Ομπάμα: «κακή συνήθεια, η οποία όμως δεν είναι πιο επικίνδυνη από το αλκοόλ» η μαριχουάνα

Ουάσινγκτον
Κρατώντας αποστάσεις από τη νομιμοποίηση μαριχουάνας σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως -έχοντας και ο ίδιος κάνει χρήση στα νιάτα του- την θεωρεί «κακή συνήθεια, η οποία όμως δεν είναι πιο επικίνδυνη από το αλκοόλ».
«Δεν ενθαρρύνω τη χρήση της, έχω πει στις κόρες μου πως είναι άσχημη ιδέα και χάσιμο χρόνου» είπε, επικρίνοντας ωστόσο τη δυσανάλογη ποινική μεταχείριση της οποίας καταλήγουν να τυγχάνουν μέλη μειονοτικών ομάδων που συλλαμβάνονται για κατοχή.

Σε συνέντευξή του στο New Yorker, ο Ομπάμα είπε πως «όπως είναι γνωστό, έχω καπνίσει μαριχουάνα όταν ήμουν νεαρός, και το θεωρώ κακή συνηθεια που δεν διαφέρει πολύ από τα τσιγάρα που κάπνιζα σε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου».

«Δεν  πιστεύω ότι είναι πιο επικίνδυνο από το αλκοόλ» συνέχισε. «Δεν το ενθαρρύνω, και έχω πει στις κόρες μου πως είναι άσχημη ιδέα, χάσιμο χρόνου, όχι πολύ υγιεινή συνήθεια» τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου γύρω από την κατοχή και χρήση μαριχουάνας. «Τα παιδιά της μεσαίας τάξης δεν φυλακίζονται όταν καπνίζουν μαριχουάνα, αλλά τα φτωχά φυλακίζονται» είπε.

Νέοι που προέρχονται από την κοινότητα των αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων, είπε ο Ομπάμα, «είναι συχνότερα φτωχοί και δεν έχουν τους πόρους για να αποφύγουν αχρείαστα σκληρές ποινές». Οι χρήστες, είπε, δεν θα έπρεπε να φυλακίζονται για σημαντική χρονική περίοδο την ώρα που εκείνοι που νομοθετούν «έχουν πιθανότατα κάνει το ίδιο πράγμα».

Από αυτήν την άποψη, είπε, η νομιμοποίηση σε Κολοράντο και Ουάσινγκτον «είναι μία πρόκληση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press