Η Γερμανία επαναπατρίζει τον χρυσό της από τις ΗΠΑ

Οι 300 τόνοι χρυσού που η Γερμανία επαναπατρίζει από θησαυροφυλάκιο της Νέας Υόρκης, μεταφέρονται σε μικρές ποσότητες, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους να τοποθετείται στο 2020, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Στη Γερμανία διατυπώνονται τακτικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί το 45% των βάρους 3.391 τόνων ράβδων χρυσού της χώρας είναι αποθηκευμένο βαθιά στα υπόγεια της Federal Reserve, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η αρχική αιτία ήταν ότι η Δυτική Γερμανία είχε αποκτήσει το χρυσό αυτό μέσω εμπορικών πλεονασμάτων στη δεκαετία του 1950 και του 1960 και ουδέποτε τον μετέφερε εκτός ΗΠΑ ώστε να είναι σίγουρη ότι δεν θα τον έχανε σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Γερμανία.

Η Bundesbank απάντησε σήμερα σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Χάντελσμπλατ που έκανε λόγο για μυστηριώδεις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επαναπατρισμού του γερμανικού χρυσού.

Η εφημερίδα επικαλέσθηκε ένα συντηρητικό πολιτικό, τον Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα και εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο χρυσός είναι άμεσα διαθέσιμος στη Νέα Υόρκη, όπως διαβεβαιώνεται.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας στη Φραγκφούρτη δήλωσε πως αυτό δεν είναι αλήθεια και πως ο επαναπατρισμός του χρυσού σε μικρές ποσότητες έχει προτιμηθεί για λόγους ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος απέρριψε επίσης κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν παρακολουθεί αρκετά στενά το χρυσό που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την αξιοπιστία των εταίρων μας», δήλωσε.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι πέντε τόνοι χρυσού επαναπατρίσθηκαν πέρυσι από τη Νέα Υόρκη, μαζί με 32 τόνους που επαναπατρίσθηκαν από το Παρίσι, και ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται.

Η Χάντελσμπλατ επισημαίνει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν μόνο αεροπορικές αποστολές φορτίων χρυσού και όχι αποστολές με πλοία, ενώ δεν ασφαλίζουν αποστολές φορτίων άνω του ενός τόνου τη φορά.

Η Γερμανία έχει στόχο να παραμείνει μόνο το 37% του χρυσού της στη Νέα Υόρκη, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αποθηκεύει το χρυσό του. Μεταβιβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιούνται εύκολα, μεταφέροντας απλώς το χρυσό από το θαλαμίσκο μιας χώρας σ’ αυτόν μιας άλλης μέσα στο θησαυροφυλάκιο.

Η πτώση της τιμής του χρυσού μείωσε πέρυσι τον Δεκέμβριο την αξία των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της Bundesbank κατά 31%, στα 94,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο