Λίστα «προσαγωγών που δεν έγιναν» για τις τουρκικές μίζες δημοσιεύει η Hurriyet

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό του σκανδάλου με τις μίζες, η Hurriyet δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα 41 προσώπων που, όπως υποστηρίζει, θα προσάγονταν στο δεύτερο κύμα της σχετικής έρευνας -η οποία «πάγωσε» λόγω της απομάκρυνσης του εισαγγελέα. Ανάμεσά τους βρίσκονται επιχειρηματίες και στελέχη κοντά στο περιβάλλον του Ερντογάν.

Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζουν την απότομη καθοδική τους πορεία.

Σύμφωνα με την Hurriyet, στη λίστα των προσαγωγών που δεν έγιναν βρίσκεται ο σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, και τούρκοι επιχειρηματίες που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς είχε καταγγείλει την Πέμπτη ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Το βράδυ της Πέμπτης, το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η «Χουριέτ» εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».

Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Με φόντο τους τριγμούς στην Άγκυρα, συνεχίζεται η πτώση χρηματιστηρίου και λίρας την Παρασκευή.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καταγράφει υποχώρηση 3,87%. Η τιμή του ευρώ έχει αγγίξει το φράγμα των 3 λιρών (2,99 στις 12:30 το μεσημέρι). Αύξηση παρατηρείται και στην τιμή του δολαρίου, το οποίο πωλείται έναντι 2,16 λιρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ