Τρίτη μορφή γρίπης των πτηνών που μεταπηδά φέτος στον άνθρωπο

Πεκίνο
Μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κίνα, η οποία είχε έρθει σε επαφή με ζωντανά πουλερικά, πέθανε από τον ιό Η10Ν8, μια μορφή γρίπης των πτηνών που ανιχνεύεται για πρώτη φορά στον άνθρωπο. Είναι μάλιστα το τρίτο νέο στέλεχος γρίπης των πτηνών που μεταπηδά στον άνθρωπο φέτος στην Ανατολική Ασία.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η 74χρονη ασθενής του Η10Ν8 είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας και πέθανε από πνευμονία στις 6 Δεκεμβρίου στην πόλη Ναντσάγκ της επαρχίας Γιανκσί.

Είναι μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Κάθε περιστατικό ασθένειας που μεταπηδά από άλλα είδη στον άνθρωπο προκαλεί ανησυχία» είπε ο Τίμοθι Ο’Λίρι, εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στις Φιλιππίνες.

Επισήμανε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση της νέας ασθένειας απευθείας μεταξύ ανθρώπων.

Η εμφάνιση του Η10Ν8 έρχεται ένα μήνα μετά την ανίχνευση του Η6Ν1, ενός άλλου ιού γρίπης των πτηνών, για τον οποίο επίσης δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα στον άνθρωπο, σε μια νεαρή ασθενή στην Ταϊβάν, η οποίο όμως ανέρρωσε.

Πιο ανησυχητική είναι η περίπτωση του Η7Ν9, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το Μάρτιο στην Κίνα και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει 140 κρούσματα και 45 θανάτους. Τους τελευταίους μήνες πάντως ο ιός προκαλεί σποραδικά μόνο κρούσματα, έπειτα από την απόφαση της Κίνας να κλείσει πολλές υπαίθριες αγορές ζωντανών πουλερικών, τις οποίες πολλοί ερευνητές θεωρούν επωαστήρια νέων ιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press