Ξεκινάει και επίσημα η κατασκευή του αγωγού ΤAP

Την κατασκευή του αγωγού TAP βάζει μπρος και επίσημα η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.  Σύμφωνα με ανακοίνωση οι μέτοχοι του έργου έλαβαν σήμερα την απόφαση να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.TAP-622x400

 

Η ανακοίνωση έγινε από τις εταιρίες SOCAR, Statoil, BP, Fluxys, Total, E.ON και Axpo που μετέχουν στο σχήμα κατασκευής του αγωγού: «στόχος μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Κ. Τάνγκλαντ.

 

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ τονίζει ότι με το άνοιγμα του Νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου θα βελτιωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχυθεί η στρατηγική σημασία των χωρών κατά μήκος της διαδρομής.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν το 2015 και το 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η κοινοπραξία έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης κατά μήκος του αγωγού.

 

Η επένδυση για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού (συνολικά 550 χλμ από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Διποταμιά) φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Fortunegreece.com