Γερμανία: Πρόστιμο 250 Ευρώ για παρακολούθηση πορνό!

Πάνω από 30.000 χρήστες του διαδικτύου έλαβαν το … ραβασάκι

Ορισμένες επιστολές καλό είναι να μην διαβάζονται στο οικογενειακό τραπέζι, την ώρα που παίρνεις το πρωινό σου. Αυτό το κατάλαβαν περίπου 30.000 Γερμανοί, όταν είδαν -πρωί πρωί- στο γραμματοκιβώτιό τους ένα γράμμα που τους έλεγε ότι πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ πρόστιμο, επειδή παρακολούθησαν το γνωστό σάιτ Red Tube.

Πρόκειται, φυσικά, για σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου, επομένως ο… βήχας του εγκαλούμενοι δεν ήταν για τα χρήματα που έπρεπε να δώσει, αλλά για το πως θα εξηγήσει στη γυναίκα του, τις… προτιμήσεις του.

Δεν είναι φάρσα, αλλά όπως γράφει και ο σημερινός Guardian, όντως μια εταιρία της οποίας οι ταινίες διακινούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο, ζητάει τώρα δικαιώματα από τους χρήστες. Οπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος δικηγορικού γραφείου στην Κολωνία, «αν περάσει αυτό στην Γερμανία, τότε θα συμβεί παγκοσμίως. Το Redtube θα είναι μόνο η αρχή».

Οι γνώμες, σαφώς, διίστανται. Ο εκπρόσωπος του Redtube, Αλεξ Τέιλορ, δηλώνει ολότελα αντίθετος με τις αιτιάσεις της εταιρίας που έστειλε τα ειδοποιητήρια, καθώς τούτο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Είναι ωμός εκβιασμός και δεν τον δεχόμαστε».

Δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέμα πνευματικών δικαιωμάτων συμπληρώνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει νομικό κενό και οι απαιτήσεις αυτές δεν πατούν σε κάποια συγκεκριμένη διάταξη. Μάλιστα προχωράει κι άλλο τον συλλογισμό του σημειώνοντας: «οι διευθύνσεις των χρηστών δεν ελήφθησαν με νόμιμο τρόπο. Σίγουρα πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρονικής απάτης».

Η αντίδραση των αποδεκτών τούτων των επιστολών είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Τα δικηγορικά γραφεία της περιοχής έχουν δεχθεί χιλιάδες κλήσεις από πελάτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οταν μάλιστα φτάνουν στο… επίμαχο σημείο απαντούν «ναι, κάποια στιγμή είδα κάτι στο Redtube, αλλά δεν θυμάμαι τι ήταν αυτό».

Parapolitika.gr