Που πάνε τα 5 εκατομμύρια της εγγύησης μαμούθ του Δημ. Κοντομηνά;

Η εγγύηση μαμούθ των 5 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το δικαστικό συμβούλιο στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά. Που καταλήγουν αυτά τα χρήματα;

Ολοι φυσικά υποθέτουμε οτι καταλήγουν στα δημόσια ταμεία. Σωστά υποθέτουμε όμως…δε μένουν εκεί για πολύ.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις χρηματικές εγγυήσεις

Οπως αποσαφηνίζει στο Newsit o δικηγόρος Άγης Τάτσης “το ποσό της εγγυοδοσίας που επιβάλεται από τα δικαστήρια καταλήγει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε με μετρητά (στην πράξη γίνεται σύσταση παρακαταθήκης στο ταμείο), είτε με ενέχυρο (τιμαλφών, αντικειμένων, αυτοκινήτων κλπ), είτε με υποθήκη ακινήτων, είτε με εγγυητική επιστολή τραπέζης.

 Ο θεσμός της εγγυοδοσίας έχει ως μοναδικό στόχο να προσέλθει ο κατηγορούμενος στη δίκη

Η εγγυοδοσία δεν έχει χαρακτήρα ποινής, αλλά αποτελεί ένα ιδιότυπο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού για να διασφαλίσει την παρουσία του κατηγορουμένου στη δίκη.

Η τύχη της εγγυοδοσίας δεν εξαρτάται απο την αθώωση ή την καταδίκη του κατηγορουμένου, εξαρτάται από το εαν ο κατηγορούμενος παραστεί στο δικαστήριο. Αν δεν εμφανιστεί στην ορισθείσα δικάσιμο η εγγύηση πηγαίνει υπερ του δημοσίου.

Αν ο κατηγορουμενος καταδικαστεί η εγγύηση επιστρέφεται όπως θα γινόταν αν κρινόταν και αθώος. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος καταδικαστεί και σε καταβολή αποζημίωσης, η αποζημίωση για τον παθόντα παρακρατείται από το ποσό της εγγυήσεως” καταλήγει ο κύριος Τάτσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Πηγή: NewsIt.gr