Στο Ιράν για Συρία και οικονομικές σχέσεις ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται εντός της ημέρας στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη κατά την οποία θα κυριαρχήσουν οι οικονομικές σχέσεις και η σύγκρουση στη Συρία, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ οι δύο χώρες επιχειρούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, οι οποίες έχουν περάσει φάση έντασης εξαιτίας της συριακής κρίσης.

Το Ιράν είναι, μαζί με τη Ρωσία, ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος του πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την εξέγερση και τους σύρους αντάρτες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετέβη στα τέλη Νοεμβρίου στην Τεχεράνη και ο ιρανός ομόλογός του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα τον Ιανουάριο.

Μέσα στους προσεχείς μήνες προβλέπεται επίσης να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί στην Τουρκία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται το βράδυ στην Τεχεράνη, πρόκειται να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τον κ. Ρουχανί και με τον κ. Ζαρίφ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μαρζιέχ Αφχάμ.

«Είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική αν σκεφτεί κανείς τους πολιτικούς αξιωματούχους τους οποίους θα συναντήσει», υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο διάλογος και οι επαφές εισήλθαν σε μια νέα φάση και ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί. Εκτός του ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών, ελπίζουμε ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της περιοχής», σχολίασε η κ. Αφχάμ ερωτηθείσα για τη σημασία της επίσκεψης σε σχέση με τη σύγκρουση στη Συρία.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν χάρη στην άρση των διεθνών κυρώσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για τα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το Νοέμβριο στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Νταβούτογλου, τον υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Σύμφωνα με τους ιρανούς αξιωματούχους, ο όγκος των συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 αλλά έπεσε στα 20 δισεκατομμύρια το 2013, ενώ ο στόχος ήταν να φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια το 2015.

Πέντε έγγραφα συνεργασίας πρόκειται να υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν.

newpost.gr