Αποσύρεται η διάταξη για τα πρόστιμα με παρέμβαση Σαμαρά

Θρίλερ σε δύο πράξεις, η πρώτη στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το φορολογικό ν/σ με τον ΕΝΦΙΑ στο επίκεντρο και η δεύτερη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητήθηκε το ν/σ για τους πλειστηριασμούς, με σφήνα φορολογικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, έχει προκαλέσει αλαλούμ στη κυβέρνηση που κλονίζεται από τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ενδοκυβερνητικής αμφισβήτησης.

Λάδι στη φωτιά η ρύθμιση που προβλέπει την επιβολή εξοντωτικών προστίμων(10-30%) σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών και εν συνεχεία
πυροδότησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φέρεται να μην έχει ενημερωθεί σχετικά.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε στη Βουλή ότι ο πρωθυπουργός «βεβαίως και δεν ήξερε αυτές τις λεπτομέρειες», εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στον κώδικα φορολογικών στοιχείων και ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ίσχυε.

Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τηλεφώνησε από το αεροδρόμιο στον Γιάννη Στουρνάρα και να του ζήτησε να αλλάξει τη διάταξη.

Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Ωστόσο, εκτός από τη διάταξη για τα πρόστιμα, την οργή των κυβερνητικών βουλευτών προκάλεσε το πλήθος των άσχετων τροπολογιών που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών, όσο και το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που συζητείται στην Ολομέλεια.

Μέλη των ΚΟ και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν οργισμένα προς υπουργούς που έχουν κάνει τα νομοσχέδια «κουρελούδες» και για το γεγονός ότι τους αντιμετωπίζουν ως αγέλη και τους καλούν να ψηφίσουν ό,τι φέρνουν στη Βουλή.

Στο “μάτι του κυκλώνα” βρέθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας εξαιτίας της προσθήκης “άσχετων” τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και κατά του Κωστή Χατζηδάκη που έκανε δεκτές τις ρυθμίσεις.

Μάλιστα, η ένταση ήταν τέτοια που οι βουλευτές ζήτησαν να αποσυρθεί και μια διάταξη που αφορούσε στις ΠΑΕ και ωφελούσε το Δημόσιο, κάτι το οποίο αντιλήφθηκαν στην πορεία και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να την επαναφέρει.

Ξέσπασμα Πολύδωρα

Την αντίθεσή του στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εξέφρασε σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, χαρακτηρίζοντας το νόμο «δήμευση» και τα λογιστικά που τον στηρίζουν «εξακολουθητικά ψευδεπίγραφα».

Διαβάστε: Ξέσπασμα Πολύδωρα: Δήμευση ο ΕΝΦΙΑ

Έκκληση Στουρνάρα

Έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης», απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνει φορολογικά τις κατοικίες, τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονταν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό και αναλογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν επιβαρύνονταν.

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να αντικρούσει την αντιπολιτευτική κατηγορία περί «δημευτικού νόμου» και στο να απαριθμήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις ευνοϊκής μεταχείρισης των φορολογουμένων, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε, τελικά, πως «οι ελαφρύνσεις αυτές, δεν είναι προς το παρόν αρκετές και δεν αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματός του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας».

Μάλιστα πρόσθεσε πως «η προσπάθεια για απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος θα επιταχυνθεί, όταν και η Ευρώπη αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη συμβολή του ελληνικού λαού στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως με το νέο φόρο, το όφελος για όσους πλήρωναν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ανέρχεται από 4% έως και 20%, ενώ έσοδα, «όχι απλώς θα είναι χαμηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσόν αυτό θα κατανεμηθεί σε περισσότερες ιδιοκτησίες από αυτές που πλήρωναν μέχρι σήμερα».

Επίσης ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ως “διπλή φορολόγηση”) καλείται να φορολογήσει τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σχετικά μεγάλης αξίας, και φορολογεί το σύνολο της αξίας των ιδιοκτησιών, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης σε σχέση με τον ΦΑΠ.

Για τα φυσικά δε πρόσωπα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ήταν στην περίπτωση του ΦΑΠ.

image.ashx
Αίσθηση προκαλεί βεβαίως το γεγονός ότι με τροπολογία γαλάζιων βουλευτών μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες σε Ψυχικό και Φιλοθέη.

Διαβάστε: Μειώνονται οι αντικειμενικές σε Ψυχικό-Φιλοθέη

Εξξάλλου αναφερόμενος την αγροτική γη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η φορολογική της επιβάρυνση διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα ειδικά κτίρια θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ειδικά τα κτίρια αγροτικής γης δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «για πρώτη φορά ο φόρος αυτός θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης».

«Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι του Σαββάτου.