«Ανοιχτή» η επιστροφή Τόμσεν – ΔΝΤ: «Δεν έχουμε διαφορές με την ΕΕ»

Δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου παράλληλα να διαψεύδει τα περί διαφορών και διαφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την Ελλάδα.

Στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον και σε ερώτηση γιατί φαίνεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις δόσεων από το ΔΝΤ, τη στιγμή που Κομισιόν και ΕΚΤ αποδεσμεύουν τα δικά τους μερίδια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, σημείωσε  πως οι διαφορές έως τώρα είναι απλά ζήτημα «τάιμινγκ», και προσέθεσε: «δεν βλέπω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν έχει ακόμη λήξει καθώς όπως είπε  παραμένει ένα «πλήθος» ζητημάτων που πρέπει να εξετασθούν. Την ίδια ώρα απαντώντας στις τοποθετήσεις της Αθήνας για έξοδο από το μνημόνιο κατά το 2014, αρνήθηκε να «υποθέσει» τι θα συμβεί, και επεσήμανε πως το Ταμείο «έχει ακόμα πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Αρνήθηκε εξάλλου να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα.

Όσον αφορά τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι  «οι Ευρωπαίοι έχουν διαβεβαιώσει πως (θα παράσχουν) χρηματοδοτική βοήθεια» στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά. «Πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες», συμπλήρωσε.

Τέλος, σχετικά με τους ελέγχους που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πεπραγμένα των κλιμακίων των ελεγκτών σε χώρες που έχουν υιοθετήσει προγράμματα, όπως η Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι  ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη αναμένεται να συναντηθεί «ανεπίσημα» με τους ελεγκτές της Ευρωβουλής «αργότερα τον Ιανουάριο».

«Θα συζητήσει μαζί τους τα προγράμματα» είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ και προσέθεσε ότι οι όποιες πληροφορίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση της Ευρωβουλής.