Συγκίνηση και χειροκροτήματα για τον ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλο στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, παρουσίασε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε στον ανθρωπιστικό τομέα, στην Επιτροπή DEVE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ.Γεροντόπουλος επεσήμανε αρχικά ότι νοιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση που μετά από 25 χρόνια επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υπηρέτησε την περίοδο 1984-89 ως ο νεότερος σε ηλικία Ευρωβουλευτής’ Αυτή την φορά μάλιστα βρίσκεται ως Υφυπουργός, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα. Παράλληλα τόνισε, ότι η Ελληνική Προεδρία πιστεύει ακράδαντα πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυσχιδών ανθρωπιστικών θεμάτων, απαιτεί την στενή συνεργασία του Συμβουλίου και της Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί άλλωστε και τον πλέον αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό της Ένωσης.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών: “Η άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Ελλάδα, συμπίπτει με μια χρονική περίοδο για την οποία οι εκτιμήσεις είναι ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε τρίτες χώρες, συνεπεία φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών θα αυξάνονται, ενώ οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για την αντιμετώπισή τους μειώνονται. Σε εποχή οικονομικής λιτότητας της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, που απασχολεί ως γνωστόν έντονα και την Ελλάδα, η Ένωση εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις αρχές του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της προσφοράς για την ανακούφιση των πλέον ευάλωτων πληθυσμών ανά την υφήλιο”.

Ο κ.Γεροντόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικότερα στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες. Νομοθεσία και πολιτικές της Ε.Ε στον Ανθρωπιστικό Τομέα. Ανθρωπιστικές Κρίσεις. Πρακτικές και Λειτουργικές

Προκλήσεις στον τομέα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και ενίσχυση του Ανθρωπιστικού Συστήματος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρόντες Ευρωβουλευτές και ο κ.Γεροντόπουλος απάντησε στη συνέχεια λεπτομερώς σε όλες. Όσον αφορά την χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το χρονικό διάστημα των επόμενων 7 ετών (2014-20), ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αρχής γενομένης από την Ελληνική Προεδρία, ανέρχεται σε περίπου 5,9 δισεκατομμύρια. Είναι δηλαδή αυξημένος κατά 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο ΠΔΠ (2007-13).

_Παρουσίαση-1

Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ελληνική Προεδρία, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για τους εθελοντές και το προσωπικό που εργάζεται για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ιδιαίτερα για τους εθελοντές, τόνισε πως: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και την Λιθουανική Προεδρία, για το εποικοδομητικό έργο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον κανονισμό για τους Ευρωπαίους Εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα αποτελέσει μεγάλη τιμή τόσο για την Ελληνική Προεδρία όσο για μένα ειδικότερα, η ελληνική αυτή πρωτοβουλία του 2003 να ολοκληρώσει τη νομοθετική της διαδικασία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας”.

Τέλος, όσον αφορά την Συρία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η συριακή ανθρωπιστική κρίση εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, δεδομένου ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Όπως είπε: “Η Ε.Ε και τα κράτη-μέλη της αποτελούν τον μεγαλύτερο διεθνή δωρητή βοήθειας προς ανακούφιση των πληγέντων από την συριακή κρίση. Η συνολική χρηματοδότηση της Ε.Ε για ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα τόσο στην Συρία όσο και τις γειτονικές της χώρες, ξεπέρασε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως και τον Δεκέμβριο του 2013”.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι στο τέλος της διαδικασίας οι παριστάμενοι Ευρωβουλευτές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών για την λεπτομερή ενημέρωση και τις διεξοδικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσαν.