Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Ιανουαρίου 2014

Το Κυπριακό και η πολιτική κρίση στην Τουρκία, η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ, το μέλλον του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), οι νέες περικοπές σε μισθούς και η αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, η συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων, η συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, και ο ελλιμενισμός κινεζικής φρεγάτας στο Λιμάνι Λεμεσού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο ΚΟΤ δεν έχει μέλλον!”, γράφει ότι η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την προσφορά του ΚΟΤ στον τουρισμό, αλλά και για τα “κακώς έχοντα”, και μελετά το κλείσιμό του και την απορρόφηση των δραστηριοτήτων του από το αρμόδιο Υπουργείο. Γράφει, επίσης, ότι τα δύο επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με λιτό κοινό ανακοινωθέν ή με μια διακήρυξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος ενδέχεται να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη της Αναπληρώτριας Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο πολίτης οφείλει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ατομική βόμβα το Ταμείο Συντάξεων”, γράφει ότι έγγραφα, υπηρεσιακές εκθέσεις και πρακτικά, ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του Ταμείου Συντάξεων και γενικότερα της Cyta, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ Χρίστου Πατσαλίδη. Γράφει, επίσης, ότι σε αναμέτρηση Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Φεβρουαρίου για πλήρωση των θέσεων στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ. Επίσης, γράφει ότι οι οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων ανεβαίνουν καθημερινά Γολγοθά και ότι ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων Κύπρου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον πόνο των γονιών.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Κυπριακό, όμηρος των πασάδων”, γράφει ότι κινήσεις στο Κυπριακό σχεδιάζονται στη Νέα Υόρκη, στη σκιά της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία και, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία ανατρέπουν τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα, στην έδρα του ΟΗΕ αναμένονται ενέργειες με στόχο μέχρι το τέλος του μηνός να επιτευχθεί συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος εξηγεί γιατί παραιτήθηκε από Υπουργός Οικονομικών και τί δεν πέτυχε η Κυβέρνηση, και αναφέρεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο των κρίσιμων συνεδριών του Eurogroup. Αναφέρεται, επίσης, στην κρίση στην Τουρκία, τη διακυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το πώς επηρεάζεται η Κύπρος.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Πάνω οι φόροι, κάτω οι μισθοί”, γράφει ότι δραματικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των μισθών και κατ` επέκταση στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών φέρνουν οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και οι αυξήσεις τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, περιλαμβανομένων και των ειδών πρώτης ανάγκης, και αναφέρει ότι η Κύπρος βιώνει ακραίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Γράφει, επίσης, ότι δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση για τα κόμιστρα των λεωφορείων από μέρους των μαθητών, και την ίδια ώρα γονείς και μαθητές προειδοποιούν για κοινωνική αναταραχή, και αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους και τυχόν μέτρα αντίδρασης την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης, γράφει ότι συνεχίζεται η φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Σύμμαχος με βούλα ο Νικόλας”, γράφει ότι η ενεργός εμπλοκή του Νικόλα Παπαδόπουλου στους διορισμούς των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας συνεργασίας των κυβερνητικών εταίρων. Γράφει, επίσης, ότι θολό είναι το τοπίο στο Κυπριακό, αφού οι αποτυχημένες προσπάθειες για την κατάληξη σε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση στην Τουρκία, δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ότι μπορεί να σημειωθεί τεράστια πρόοδος. Επίσης, γράφει ότι ο Μίκαελ Σούμαχερ, ο άνθρωπος που επέζησε 307 Grand Prix, διαγράφοντας κάθε ρεκόρ από τα βιβλία της Formula 1, νικήθηκε από την ταχύτητα στην πλαγιά των Γαλλικών Άλπεων.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Ποιοι σκότωσαν τον Γιωρκάτζη”, δημοσιεύει συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη, που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ ξανά, και στο σημερινό πέμπτο μέρος αναφέρεται στη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι σε μια νέα απόρριψη από την αδιάλλακτη Τουρκία, θα επέστρεφε στη λογική μιας μικρής κοινής δήλωσης με σαφή και αδιαπραγμάτευτο όρο την παραπομπή στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του βουλευτή Λεμεσού του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος εξηγεί την ανάγκη για σύναψη συμμαχιών της Κύπρου με κράτη όπως το Ισραήλ και τη Ρωσία, για την προστασία κοινών αλλά και ευρύτερων κρατικών συμφερόντων.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Κινεζικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι για να βοηθήσει αποστολή στη Συρία”, γράφει ότι η κινεζική φρεγάτα “Yancheng” ελλιμενίστηκε χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, ως μέρος της διεθνούς αποστολής για απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία. Γράφει, επίσης, ότι νέο κέντρο αυτοβοήθειας και στήριξης για καρκινοπαθείς στην Πάφο έρχεται να συμπληρώσει τις καλά-εδραιωμένες κατ` οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ. Επίσης, γράφει ότι θιασώτες του ξύλου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν το κοινό τους ενδιαφέρον για την ξυλουργική και ξυλογλυπτική, και συναντώνται κάθε μήνα στη Λευκωσία, όπου παρουσίασαν πρόσφατα την πρώτη τους ομαδική έκθεση.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)