Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Ιανουαρίου 2014

Οι επαφές Αναστασιάδη στο Λονδίνο , η υπογραφή της συμφωνία για τις Βάσεις και το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό Κάμερον, καθώς και οι εξελίξεις στις κεντρικές φυλακές είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Γίνεται ακόμη αναφορά στο κατηγορητήριο για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, στις εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, στο θέμα των προσφυγικών δανείων και άλλα.

«’Μεγάλωσε’ η Κύπρος» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται σε ιστορική συμφωνία Αναστασιάδη-Κάμερον για απόδοση 198 τ. χιλιομέτρων των Βρετανικών Βάσεων για πολεοδομική ανάπτυξη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι άνοιξε δίοδος συνεννόησης με τους κρατούμενους και προβάλλει την επίσκεψη στις φυλακές της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Δικηγορικού Συλλόγου. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Α» αναφέρει ότι οι Καταρινοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους για αγορά της χρονοθυρίδας των ΚΑ στο Χίθροου.

Με τίτλο «Κοινό ανακοινωθέν made in England…» ο «Πολίτης» στο κύριό του θέμα αναφέρεται στις τοποθετήσεις Κάμερον μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και γράφει ότι πήρε από τη Βρετανία τα «τρία singles» που θέλει ο Πρόεδρος (μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια προσωπικότητα). Αλλού αναφέρεται σε ‘πράματα και θάματα’ στις κεντρικές φυλακές και ότι δεν γινόταν τίποτε σωστά. Σε άλλο δημοσίευμα ο «Π» αναφέρεται σε προβληματικά δάνεια στον κεντρικό φορέα ισότιμης κατανομής βαρών ύψους 58 εκ. ευρώ.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Αλληλοκαρφώνονται Καριόλου-Τρυφωνίδης» και αναφέρεται στις κατηγορίες εκατέρωθεν που ακούστηκαν στην Βουλή για την κατάσταση στις φυλακές και τις αντίθετες απόψεις του αναπλ. Διευθυντή και του ψυχιάτρου Λούη Καριόλου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πήρε στήριξη από τον Κάμερον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου στο Λονδίνο και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση. Επίσης στην «Σ» γίνεται αναφορά στην συμφωνία Λευκωσίας-Λονδίνου για τις Βρετανικές Βάσεις.

Με τίτλο στο κύριο θέμα «Το Λονδίνο στα ενεργειακά» ο «Φιλελεύθερος» γράφει για συμφωνία σταθμό στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων και για ενδιαφέρον του Βρετανού Πρωθυπουργού για εμπλοκή στο φυσικό αέριο. Αλλού γίνεται αναφορά στην συνεδρίαση της επιτροπής νομικών της Βουλής για τις κεντρικές φυλακές και τις τοποθετήσεις για ‘κολαστήριο’. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» γράφει ότι αποστομώνουν τον Υπουργό Υγείας οι θαλασσαιμικοί για τις ελλείψεις σε συγκεκριμένο φάρμακο και τους θανάτους που επήλθαν.

«Φταίει ο… Χατζηπετρής!»  είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι επί τέσσερις ώρες προσπαθούσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως γράφει, για την κατάσταση στις φυλακές. Αλλού αναφέρει ότι ρυθμίζεται η ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων με την συμφωνία που υπογράφηκε στο Λονδίνο. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι η τ/κ δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει την προσπάθεια για το κοινό ανακοινωθέν και ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φεύγει χωρίς να δει τους δύο ηγέτες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ιστορική συμφωνία που ευνοεί την ανάπτυξη» αναφέρεται στην συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις και την ανάπτυξη των πολεοδομικών ζωνών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει νέα μέτρα για τις κεντρικές φυλακές. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόθεση για να επιτρέπεται η καλλιέργεια κάνναβης για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς και φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με τίτλο «Εργαζόμαστε μαζί» αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο , τη συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις και την συνεργασία σε ενεργειακό και οικονομικό τομέα. Αλλού αναφέρεται στα τεκταινόμενα στις φυλακές, την επίσκεψη χθες της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Δικηγορικού Συλλόγου και τις εκκλήσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων που βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)