Τα Σκόπια δεν περιμένουν εξελίξεις κατά την ελληνική Προεδρία

«Ατυχή συγκυρία» ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζουν τα εγχώρια ΜΜΕ την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., προβάλλοντας …
την εκτίμηση ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να αναμένουν κάτι σημαντικό στη διάρκειά της.
Όπως επισημαίνουν, η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Ελλάδας το τρέχον εξάμηνο.
«Η πολιτική διεύρυνσης εξαιρέθηκε από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, το 2003, ότι η Αθήνα θα πρωτοστατήσει στην ευρω-ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρουν τα ΜΜΕ.
«Η έναρξη της ελληνικής προεδρίας σηματοδοτεί εξάμηνη περίοδο στασιμότητας όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρώπης» σχολιάζει ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Alfa TV.
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Dnevnik (επίσης φιλοκυβερνητική) σημειώνει: «Η ελληνική Προεδρία επισφραγίζει τις μηδενικές προσδοκίες από το 2014 όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος: Δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από επανάληψη των γνωστών μη παραγωγικών δηλώσεων που θα καλούν τους ‘Μακεδόνες’ να αλλάξουν την ταυτότητά τους».
Η ελληνική προεδρία προβάλλεται επίσης ως μια «προεδρία λιτότητας», «επισκιασμένη από την κρίση χρέους».
Τέλος, ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ έτυχε η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ ότι στη διάρκεια της προεδρίας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ