Θερμό καλωσόρισμα για τους νέους μετανάστες της Μελβούρνης

ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΩΜΑΪΔΟΥ

Από το Neoskosmos.com

Ένα θερμό καλωσόρισμα στη «Γη της Επαγγελίας» επεφύλασσε η περασμένη Κυριακή για τους νεοφερμένους μετανάστες της Μελβούρνης.
Ο σύλλογος HACSA (Hellenic Australian Community Support Association) κάλεσε Έλληνες που μετανάστευσαν πρόσφατα στην Αυστραλία, αλλά και τους λίγο παλαιότερους, σε μια ημέρα γνωριμίας στο Clayton, στο γήπεδο της Clarinda. Ήταν η πρώτη φορά που η εν λόγω οργάνωση επιχείρησε να οργανώσει μια τέτοια εκδήλωση. Και η δοκιμή πέτυχε!

«Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο Γιάννης Αθανασόπουλος, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.
Πάνω από 700 άτομα παρευρέθηκαν, αψηφώντας τον καύσωνα, γεγονός που εξέπληξε ευχάριστα τους διοργανωτές.
Εκπρόσωποι όλων των ηλικιών, από παιδιά και νέοι μέχρι οικογενειάρχες και παλαιότεροι μετανάστες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Μάλιστα, ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία μιας 85χρονης Ελληνίδας κατοίκου Μελβούρνης. Η ηλικιωμένη, έχοντας ακούσει τις προηγούμενες ημέρες για την εκδήλωση, κατέφθασε μόνη της και δήλωσε πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της στο σύλλογο.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να απολαύσουν ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα και να χορέψουν -όσο το επέτρεπε η ζέστη- με τη μουσική του Αλέκου Κατσιφάρα.

Όμως αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, ήταν ο διάλογος, μέσω της πολυφωνίας και των αντιθέσεων, που ευνοούσε το ανομοιογενές κοινό.

Από το περσινό ελληνικό φεστιβάλ στη Μελβούρνη. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Από το περσινό ελληνικό φεστιβάλ στη Μελβούρνη. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Πολλοί ήταν και αυτοί που εξέφρασαν απλές απορίες για καθημερινά ζητήματα που τους απασχολούσαν, όπως το πού θα μπορούσαν να βρουν μια ποδοσφαιρική ομάδα για τα παιδιά τους.

Το παρόν έδωσε ακόμη ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας και πρώην υπουργός, κ. Γιάννης Πανταζόπουλος. Από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος, κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας, Κώστας Μάρκος, οι οποίοι και εξέφρασαν την πρόθεση της Κοινότητας να στηρίξει το εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, και ο γενικός γραμματέας, Κώστας Μάρκος, ανακοίνωσαν ότι η Κοινότητα -που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νεοφερμένων- προσέφερε το ποσό των $1.000 για την ενίσχυση της προσπάθειας του HACSA, ενώ έχουν συζητηθεί και άλλοι τρόποι βοήθειας από την πλευρά της ιστορικής Κοινότητας.

Η πρωτοβουλία για το HACSA ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για να οδηγηθεί στην τωρινή του μορφή, ως οργανισμός υποστήριξης νεοφερμένων Ελλήνων.

Πρόκειται για μία κίνηση εθελοντών, με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν ηθική, ψυχολογική, αλλά και υλική βοήθεια σε νέους μετανάστες, χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο.

Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Στα άμεσα σχέδια του HACSA είναι να οργανώσει ψυχαγωγικές βραδιές με «ελληνικό χαρακτήρα», όπου οι συμπατριώτες μας θα μπορούν να απολαύσουν ποιοτική διασκέδαση χωρίς πολλά χρήματα, καθώς το κόστος της διασκέδασης όπως και της ζωής στη Μελβούρνη είναι σημαντικά υψηλότερο έως και αποτρεπτικό σε σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα.

Η ιστορία του ξενιτεμένου Έλληνα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σε μια περίοδο που η μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αυστραλία καλπάζει λόγω της κρίσης, μια θερμή υποδοχή είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της παροικίας να αγκαλιάσει τους νέους μετανάστες.

Σε αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης βασίζεται το HACSA και καλεί τα μέλη της Κοινότητας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χαρίσουν χαμόγελα και να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους νεοφερμένους.