Η ζωή στη φυλακή για κρατούμενες που ζουν με παιδιά τους (φωτό)

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πηγή:Newpost.gr

Στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θήβας, κρατούνται 557 προφυλακισμένες και καταδικασμένες γυναίκες.

Στον Κορυδαλλό, ένα μικρό κτίριο με δυο πτέρυγες απέναντι από τις ανδρικές φυλακές, φιλοξενεί λιγότερες από 150 κρατούμενες.

Στο χώρο φιλοξενούνται και τρεις καταδικασμένοι για την υπόθεση της «17Ν» (Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας, Τζωρτάτος).

Πρόκειται για μια «ήσυχη» φυλακή με ελάχιστα εσωτερικά προβλήματα- πολύ λιγότερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τελευταίο κρούσμα, μία από τις σπάνιες ανταρσίες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι κρατούμενες σερβιρίστηκαν στο συσσίτιο…. σούπα με κατσαρίδες.

Για λίγες ώρες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους καταγγέλλοντας ότι επανειλημμένα τους σερβίρεται φαγητό σε άθλια κατάσταση, στο τέλος όμως η ψύχραιμη παρέμβαση και οι υποσχέσεις της διεύθυνσης για…περισσότερη προσοχή στο μέλλον, κατάφερε να τις κατευνάσει.

Το έτερο σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών είναι το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας.

Εκεί συμβιώνουν 415 γυναίκες (240 Ελληνίδες και 175 αλλοδαπές) αλλά και 20 παιδιά (13 αγόρια και 7 κορίτσια).

Η συμβίωση με τα παιδιά- τέκνα κάποιων εκ των κρατουμένων- τους έχει δώσει και το έναυσμα να μετατρέψουν τη φυλακή σε έναν χώρο πολιτισμένης διαβίωσης.

Λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, χώρος έκθεσης έργων τέχνης των ίδιων των γυναικών που κρατούνται στη φυλακή, παιδότοπος για τα μικρά παιδιά, βιβλιοθήκη.

Μάλιστα, οι μητέρες των μικρών παιδιών ζουν σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά στα οποία έχουν τοποθετηθεί και παιδικά κρεβάτια.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ