Απορρίπτει η ουκρανική αντιπολίτευση την πρόταση Γιανούκοβιτς

Κίεβο, Ουκρανία
Δεν δέχεται η ουκρανική αντιπολίτευση την πρόταση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κίεβο. Η αντιπολίτευση καλεί τους διαδηλωτές να παραμείνουν στους δρόμους,  ζητά από την κυβέρνηση περαιτέρω διαπραγματεύσεις και ζητά εκλογές.

Ο αρχηγός του μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ, τόνισε ότι γενικά είναι έτοιμος να δεχτεί την πρωθυπουργία, αλλά παραμένουν μερικά σοβαρά θέματα, όπως οι νέες εκλογές.

Μιλώντας μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος στο κέντρο του Κιέβου αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Γιατσένιουκ είπε: «Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τη χώρα και προσφέρει στην αντιπολίτευση την πρωθυπουργία».

Και συνέχισε: «Ποια είναι η ευθύνη μας πάνω σε αυτό; Δεν φοβόμαστε την ευθύνη ή τη μοίρα της Ουκρανίας».

Αργότερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έγραψε: «Καμία συμφωνία με τον Γιανούκοβιτς. Θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε. Ο λαός αποφασίζει, όχι οι αρχηγοί, όχι εσύ».

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας –αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρανία στην ΕΕ. «Δεν πιστεύουμε ούτε μία λέξη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία» είπε. Ο Γιατσένιουκ ζήτησε επίσης την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Νέο κύμα βίας

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Γιατσένιουκ εν μέσω νέου κύματος βίας. Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Συνεδριακό Κέντρο κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Πυρκαγιά ξέσπασε στο πρώην Μουσείο Λένιν.

Οι βίαιες αναταραχές ξέσπασαν το Νοέμβριο, εξαιτίας της απόφασης του Γιανούκοβιτς να απορρίψει σύναψη συμφωνίας για ένταξη της χώρας στην ΕΕ υπέρ της δημιουργίας στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.

Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, καταδίκασε τη «χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών». Είπε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν «ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση».

«Ο διάλογος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ιδιαίτερα μέσα στην κυβέρνηση», είπε ο βαν Ρομπάι.

Η πρόταση Γιανούκοβιτς

Ο Γιανούκοβιτς πρότεινε στο Γιατσένιουκ την πρωθυπουργία της χώρας και τη θέση «αναπληρωτή πρωθυπουργού για ανθρωπιστικά θέματα» στον ισχυρότερο αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλιτσκο.

Ο Κλίτσκο απέρριψε την πρόταση, λέγοντας στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2014 προκειμένου να απέλθει από την εξουσία ο Γιανουκόβιτς.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό