Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Ιανουαρίου 2014

Τα τεκταινόμενα στις κεντρικές φυλακές με τη νέα αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό κρατουμένου, την ανάκληση του διορισμού του Αν. Διεθυντή των φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη και τις τοποθετήσεις κομμάτων για παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές του Προέδρου και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει στο Λονδίνο, τα κατηγορητήρια για την Cyta, οι ελλείψεις σε φάρμακα για θαλασσαιμικούς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα νέα δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών από Κύπρο , η έρευνα για τις σχέσεις πρώην Λαϊκής και γερμανικής Commerzbank και οι βραβεύσεις της ΕΑΚ.

H «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Το στοίχημα των φυλακών» και αναφέρει ότι τα μέτρα μπήκαν σε εφαρμογή και όλοι ελπίζουν να έχουν αποτελέσματα. Αλλού γράφει ότι παρουσιάζεται κινητικότητα για το κοινό ανακοινωθέν και αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου στο Λονδίνο και τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε άλλο θέμα η «Α» προβάλλει τις εξαγγελίες για νέα αεροπορικά δρομολόγια από Κύπρο και γράφει για ‘σκληρό ανταγωνισμό’.

«Αλλαγή φρουράς και ανήσυχη ηρεμία» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρεται στην ανάκληση του διορισμού του Γιώργου Τρυφωνίδη από τις φυλακές και την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου επισκέφθηκε τις φυλακές και ζήτησε από τους δεσμοφύλακες να εργαστούν για την ομαλή εξέλιξη της κατάστασης. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι ξεχάστηκε στα συρτάρια για 18 μήνες η νομοθεσία για το χαλλούμι και ότι το Υπ. Εμπορίου έστειλε με καθυστέρηση στην Κομισιόν τη νομοθεσία για το διάταγμα για το χαλλούμι. Επίσης στην «Σ» γίνεται αναφορά στις τοποθετήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη για τις έρευνες για τα τραπεζικά.

Κάτω από τον τίτλο «75 κατάδικοι στον ψυχίατρο» ο Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι μετά την χθεσινή πέμπτη αυτοκτονία στις κεντρικές φυλακές και το νέο αυτοτραυματισμό, παραπέμπονται μαζικά στον ψυχίατρο κατάδικοι για να αποφευχθούν άλλα περιστατικά. Αλλού γράφει ότι 11 θαλασσαιμικοί πέθαναν περιμένοντας το φάρμακο exjade και ότι ο σύνδεσμος θαλασσαιμικών απευθύνει δραματικές εκκλήσεις. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» γράφει ότι το κατηγορητήριο για τo σκάνδαλο της Δρομολαξιάς θα είναι ενιαίο και στο ίδιο εδώλιο θα βρεθούν Στ. Κιττής, Χαρ. Τσουρής και στελέχη του ΑΚΕΛ.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πυρ ομαδόν: Να παραιτηθεί» και αναφέρει ότι με εξαίρεση του συγκυβερνώντες, όλα τα κόμματα ζητούν παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Αλλού αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα δει σήμερα τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι έκκληση για συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν απευθύνουν σε Αναστασιάδη – Ερογλου ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”  με τίτλο «Aναβρασμός και πάλι στις κεντρικές φυλακές» γράφει για τις εξελίξεις στο σωφρονιστικό ίδρυμα με τη νέα αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και την απομάκρυνση Τρυφωνίδη. Αλλού αναφέρει ότι γίνεται έρευνα για τις σχέσεις της πρώην Λαϊκής με την γερμανική Commerzbank. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι η Πάφος διεκδικεί 27 εκ. ευρώ ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο «Έρευνα για την Λαϊκή» γράφει ότι βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο οι συμφωνίες της πρώην Λαϊκής με την γερμανική Commerzbank και ότι ενδεχομένως να υπάρχουν παρατυπίες. Αλλού αναφέρεται στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία για ανάδειξη των Βαρωσίων σε οικολογικό πρότυπο και ότι στα εργαστήρια θα λάβουν μέρος πέραν των 100 συνέδρων. Σε άλλο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κάμερον.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΑΡ)