Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Ιανουαρίου 2014

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για λύση του Κυπριακού, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων που τίθεται από τις Βρυξέλλες και το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης από τη CYTA είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες. Άλλα θέματα που φιλοξενούνται πρωτοσέλιδα στον Τύπο είναι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, η διαμαρτυρία φοιτητών κατά της μείωσης της διάρκειας των προγραμμάτων απόκτησης πτυχίου Bachelor στα κυπριακά πανεπιστήμια από τέσσερα σε τρία χρόνια, οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές και το τραγικό περιστατικό με τον 58χρονο που έχασε τη ζωή του από φωτιά.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Η Συμφωνία με Τρόικα για τις αυξήσεις στα κόμιστρα», δημοσιεύει επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Χριστόφια Βάσου Σιαρλή προς τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών Ευθύμιο Φλουρέντζου «στην οποία φαίνεται καθαρά ότι αυτά που επιχειρεί να εφαρμόσει η σημερινή Κυβέρνηση είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα από την Κυβέρνηση Χριστόφια». Αλλού σημειώνει πως την Παρασκευή κρίνεται η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ. Εξάλλου γράφει πως κλονίζεται οικονομικά η ΑΗΚ, η οποία για να τα καταφέρει πήρε δραστικά μέτρα όπως μείωση απολαβών και προσωπικού και κατάργηση τμημάτων.

«Η Σημερινή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κλείνει την πόρτα στη λύση ο Ερντογάν», αναφέρει πως την πόρτα της λύσης του Κυπριακού κλείνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για λύση ομοσπονδίας με «δυο ιδρυτικά κράτη». Αλλού σημειώνει πως «χρήζει βελτίωσης το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης» από τη CYTA και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με απεργίες αν ο ΥΠΟΙΚ δεν αρχίσει διάλογο μαζί τους για την αποκρατικοποίηση. Αλλού κάνει λόγο για προσπάθειες αποσυμφόρησης υποψηφιοτήτων στο ΔΗΚΟ.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Σήκωσε αμανέ δυο κρατών», αναφέρει πως προσγείωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ερντογάν και στην έκκλησή τους για το Κυπριακό απάντησε με τη γνωστή συνταγή για λύση δυο κρατών. Αλλού αναφέρει πως οι Βρυξέλλες θυμήθηκαν τις ιδιωτικοποιήσεις λίγο πριν αφιχθεί η Τρόικα στην Κύπρο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης της πορείας του μνημονιακού προγράμματος. Αλλού αναφέρει πως από νοικοκυριά με εισοδήματα πάνω από 1.800 ευρώ σκοπεύει να αποκόψει την κοινωνική σύνταξη η Κυβέρνηση.

«Η Χαραυγή» προβάλλει το κύριο της θέμα με τίτλο «Υποσχέθηκαν φάρμακα, λεφτά δεν δίνουν» και αναφέρει πως δεν περιλαμβάνεται το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την αγορά φαρμάκων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στο κονδύλι που προσφάτως αποδεσμεύθηκε. Αλλού αναφέρεται σε κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας μαθητών και συνταξιούχων ενάντια στην επιβολή κομίστρων. Επίσης αναφέρεται σε διαφωνία ακαδημαϊκών, φοιτητών και κομμάτων με την πρόταση βουλευτή του ΔΗΣΥ για μετατροπή των τετραετών προγραμμάτων σπουδών σε τριετή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Μάχη της αστυνομίας κατά της παιδικής πορνογραφίας με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας», αναφέρει πως με την αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο, η Αστυνομία στρέφεται στην υψηλή τεχνολογία στον αγώνα κατά της παιδικής πορνογραφίας. Αλλού γράφει για τη χθεσινή διαμαρτυρία φοιτητών έξω από τη Βουλή κατά της πρότασης του ΔΗΣΥ για μείωση της διάρκειας των προγραμμάτων απόκτησης πτυχίου Bachelor στα κυπριακά πανεπιστήμια από τέσσερα σε τρία χρόνια. Εξάλλου αναφέρεται στην υποστήριξη την οποία εξέφρασαν Μπαρόζο-Ρομπέι στις εκκλήσεις για κινητικότητα στο Κυπριακό μετά που συνάντησαν στις Βρυξέλλες τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily», με κύριο τίτλο «Φλόγες τρόμου», αναφέρεται στο χθεσινό τραγικό περιστατικό κατά το οποίο ένας 58χρονος εκ γενετής τυφλός κάηκε στο σπίτι φιλικού του προσώπου το οποίο επισκέφθηκε, όταν ξέσπασε φωτιά και αυτός βρισκόταν μόνος, αφού ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είχε στο μεταξύ φύγει από το σπίτι. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες περί «δυο κρατών» στην Κύπρο, με τίτλο «Προκλητικός Ερντογάν». Εξάλλου αναφέρεται στη δήλωση του ΥΠΟΙΚ πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)