Αφυπνίζεται ο ελληνισμός για την Αγιά Σοφιά!

abc

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Dec 20, 2013,  11:38

Την αφύπνιση του ελληνισμού για την προστασία της Αγιας Σοφιάς,  όπως εκδηλώθηκε με χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, έχουν προκαλέσει αφενός η συνεχής κινητοποίηση της “Παγκόσμιας Ενορίας Αγιας Σοφιάς” και του προέδρου της κ. Κρις Σπύρου, για την  επαναφορά της Εκκλησίας στην αρχική της  χρήση, ως Καθεδρικού ναού της ορθοδοξίας και, αφετέρου, οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ήδη, ο Πρόεδρος της “Παγκόσμιας Ενορίας Αγιας Σοφιάς”, Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, όπως δήλωσε στην Panhellenic Post, “οι Αγιασοφίτες προσφεύγουν στα τουρκικά δικαστήρια, διεκδικώντας την επαναλειτουργία της Αγιας Σοφιάς ως χριστιανικού ναού”, μετά τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι πριν την εκδίκαση της υπόθεση στο Στρασβούργο, πρέπει  πρώτα να αποφανθούν τα τουρκικά δικαστήρια.

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αντιδρώντας, στις προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος με δήλωσή του επισημαίνει πως “αν συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή που να μεταβάλει την παρούσα χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, τότε η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία όπως αρχικά προορίζονταν και όπως λειτούργησε για σχεδόν χίλια χρόνια, ως χριστιανικός ναός και όχι ως τέμενος”.

Σχολιάζοντας τουρκικές δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε «να εκληφθεί ως έκφραση μιας εντονοποιημένης κρατικής τακτικής εξισλαμισμού που προκαλεί την εξάλειψη της δισχιλιετούς παρουσίας του Χριστιανισμού από τα εδάφη της προελεύσεως του».

Στην ίδια ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου, όπως δημοσιεύεται στο Dogma.gr,  επισημαίνεται η σημασία της Αγίας Σοφίας, ως θρησκευτικού χώρου και ως παγκοσμίως αναγνωρισμένου συμβόλου διαπολιτισμικού σεβασμού και ιερού κάλλους, γεγονός που αντανακλά ο χαρακτηρισμός της Αγίας Σοφίας από την UNESCO το 1985 ως χώρου και μνημείου παγκοσμίου κληρονομιάς.

Ο κ. ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κ. Κρίς Σπύρου, δήλωσε στην Panhellenic Post αναφορικά με τη δήλωση του κ. Δημητρίου τα ακόλουθα: “Καλωσορίζουμε τον Αρχιεπίσκοπό μας στις προσπάθειες που χρόνια τώρα καταβάλλουμε για την Αγιά Σοφιά μας και θέλουμε να τον βεβαιώσουμε ότι σύντομα θα τον καλέσουμε να προσευχηθεί μαζί μας στην Μεγάλη Εκκλησιά της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας”.

Ο κ. Σπύρου πρόσθεσε ότι «όχι μόνο πρέπει να επιτραπεί η Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά, αλλά και πρέπει να επανέλθει  ο Ιερός ναός στην αρχική του χρήση, ως ο Καθεδρικός ναός της ορθοδοξίας και ως η βασιλική της ορθοδόξου Θρησκείας”.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της  Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, έχει προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει το Σεπτέμβρη του 2010 σε αντιπροσωπεία 200ων  Αγιοσοφιτών να επισκεφθούν την Αγία Σοφία και να τελέσουν Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο της “Πόλης-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010”, όπως είχε ανακηρυχθεί η Κωνσταντινούπολη.

“Δυστυχώς,”, τόνισε ο κ. Σπύρου στην Panhellenic Post, “το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημά μας έπρεπε προηγουμένως  να έχει κριθεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας… Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Προσφεύγουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη. Ένα βήμα πριν την τελική διεκδίκηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο”.

ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με την τύχη των χριστιανικών ναών, Ιδρυμάτων, Κειμηλίων, Ιερών Σκευών κλπ. που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια, το Αμερικανικό Κοινοβούλιο, το 2011, με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά, υπερψήφισε νομοθεσία η οποία απαιτεί από το τουρκικό Κράτος και παροτρύνει την Τουρκική Πολιτεία να δώσει πίσω «όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Πάντως, αν και η δήλωση του κ. Δημητρίου χαρακτηρίζεται ως θαρραλέα, θρησκευτικές πηγές στην Αθήνα  εκφράζουν πικρία γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν αντέδρασε στην αξίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα οι Μητροπολίτες που υπάγονται στο Φανάρι, δηλαδή οι Ιεράρχες του Απόδημου Ελληνισμού και των λεγομένων Νέων Χωρών. Ήδη πολλοί Μητροπολίτες και της ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής, με το πρόσχημα της εξασφάλισης πατριαρχικής διαδοχής, έχουν λάβει και την τουρκική υπηκοότητα…

Την …απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας από Έλληνες Ιεράρχες έχει επιχειρήσει, μάλιστα, να την …εξαργυρώσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλοντάς την ως παραχώρηση (!) έναντι της οποίας, όπως πρόσφατα δήλωσε, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει ικανοποιήσει τουρκικά αιτήματα όπως η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα και η εκλογή μουφτή στην Ξάνθη!..

Panhellenicpost.com