Βασ. Καυκάς: Μέχρι το τελευταίο δολάριο, τα χρήματα θα πάνε για νοσήλια και φάρμακα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ.

«Τα χρήματα που έχουμε συγκεντρώσει, θα διατεθούν μέχρι και το τελευταίο δολάριο, για νοσήλια, φάρμακα  ή βοηθήματα που χρειάζεται η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και τα οποία δεν θα καλύψει η ασφάλεια ή η πρόνοια από την Ελλάδα». Αυτό υποστηρίζει  σε συνέντευξή του στην PanHellenic Post,  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας κ. Βασίλειος Καυκάς απαντώντας και στα δημοσιεύματα που μιλούν για «σκάνδαλο» και για προκλητική συμπεριφορά της Ομοσπονδίας η οποία αρνήθηκε να αποδώσει τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού στη μητέρα της παθούσης.

Κάνοντας μία λεπτομερή αναδρομή στα διατρέξαντα, ο κ. Καυκάς  απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε με αμεσότητα, ευθύτητα και μόνιμο μοτίβο «τα χρήματα είναι για την θεραπεία της Μυρτώς» ενώ υπερασπίζεται την υπόληψη της Ομοσπονδίας η οποία, όπως είπε, τηρεί με ευλάβεια το νόμο και δεν δέχεται να μπει σε αμφισβητούμενους  «τακτικισμούς» και  θολές επιδιώξεις.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί την  Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο,  άλλα και στην Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει και εκεί θα αποφασίσουν για τα περεταίρω (ενδεχομένως και νομικά) βήματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Η Ομοσπονδία έχει γίνει στόχος επικριτικών σχολίων αναφορικά με τον έρανο που διενεργήσατε για την άτυχη Μυρτώ. Πώς ακριβώς έχει το θέμα; Ποια είναι η αλήθεια;

Καυκάς:  Η Ομοσπονδία είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός (501C3) το οποίο εννοεί ότι είμαστε, τόσο από πλευράς νομικής από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης όσο και από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μπορούμε να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις ακόμα και εράνους…

ΡΗΡ: Επί του συγκεκριμένου, είναι νόμιμος ο έρανος που διενεργήσατε;

Καυκάς: Βεβαίως, ναι.

ΡΗΡ: Παρακαλώ, συνεχίστε…

Καυκάς: Μάλιστα, επειδή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις και αναρωτηθήκαμε μήπως έχουμε κάνει κάποιο λάθος, εμείς οι ίδιοι, πρώτοι, πήγαμε στον Γενικό Εισαγγελέα, δώσαμε τα στοιχεία μας, τα παραστατικά και οι άνθρωποι μας είπανε ότι  δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, είσαστε νόμιμοι. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων, αλλά πήγαμε να κάνουμε μια ακόμα διαπίστωση μήπως έγινε κάτι  λάθος στην πορεία.

ΡΗΡ: Υποστηρίζετε, επομένως, ότι ο έρανος είναι νόμιμος.

Καυκάς: Θα έλεγα με …εισαγγελική βούλα!

ΡΗΡ: Ωραία, πείτε μας τώρα, παρακαλώ, τι ακριβώς έγινε;

Καυκάς:  Σε ένα διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ήλθε μία 16χρονη κοπέλα της οποία η μητέρα ήταν πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, δηλαδή της Βοστώνης, και μας είπε ότι είχε επισκεφθεί τη Μυρτώ  και αισθάνονταν δύσκολα «γιατί μία κοπέλα στην ηλικία μου βρίσκεται  σε δύσκολή θέση από πλευράς υγείας και θέλω να την βοηθήσω.  Μας είπαν η μητέρα της και οι γιατροί ότι χρειάζεται ένα μηχάνημα τύπου Tobii Speech Recognition Device το οποίο διαβάζει τις κινήσεις των ματιών για να επικοινωνεί η άτυχη κοπέλα πιο εύκολα με το περιβάλλον, τους ανθρώπους της. Σύμφωνα με όσα ήξεραν το μηχάνημα αυτό κόστιζε 25.000 δολάρια.

Μάλιστα, η μητέρα της Μυρτούς είχε εξηγήσει ότι η αγορά του μηχανήματος αυτού δεν καλύπτεται από την ασφάλεια.  Η 16χρόνη ζήτησε από το διοικητικό Συμβούλιο να βοηθήσει να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα ώστε να αγοραστεί το μηχάνημα για να κάνει καλό στην Μυρτώ.

ΡΗΡ: Ώστε αυτό ήταν το ερέθισμα για να προχωρήσετε σε έρανο;

Καυκάς: Ακριβώς. Εμείς συζητήσαμε το θέμα και πήραμε απόφαση να την βοηθήσουμε.

ΡΗΡ: Έχει γραφεί ότι ο έρανος έγινε χωρίς να έχετε την άδεια της μητέρας της Μυρτούς. Είναι αλήθεια αυτό;

Καυκάς: Όχι. Όπως σας είπα ήδη, η μητέρα της 16χρονης ήταν πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας και στέλεχος του ελληνισμού της Βοστώνης. Ανέλαβε και επικοινώνησε με τη μητέρα της όσο και εγώ ο ίδιος. Της εξηγήσαμε τι σκοπεύαμε να κάνουμε και εκείνη έδωσε το πράσινο φως να κάνουμε αυτόν τον έρανο για να βρεθούν τα 25.000 δολάρια.

ΡΗΡ: Εγώ να μου επιτρέψετε να επιμείνω. Θέλω να είναι ξεκάθαρο αυτό: Είχατε την έγκριση της μητέρας της Μυρτούς πριν ξεκινήσετε τον έρανο, το κατάλαβα καλά;

Καυκάς: Απολύτως, ναι, βέβαια.

ΡΗΡ: Παρακαλώ, συνεχείστε…

Καυκάς: Φτιάξαμε τον Ειδικό λογαριασμό και κάναμε ό,τι έπρεπε για να ξεκινήσει ο έρανος. Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες είχανε προσφερθεί από τους ομογενείς πάνω από 48.000 δολάρια.

Τότε μας είπε η μητέρα της Μυρτούς ότι χρειάζεται να γίνει μία λεπτή εγχείρηση στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Ότι έπρεπε, δηλαδή,  να μεταφερθεί η Μυρτώ από το θεραπευτήριο «Σπόλτιγκ» το οποίο συνδέεται με το  Massachusetts  General  στο νοσοκομείο Παίδων. Στο Massachusetts  General  είχε κάνει μία άλλη εγχείρηση πριν μερικούς μήνες.  Η μητέρα της Μυρτούς η κυρία Κοτρώτσιου μας είπε ότι το κόστος θα ήταν 85.000 με 92.000 δολάρια. Ρωτήσαμε εάν αυτά τα εγκρίνει το ελληνικό Δημόσιο. Μας είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος,  δεδομένου όπως υποστήριξε, « ότι εμείς πρέπει να φύγουμε 31 Δεκεμβρίου και οι γιατροί πρέπει να την παρακολουθούν την κοπέλα για τέσσερις με πέντε εβδομάδες».

Οπότε, μας είπε,  όποια βοήθεια από την ομοσπονδία υπάρχει, θα είναι καλή…

ΡΗΡ: Έτσι  επεκτείνατε χρονικά τον έρανο;

Καυκάς: Εμείς στο μεταξύ είχαμε αποφασίσει να κάνουμε και μία εκδήλωση χοροεσπερίδας στην κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου στο Boston όπου η Νεολαία είχε τον πρώτο λόγο. Εμείς τους υποστηρίζαμε, για να μαζευτούν περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, ήλθαμε σε επικοινωνία με την Κυρία Bessy Pappas, από το Νοσοκομείο Παίδων η οποία είναι υπεύθυνη για το Hellenic … fuds. Η κυρία Πάππας έκανε δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν να δώσει στους γιατρούς και στο νοσοκομείο κάποια δικά της στοιχεία ούτως ώστε να κατεβάσουν την τιμή από τις 85-92.000 στις 45-50.000 δολάρια.

Το δεύτερο που έκανε ήταν να υπογράψει ως εγγυήτρια προκειμένου να γίνει η εγχείρηση. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις όταν το ποσόν είναι υψηλό το νοσοκομείο ζητάει  το 100% των νοσηλίων.  Έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την εγχείρηση.

Μιλήσαμε με την μητέρα της Μυρτούς και πράγματι έγινε αυτή η εγχείρηση δυο-τρεις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί  η εκδήλωση στην Κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου, στις 7 Δεκεμβρίου.

ΡΗΡ: Πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν από την εκδήλωση;

Καυκάς: Από αυτήν την Πολιτιστική εκδήλωση μαζεύτηκε το ποσόν των 32.000 δολαρίων, δεδομένου ότι πολλά από τα πράγματα διατέθηκαν από φίλους δωρεάν, όπως κάποιοι έφεραν το φαγητό κάποιοι άλλοι  πρόσφεραν άλλα πράγματα που χρειαζόμασταν και η Ομοσπονδία, από τον λογαριασμό της,  πλήρωσε τα υπόλοιπα έξοδα. Οπότε όλα τα χρήματα, οι 32.000 δολάρια που έβγαλε εκείνο το βράδυ, μπήκαν καθαρά στο Ταμείο Myrto Funds.

ΡΗΡ: Πόσα ακριβώς χρήματα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα;

Καυκάς:  Αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί ένα ποσόν λίγο πάνω από 131.000 δολάρια το οποίο βρίσκεται στο λογαριασμό που ανοίχτηκε κάτω από το όνομα MYRTO FUNDS. Ο λογαριασμός αυτός δεν έχει να κάνει τίποτα με τους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας.

 Ο κ. Βασίλειος Καυκάς από τη Βοστώνη, Κώστας Κουτρουμπής, Ανδρέας Παπαδάκος, Τορόντο

Ο κ. Βασίλειος Καυκάς από τη Βοστώνη, Κώστας Κουτρουμπής, Ανδρέας Παπαδάκος, Τορόντο

ΡΗΡ: Έχει γραφτεί επίσης ότι κάποια χρήματα-δωρεές ομογενών για την Μυρτώ έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς της Ομοσπονδίας. Πως απαντάτε;

Καυκάς:  και όποιος έχει αντίρρηση, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να ανοίξει όλους τους λογαριασμούς της και να κοιτάξουν ακριβώς τι γίνεται. Εμείς –λες και το ξέραμε- έχουμε κρατήσει τόσο τα αντίγραφα των επιταγών όλων που έχουμε λάβει όσο και τους ίδιους τους φακέλους που είχαν μέσα τις επιταγές, με διευθύνσεις κλπ

Επίσης, έχουμε κρατήσει τα ονόματα από το Διαδίκτυο που συγκεντρώθηκαν χρήματα από μία αμερικάνικη εταιρία με ένα υποτυπώδες ποσόν και τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στον Ειδικό λογαριασμό, γιατί μας έχουν δώσει τα ονόματα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Αυτούς δεν τους ξέρουμε.

ΡΗΡ: Τώρα,  τι γίνεται με την ουσία της υπόθεσης;  

Καυκάς:  Ο λογαριασμός ανοίχθηκε για νοσήλια της Μυρτώς  Παπαδιμιχελάκη. Είχαμε ένα διοικητικό συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου και η μητέρα της Μυρτώς, η κυρία Μαίρη Κοτρώτσιου προσκλήθηκε να έρθει να μιλήσει με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας, με μας δηλαδή, αν έχει κάποιες ερωτήσεις να τις υποβάλλει και εμείς να δώσουμε τις απαντήσεις. Πράγματι η κυρία Κοτρώτσιου με πήρε τηλέφωνο και ρώτησε αν μπορεί να φέρει μαζί της και τον δικηγόρο της.

Της είπα: Δεν ξέρω γιατί θέλετε να φέρετε το δικηγόρο σας, αλλά περιμένετε να μιλήσω με τον Πρόεδρο και να επανέλθω.

Πράγματι μίλησα με τον Πρόεδρο, δεν είχε αντίρρηση και την ενημέρωσα σχετικά. Οπότε η κυρία Κοτρώτσιου ήλθε με το δικηγόρο της  και έναν ανιψιό της που είχε έλθει από την Ελλάδα για να δει την Μυρτώ.

Η Ομοσπονδία έκανε διάλειμμα του Διοικητικού της Συμβουλίου για μία ώρα και στο διάστημα αυτό μιλούσαμε με το δικηγόρο της και την κυρία Κοτρώτσιου πάνω στο θέμα των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί.

Μας είπε ότι θέλει να πάρει τις διευθύνσεις των ανθρώπων που έχουν δωρίσει. Παρενέβη ο νομικός μας σύμβουλος και είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω των προσωπικών δεδομένων εδώ στην Αμερική. Μπορούμε, πρόσθεσε, να δώσουμε απολογισμό για το λογαριασμό ό,τι ώρα θέλετε.

ΡΗΡ: Τι απάντησαν;

Καυκάς: Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν υπάρξει περίσσευμα από τον λογαριασμό, εφόσον έχουν πληρωθεί το μηχάνημα Tobii, η λεπτή εγχείρηση, θα μπορέσετε να μας βοηθήσετε και στην Ελλάδα;  Η απάντηση που δώσαμε ήταν βεβαίως. Εσείς, είπαμε, θα μας προσκομίσετε τα παραστατικά από ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, Νοσοκομείο ή κάποιον Ειδικό Γιατρό και μείς θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε  κατά περίπτωση…

ΡΗΡ: Δηλαδή δεν κλείσατε την πόρτα…

Καυκάς: Απολύτως όχι. Το αντίθετο. Είπαμε ότι θα συνεδριάσουμε. Τότε η κυρία Κοτρώτσιου είπε: Ξέρετε, η κόρη μου θα χρειασθεί κάποιο αναβατόριο να μπαίνει και να βγαίνει στο  αυτοκίνητο.

Η απάντησή μας ήταν πως οτιδήποτε χρειασθείτε στην Ελλάδα στείλτε μας τα παραστατικά και μείς θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε.  Ο λογαριασμός αυτός ανοίχθηκε για την Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και μέχρι το τελευταίο δολάριο θα χρησιμοποιηθεί για την Μυρτώ βάσει παραστατικών.

ΡΗΡ: Πότε ακριβώς έγινε αυτός ο διάλογος;

Καυκάς: Στις 11 Δεκεμβρίου.

ΡΗΡ: Τι ακολούθησε;

Καυκάς: Να σας πω. Στις 26 Δεκεμβρίου πήρε η Ομοσπονδία δια μέσου του δικηγόρου της, ένα email από τον δικηγόρο της κυρίας Κοτρώτσιου ο οποίος ζητούσε να δοθούν τα χρήματα έτσι όπως είναι στην μητέρα της Μυρτούς.  Απαιτούσε η κυρία Κοτρώτσιου να της δοθούν τα χρήματα.

Η Ομοσπονδία απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεδομένου ότι βάση του νόμου δεν μπορεί να μεταφερθεί τέτοιο ποσό σε κάποιο ιδιωτικό λογαριασμό.

Η επιστολή αυτή πέρασε σε κάποια ιστοσελίδα, νομίζω ότι βγαίνει στη Φλώριδα, και ενώ η επιστολή ήταν εχέμυθη βρέθηκε να είναι στο Ιντερνέτ και ο κύριος αυτός που διαχειρίζεται την Ιστοσελίδα θεώρησε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει τον τίτλο μιας εφημερίδα της Νέας Υόρκης, της «Πρωινής», θα έλεγα και το σύμβολο της εφημερίδας αυτής και να διαρρεύσει στο διαδίκτυο σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ότι η Ομοσπονδία έχει κάνει κατάχρηση των χρημάτων  και διάφορα άλλα ανυπόστατα πράγματα.

Οπωσδήποτε έπρεπε να βγούμε στα Μέσα Ενημέρωσης και να πούμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς είχαμε αποφασίσει  να ασχοληθούμε με το θέμα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο στις 8 Ιανουαρίου. Δεν φτάσαμε σ΄ αυτήν την ημερομηνία γιατί στις 2 Ιανουαρίου ο Κύριος που διαχειρίζεται την Ιστοσελίδα, έβγαλε τα ανωτέρω που σας είπα.

Στις 8 Ιανουαρίου, στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, είχε προσκαλεστεί να παραστεί η κυρία Κοτρώτσιου μαζί με το δικηγόρο της να ξανασυζητήσουμε το θέμα μας ώστε να βρεθεί μία λύση που να είναι νόμιμη και κοινά αποδεκτή. Τελικά δεν ήλθαν παρά έστειλαν άλλη  επιστολή στην οποία είχαν απαιτήσεις, μεταξύ των άλλων να μεταφερθεί ο λογαριασμός σε Τράπεζα της κυρίας Κοτρώτσιου, να διαχειρίζεται η κυρία Κοτρώτσιου –η μητέρα της Μυρτώς- τα χρήματα με οιονδήποτε τρόπο θέλει, κάτι το οποίο δεν ήτα στο σκοπό της Ομοσπονδίας από την ώρα που ανοίχτηκε ο λογαριασμός.

Έχουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα, emails  και λοιπά από δωρητές οι οποίοι είπαν όχι εμείς δεν δώσαμε τα χρήματα σε ιδιωτικό λογαριασμό, αλλά δώσαμε να βοηθηθεί η κοπέλα και θέλουμε η Ομοσπονδία να είναι ο φορέας που θα έχει το λογαριασμό. Τίποτα παραπάνω.

ΡΗΡ: Τώρα, που ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση;

Καυκάς: Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Τετάρτη και θα συνεννοηθούμε για το θέμα αυτό. Ίσως να φθάσουμε και στο σημείο που θα παρουσιάσουμε το λογαριασμό MYRTO FUNS, να δείξουμε ότι όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή με παραστατικά της Τράπεζας που θα έχουν υπογραφή  από notary public, ότι αυτό είναι το πραγματικό  αντίγραφο από την Τράπεζα που έχουμε το λογαριασμό και δεν έχει πειραχθεί ούτε ένα δολάριο, δηλαδή εκεί έχουν μπει μέσα τα χρήματα και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα δολάριο. Αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα.

Το δεύτερο,  είμαστε διατεθειμένοι, όπως ήδη σας είπα, να ανοίξουμε ΟΛΟΥΣ τους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας και να δει ο κόσμος τελοσπάντων  ότι δεν υπ0άρχει καμία κατάχρηση.

ΡΗΡ: Δηλαδή, αυτό που σας κατηγορούν ότι κάποια χρήματα του εράνου έχουν διοχετευτεί σε άλλο λογαριασμό της Ομοσπονδίας,  δεν  ισχύει;

Καυκάς: Αυτό είναι αστείο, κύριε Μαλασπίνα. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Στην ομοσπονδία και στο ΔΣ είμαστε άνθρωποι του πανεπιστημίου και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε…

ΡΗΡ: Λέτε, επομένως, όχι…

Καυκάς:  Όχι βέβαια, για τ όνομα του Θεού! Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

ΡΗΡ: Είπατε θα πληρώσετε τυχόν νοσήλια κλπ. για την Μυρτώ που θα προκύψουν στην Ελλάδα.  Αυτά εσείς, από τόσο μακριά, πώς θα τα παρακολουθήσετε; Πώς θα τα ελέγξετε;

Καυκάς: Δίνουμε το δικαίωμα στην οικογένεια –στην μητέρα της  Μυρτούς- να επικοινωνήσει με τους φορείς στην Ελλάδα, νοσοκομεία, θεραπευτήρια ή ειδικό γιατρό, ούτως ώστε να μας στείλει τα παραστατικά. Εμείς θα δούμε τα παραστατικά, θα κάνουμε μία μικρή έρευνα, θα κάνουμε κάποιο τηλεφώνημα, κάποιο email ούτως  ώστε να είμαστε σίγουροι ότι  ανταποκρίνεται  στην πραγματικότητα.

Θα σας πω και τούτο κύριε Μαλασπίνα. Στην συνάντηση της 11ης Δεκεμβρίου, η μητέρα της Μυρτούς μας ζήτησε χρήματα, μας είπε ότι ξέρετε, στην Ελλάδα δίνουμε φακελάκι στους γιατρούς ή τους φυσιοθεραπευτές για να μας προσέχουν. Αυτά πώς θα τα δικαιολογήσουμε; Η απάντηση που δώσαμε είναι ότι η ομοσπονδία δεν θα διαθέσει ούτε ένα σεντς για φακελάκι κάτι που εδώ στην Αμερική ο νόμος είναι κάθετος:  Δεν υπάρχουν φακελάκια…

ΡΗΡ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Εσείς, μέχρι αυτή τι στιγμή που μιλάμε (Δεύτερα πρωί,  ώρα 10.40, ώρα Αμερικής 20 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014) ποια ακριβώς έξοδα έχετε πληρώσει για την θεραπεία της Μυρτούς από Τα χρήματα του εράνου;

Καυκάς: Τίποτε απολύτως. Περιμέναμε να μας στείλουν τον λογαριασμό για το Tobii Speech Recognition και η μητέρα στην αρχή μας είπε ότι υπάρχει μία Τράπεζα από την Ελλάδα που θα πληρώσει τον λογαριασμό και δεν χρειάζεται να τον πληρώσουμε. Μετά μας είπε ότι η κυρία Πάππας θα πληρώσει το λογαριασμό στο Νοσοκομείο Παίδων. Στις 2  Ιανουαρίου που είχα τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της τη ρώτησα τι θα γίνει με τα νοσήλια γιατί από την Ελλάδα σταμάτησαν να πληρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου. Ρώτησα: Τί θα κάνετε μετά την πρώτη Ιανουαρίου, ποιοι θα πληρώσουν;

Μου είπε δεν ξέρω προσπαθούμε να πάρουμε μία έκπτωση, θα είναι μάλλον χίλια δολάρια. Της λέω αυτό είναι κάτω από το σκοπό που ανοίχτηκε ο λογαριασμός. Να μας στείλετε αυτόν τον  λογαριασμό στην Ομοσπονδία και να πληρωθεί. Μου είπε τότε, ότι ίσως να μην χρειασθεί διότι η Μυρτώ έπαθε σαλμονέλα, δηλητηρίαση, στο νοσοκομείο και θα φωνάξω στην διεύθυνση του νοσοκομείου ούτως ώστε να μην τον πληρώσουμε. Της λέω δεν είμαστε καλά. Είσαστε σίγουρη γι αυτό το πράγμα;  Εγώ δεν ήμουν εκεί για να ξέρω, αλλά μπορεί αυτό να συνέβη με κάποιο φαγητό απ έξω, τουλάχιστον έτσι έχει  ακουστεί…

Ο κ. Βασίλης Καυκάς Α' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης και πρώην Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας

Ο κ. Βασίλης Καυκάς Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης και πρώην Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας

ΡΗΡ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Εάν έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, εσείς τελικά δεν πληρώσετε κανένα δολάριο για την θεραπεία της Μυρτούς, τα χρήματα, τα 131.000 δολάρια  που έχετε μαζέψει τι θα τα κάνετε;

Καυκάς: Δεν μπορώ να πω εγώ τι θα κάνουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν αντιπροσωπεύω όλο το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, εγώ είμαι ο Α’ Αντιπρόεδρος, αλλά πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να βρεθεί λύση να πάνε όλα αυτά τα χρήματα για τη θεραπεία της Μυρτούς. Μετά όλες αυτές οι προσβλητικές καταγγελίες που έχουν γίνει δια μέσου του Τύπου, ο οποίος δεν είναι ενημερωμένος επί της ουσίας, απλώς παίρνει τι είπε ο ένας τι άκουσε ο άλλος. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι τα χρήματα έστω και την τελευταία στιγμή να πάνε για τα νοσήλια της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη. Εάν δεν βρεθεί λύση, θα καλέσουμε τους ανθρώπους που έδωσαν  τα χρήματα  να τους ρωτήσουμε τι θέλουν. Εάν θέλουν να τους τα επιστρέψουμε, πολύ ευχαρίστως. Πάντα βάση του νόμου. Δεν θα πάμε να κάνουμε  κάτι εναντίον του νόμου.

Η Ομοσπονδία δεν συγκέντρωσε τα χρήματα για να κει καμία κατάχρηση ή να τα κρατήσει, για όνομα του Θεού!

ΡΗΡ: Κάτι ακόμα, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί και έχουμε διαβάσει. Με το IRS ακριβώς γίνεται; Έχει εμπλακεί;

Καυκάς: Να σας πω. Ήλθε μία επιταγή στην Ομοσπονδία στο όνομα της κυρίας Κοτρώτσιου, η οποία επιταγή ήταν αρκετά μεγάλη. 100.000 δολάρια.

ΡΗΡ: Από που ήλθε αυτή;

Καυκάς:  Η Ομοσπονδία προσπάθησε πρώτα –πρώτα να μάθει εάν η επιταγή ήταν γνήσια. Να μην εκτεθεί η κυρία Κοτρώτσιου εάν την κατέθετε κλπ.  Η επιταγή αυτή δεν ήταν αληθινή. Το πρόσωπο που την έστειλε δεν ξέρω αν υπάρχει. Εμείς έχουμε κάνει φωτοαντίγραφο της επιταγής καθώς και του γράμματος και τηλεφωνήσαμε στο FBI. Μας είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι, αλλά είναι οι μυστικές Υπηρεσίες. Η επιταγή δόθηκε από το δικηγόρο της Ομοσπονδίας χέρι-χέρι στις μυστικές υπηρεσίες οι οποίες εξετάζουν το θέμα εάν ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τα λογικά του θέλει  να περιπαίζει τον πόνο οποιουδήποτε. Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς, η Ομοσπονδία, πήγαμε στις μυστικές υπηρεσίες Αμερικής και  στον Γενικό Εισαγγελέα Μασαχουσέτης και όχι ο δικηγόρος της Μυρτούς.

ΡΗΡ: Ο δικηγόρος της Μυρτούς, πού στηρίζει την απαίτηση να μεταφερθούν τα χρήματα σε άλλον λογαριασμό;

Καυκάς: Κοιτάξτε. Τελευταία επικοινωνία που είχαμε με τον νομικό σύμβουλο ήταν πως η κυρία Κοτρώτσιου ζητάει να μεταφέρουμε το λογαριασμό των 131.000 δολαρίων σε λογαριασμό της κυρίας Κοτρώτσιου, σε Τράπεζα που θέλει η κυρία Κοτρώτσιου που θα τον χειρίζεται αυτή με οποιονδήποτε τρόπο.

ΡΗΡ: Σε Τράπεζα της Αμερικής ή της Ελλάδος;

Καυκάς: Σε Τράπεζα της κυρίας Κοτρώτσιου. Υποθέτω ότι θα είναι Τράπεζα η οποία θα έχει παράρτημα και στην Ελλάδα.  Δεδομένου ότι είχε ανοιχτεί και ένας άλλος λογαριασμός από μερικές κυρίες, με τον οποίο δεν έχει καμία σχέση η Ομοσπονδία, και ο οποίος συγκέντρωσε ένα ποσόν νομίζω περί τις 10.000 δολάρια. Ο ελληνισμός, όταν είδε ότι  υπάρχει στόχος για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα  και υπάρχει διαφάνεια, έδωσε τα χρήματα στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας. Ο άλλος ο μικρός λογαριασμός που άνοιξαν οι κυρίες  και που δεν έχουν σχέση με την Ομοσπονδία, δόθηκαν, από ό,τι αντιλαμβάνομαι στο χέρι της κυρίας Κοτρώτσιου. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, Εμείς είμαστε μη κερδοσκοπικός Οργανισμός.

Αυτό ήτανε η προσπάθεια επικοινωνίας του δικηγόρου της να μεταφέρουμε τα χρήματα  στις 8 Ιανουαρίου στον λογαριασμό της αρεσκείας της κυρίας Κοτρώτσου, σε Τράπεζα της αρεσκείας της και να τα κάνει  αυτή  ότι θέλει. Αυτό η Ομοσπονδία δεν το δέχθηκε.

Πριν λίγες μέρες, όπως πληροφορήθηκε ότι η κυρία Κοτρώτσιου βγήκε στον Αντένα και είπε ότι δεν τα θέλει τα χρήματα , να τα επιστρέψουμε στους ανθρώπους που τα έδωσαν. Από ότι αντιλαμβάνομαι και ο πατέρας της  Μυρτούς βγήκε σε κάποια Μέσα Ενημέρωσης και είπε το ίδιο. Δεν ξέρω εάν επικοινωνούν με το δικηγόρο τους , γιατί άλλο μας έστειλε γραπτώς ο δικηγόρος και άλλα λένε οι γονείς…

Θα σας πω και κάτι άλλο. Λένε τώρα ότι δεν είχαμε τη συγκατάθεσή τους να συγκεντρώσουμε τα χρήματα.  Για όνομα του Θεού! Σας είπα η μητέρα της Μυρτούς απτήν αρχή το ήξερε , τουλάχιστον δέκα-δεκαπέντε άτομα το ξέρουν από την Ομοσπονδία για τι είχανε άμεση επικοινωνία  με την κυρία Κοτρώτσου και  δεύτερον, πατέρας της Μυρτούς ο κ. Γιάννης  Παπαδομιχελάκης, μας έστειλε e mail ευχαριστήριο στην ομοσπονδία για αυτά που κάνουμε!

Αυτά όλα που σας λέω μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα βγάλουμε στη δημοσιότητα. Για όνομα του Θεού!

Εμείς δεν θέλαμε να ξεφύγει η υπόθεση από τον σκοπό που ήτανε να βοηθήσουμε τη Μυρτώ. Δυστυχώς  παρεμβολές διαφόρων και ανακρίβειες στον Τύπο έφτασε να βρισκόμαστε πολύ μακριά από το σκοπό που συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που όπως σας είπα δεν ήτανε κανένας άλλος  από  του να βοηθηθεί  η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη  η άρρωστη, η άτυχη κοπέλα.

ΡΗΡ: Γιατί εσείς απ΄ την αρχή δεν είπατε, εμείς συγκεντρώνουμε χρήματα, τα δίνουμε στην οικογένεια και τελειώσαμε; Ας έκαναν αυτοί ό,τι νόμιζαν. Πώς σκεφτήκατε και δεν το κάνατε έτσι;

Καυκάς:   Γιατί βάση του νόμου,  δεν μπορούν να μεταφερθούν ποσά από ένα Ειδικό Λογαριασμό σε έναν ιδιωτικό λογαριασμό, εδώ στην Αμερική…

ΡΗΡ: Για να γίνει απόλυτα κατανοητό. Εάν έτσι αποφασίζατε ενδεχομένως, μου λέτε ότι πάλι δεν μπορείτε να δώσετε τα χρήματα;

Καυκάς. Ναι. Διότι θα έρθει μέσα το IRS και θα πει τι γίνεται εδώ πέρα. Κάνετε εράνους για να μπουν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς;. Δεν γίνονται αυτά.

Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν  για νοσήλια, βοηθήματα ή μηχανήματα που θα χρειασθεί η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και τα οποία δεν καλύπτει η ασφάλεια ή η Πρόνοια από την Ελλάδα.

ΡΗΡ: Ο Δικηγόρος της οικογένειας Παπαδομιχελάκη, δεν ήξερε ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν τα χρήματα σε άλλο λογαριασμό; Που στήριξε το αίτημα;

Καυκάς: Κοιτάξτε εγώ δεν ξέρω ακριβώς το δικηγόρος είναι ο Κύριος. Έχω ακούσει ότι  είναι δικηγόρος για Κτηματομεσιτικά. Δεν ξέρω εάν έχει ειδικευτεί πάνω σ΄ αυτόν τον τομέα. Το θέμα είναι ότι δύο φορές μας που έστειλε επιστολές τις θωρήσαμε όλιγον τι απειλητικές από την πλευρά του… Εμείς είμαστε καθαροί. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα…

ΡΗΡ: Ναι, αλλά  απογοητεύεται η Ομογένεια και δεν θα προσέρχεται του λοιπού να βοηθάει συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη αλλά από την άλλη μεριά θίγονται και υπολήψεις , που είναι απαράδεκτο…

Καυκάς:  Δίκιο έχετε. Δυστυχώς το  περιστατικό έχει επηρεάσει την ομογένεια , ιδιαίτερα εδώ στη Βοστώνη που ξέρουν το θέμα από πρώτο χέρι. Έχει επηρεάσει πάρα πολύ και φοβάμαι στο μέλλον θα εκδηλωθεί αρνητική διάθεση σε ανάλογα περιστατικά. Γιατί αυτό είναι αχαριστία και προς την Ομογένεια και προς την Ομοσπονδία, αλλά υπάρχει και ένα θέμα με την Νεολαία μας η οποία έκανε το καλύτερο που μπορούσε και έχει εισπράξει αυτή την συμπεριφορά ως προσβολή.

Κοιτάξτε κύριε Μαλασπίνα, πήγαμε στο Άγιο Νεκτάριο, το Πνευματικό Κέντρο, ήταν τουλάχιστον πεντακόσια άτομα που είχαν πληρώσει είσοδο για να μπουν μέσα 25 δολάρια, από τα οποία θα έλεγα ότι τα 450 ήταν νεολαίοι. Η νεολαία προσήλθε, αντί να πάει σε κάποια κλαμπ κλπ. προσήλθε κείνο το βράδυ στην εκδήλωσή αυτή για να βοηθήσει τη Μυρτώ Τώρα οι νεολαίοι μας έχουν προσβληθεί με την ντροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

ΡΗΡ: Μάλιστα. Αυτή είναι  η δική σας θέση. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα, γιατί αυτό έχει ανάγκη η Μυρτώ.

Καυκάς: Κοιτάξτε, όπως το λέτε. Εμείς και τώρα, αυτή την ώρα θέλουμε να βοηθηθεί η κοπέλα. Γιατί χρειάζεται βοήθεια και δυστυχώς θα χρειάζεται βοήθεια και στο υπόλοιπο της ζωής της. Τα χρήματα αυτά είναι για τη Μυρτώ και θα παρακαλέσουμε την οικογένεια, τη μητέρα και τον πατέρα, να δεχθούν τα χρήματα. Υπάρχουν κάποιοι όροι πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πάνε για την Μυρτώ.  Γιατί ο κόσμος τα έδωσε για τη Μυρτώ και για κανένα  άλλο σκοπό.

Δεν θέλουμε να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας , δεν θέλουμε να προσβάλουν εμάς και τους οργανισμούς μας γιατί προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιο καλό Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για κανέναν άλλο σκοπό για κανένα άλλο πρόσωπο πέρα από το να βοηθηθεί η Μυρτώ.

Ευχόμαστε ο Θεός να βάλει το χέρι του να βοηθήσει την κοπέλα, γιατί χρειάζεται βοήθεια,  και μείς την απολαύσαμε σαν να ήτανε δικό μας παιδί, εδώ στην Βοστώνη.

ΡΗΡ: Για να ολοκληρώσουμε, έχει ακουστεί ότι πρόκειται να έλθει στην Αμερική ο υπουργός Υγείας ο κ.  Άδωνις Γεωργιάδης…

Καυκάς: Ναι και πως θα συζητήσει με την Ομοσπονδία το θέμα.   Καλώς να έλθει.  Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε  με οποιονδήποτε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε εμείς.

Θέλω μόνο να σας επισημάνω ότι η μητέρα υποστηρίζει, αλλά και κάποια δημοσιεύματα γράφουν, ότι θα πληρωθούν τα νοσήλια στο νοσοκομείο Παίδων από την φιλάνθρωπο  Μαίρη Πάππας.  Η κυρία Πάππας  έστειλε γράμμα στην Ομοσπονδία  στο οποίο λέει ότι «εγώ έβαλα την υπογραφή για την εγγύηση όχι να πληρώσω το νοσοκομείο  Παίδων. Περιμένω η ομοσπονδία να πληρώσει τον λογαριασμό»! ‘Έτσι για να δείτε την «ακρίβεια» ορισμένων δημοσιευμάτων…

Αυτή η επιστολή της κυρίας Πάππας και όλα τα ντοκουμέντα θα έλθουν στο Τραπέζι την Τετάρτη το βράδυ,  μαζί με ό,τι άλλα στοιχεία έχουμε και τους λογαριασμούς!  Μαζί και με την επιστολή του κ. Παπαδομιχελάκη που συγχαίρει την Ομοσπονδία! Δεν μπορούν να λένε άλλα τη μία φορά και άλλα την άλλη, να μας εκθέτουν.

Η Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει  40-45 Συλλόγους  δεν μπορεί κανείς να μας διαβάλλει. Εμείς θα κάνουμε Γενική Συνέλευση μετά από το ΔΣ.

Λυπάμαι, κύριε Μαλασπίνα,  που ορισμένα ΜΜΕ παρουσιάζουν μία μονόπλευρη εικόνα θα δούμε εάν θα χρειασθεί  να προστατευθούμε νομικά απέναντι σε τέτοιες αυθαίρετες συμπεριφορές.

Θέλω να κλείσω με αυτό και σας ευχαριστώ θερμά που θελήσατε να ακούσετε και τη δική μας άποψη.  Εμείς πήγαμε μόνοι μας στην γενική Εισαγγελία. Οι άνθρωποι κοιτάξανε στο κομπιούτερ είδανε ποιός είναι ο Οργανισμός μας  είπαμε ποιοι ήτανε οι σκοποί του εράνου και μας είπε : Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, άφησέ τους  να φωνάζουν. Το πρόβλημα είναι ότι δηλητηριάζονται, με τέτοιες συμπεριφορές, οι σχέσεις Ομογένειας με τη γενέτειρα. Αυτό μας πονάει περισσότερο απ όλα.

ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ.

*Οι φωτογραφίες είναι από το paneliakos.com