άλλων που φοροδιαφεύγουν καταγράφει στην έκθεση της για το 2012 η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Αλλού ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι «έλειψαν οι γέφυρες στο Κυπριακό» καθώς «διαφώνησαν Βενιζέλος και Νταβούτογλου κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στο Κυπριακό» αφού «ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρέπεμψε ευθέως στα δύο ιδρυτικά κράτη που θα δημιουργήσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων και φόρτωσε τις ευθύνες για μη έναρξη των συνομιλιών στην ε/κ πλευρά». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «γιατρός από τη Λάρνακα κατέληξε στη φυλακή για χρέη στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις» και ότι παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του να αφεθεί ελεύθερος και τη θετική αντιμετώπιση του αιτήματος του από τη Γενική Εισαγγελία, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ανένδοτο.

Υπό τον τίτλο «Αντίσταση στη λιτότητα» η εφημερίδα «Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη σημερινή κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και το Προεδρικό γράφοντας ότι «εργάτες, εργαζόμενοι, μισθοσυντήρητοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας αντιδρά και αντιστέκεται στις πολιτικές που οδηγούν στην καταστροφή των οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων του λαού». Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην  κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, γράφοντας ότι παραμένει το ψύχος αλλά και τα προβλήματα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι «ο διάλογος ήταν τελικά μονόλογος» καθώς «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, όπως αναμενόταν, τις συντεχνίες για την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Έμφαση στις φορολογικές απάτες (φοροδιαφυγή)» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Γενική Ελέγκτρια παρέδωσε στο ΤΕΠ κατάλογο με ονόματα γιατρών και δικηγόρων των οποίων το τρόπος ζωής (lifestyle) δεν συνάδει με τις φορολογικές τους δηλώσεις τις οποίες κάποιοι από αυτούς δεν υποβάλλουν καν. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για δραματική ανατροπή την ώρα που ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ετοιμαζόταν ν’ αναχωρήσει, ανατροπή η οποία ανάγκασε τον κ. Ντάουνερ να επιστρέψει στη Λευκωσία από το αεροδρόμιο Λάρνακας, για να συνεχίσει την προσπάθεια όπως υπάρξει συμφωνία για μια Κοινή Διακήρυξη πριν από τα Χριστούγεννα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι είναι και πλέον επίσημό ότι η Ιρλανδία εξέρχεται του Μνημονίου.

Η αγγλόφωνη τέλος εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Χρυσός κανόνας (Gold Standard)» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΚΤ δεν πουλά τα αποθέματα χρυσού της κάνοντας παράλληλα λόγο για «πόλεμο χρυσού» μεταξύ Κυβέρνησης και ΚΤ καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν τα 400 εκ. ευρώ για το 2014 που προβλέπονται στη συμφωνία με την Τρόικα. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή άσκηση με τους S-300 στην Κρήτη, γράφοντας ότι αποδεικνύεται ότι το αμφιλεγόμενο οπλικό σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αποκλεισμένα εξακολουθούν να παραμένουν κάποια χωριά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)