Η Άγκυρα ζητεί την έκδοση της κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ που είναι εξόριστη στη Γαλλία

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε τη διαδικασία για να επιτύχει την έκδοση της Πινάρ Σελέκ, μια τουρκάλας κοινωνιολόγου και συγγραφέα που έχει καταδικασθεί στη χώρα της για τρομοκρατία και έχει εξοριστεί στη Γαλλία, έγινε σήμερα γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το αίτημα αυτό διατυπώνεται μετά την αποστολή, φέτος το καλοκαίρι από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενός αιτήματος προς την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης αυτής της 42χρονης υποστηρίκτριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευκρίνισε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η κοινωνιολόγος, η οποία εγκατέλειψε την Τουρκία το 2009 και ζει σήμερα στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι είχε συμμετάσχει σε μια επίθεση με εκρηκτικά εναντίον ενός τουριστικού αξιοθέατου της τουρκικής μεγαλούπολης, της αγοράς μπαχαρικών, που το 1998 είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Πριν από την καταδίκη της αυτή, η Πινάρ Σελέκ είχε αθωωθεί για την ίδια υπόθεση τρεις φορές από τα τουρκικά δικαστήρια.

Η κοινωνιολόγος, η οποία είχε συλληφθεί και φυλακισθεί μετά την επίθεση, ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή επειδή αρνήθηκε να δώσει στην αστυνομία τα ονόματα κούρδων ανταρτών τους οποίους είχε συναντήσει στο πλαίσιο των ερευνών της. Απελευθερώθηκε το 2000 μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που απέδιδε την έκρηξη στην αγορά μπαχαρικών σε διαρροή αερίου.

Σύμφωνα με τους όρους των γαλλο-τουρκικών δικαστικών συνθηκών, η Σελέκ μπορεί να απελαθεί διότι δεν έχει καθεστώς πολιτικής πρόσφυγα στη Γαλλία. Όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλησε να κάνει σχόλιο “για μια υπόθεση της δικαιοσύνης”.

Η υπόθεση της κοινωνιολόγου, γνωστής για τις έρευνές της για περιθωριοποιημένες μειονότητες, όπως οι τρανσέξουαλ ή οι Κούρδοι, κινητοποιεί επιτροπές υποστήριξής της στην Τουρκία όπως και στη Γαλλία.