Μορφωτικά Σεμινάρια για τους Εκπαιδευτικούς Ελληνικών στην Αυστραλία

Φθάνουν στην Αυστραλία με αποστολή να διδάξουν και να οργανώσουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αυστραλία, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η γλωσσολόγος καθηγήτρια Ασπασία Χατζηδάκη, και ο καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Ιωάννη Σπαντιδάκης.

Οι εν λόγω πανεπιστημιακοί θα δώσουν τέσσερεις ημερίδες, μία στην Αδαλαΐδα, δύο στη Μελβούρνη και μία στο Σίδνεϊ. Θέματα των ομιλιών τους θα είναι η Eλληνόγλωσση διαπολιτισμική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη διασπορά, ενδεικτικά σενάρια αξιοποίησης του περιβάλλοντος για τη διδασκαλία της γλώσσας στα επίπεδα ελληνομάθειας και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μάθησης και διδασκαλίας που ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους εκπαιδετυικούς και τους μαθητές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Διασπορά.

Την ευθύνη της οργάνωσης έχουν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Προγράμματος «Παιδεία Ομογενών στην Αυστραλία και, συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας για τη Νότια και Δυτική Αυστραλία, ο καθηγητής κ. Α. Μ. Τάμης για τη Βικτώρια και Τασμανία και ο Δρ. Αντώνης Δρακόπουλος για τη Νέα Νότια Ουαλία. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και έχει άμεση σχέση με την οργάνωση των εκπαιδευτικών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ο σύμβουλος Εκπαίδευσης στην Αυστραλία, κ. Βασίλειος Γκόκας.
Οι επισκέπτες καθηγητές θα συμμετάσχουν πρώτα σε ημερίδα που θα λάβει χώρα στο Κέντρο «Λόγος του Πανεπιστημίου Flinders, που διευθύνει ο καθηγητής κ. Μ. Τσιανίκας, αυτό το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου.

Το Πρόγραμμα της Αδελαΐδας έχει ως εξής
9.00-9.20 ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΑΝΙΚΑΣ- ΑΝΝΑ ΑΞΑΡΛΗ-ΣΤΑΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΤΑ
Καλωσόρισμα
9.20-9.40: Ασπασία Χατζηδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονική Υπεύθυνος Έργου:
Γενική παρουσίαση του Έργου“Eλληνόγλωσση διαπολιτισμική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη διασπορά»
9.40-11.20 Γιάννης Σπαντιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνος για τον Παιδαγωγικό σχεδιασμό του Περιβάλλοντος:
Παρουσίαση τoυ περιβάλλοντος από άποψη δομής και λειτουργικότητας- Ενδεικτικά σενάρια αξιοποίησης του περιβάλλοντος για τη διδασκαλία της γλώσσας στα επίπεδα ελληνομάθειας (Α1-Β2)
11.35-13.00 Πρακτική εξάσκηση εκπαιδευτικών στα επίπεδα Α1-Β1 (Γ. Σπαντιδάκης) και Β2 (Α. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ)
13.30-14.30: Συνέχεια εξοικείωσης εκπαιδευτικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΔΙΑΜΜΕ, με παραγωγή ενδεικτικών ενοτήτων εργασίας.
14.30-14.55 Γιάννης Σπαντιδάκης: Το περιβάλλον των Κοινοτήτων Μάθησης
14.45-15.00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ:Η εμπειρία του Κολλεγίου ‘’Άγιος Γεώργιος’’ από τη συμμετοχή στις Κοινότητες Μάθησης και από τη χρήση του περιβάλλοντος.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Οι επισκέπτες καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης θα έρθουν το απόγευμα της Τρίτης, 11 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη, για να δώσουν δύο ημερίδες, μία στο κέντρο της Μελβούρνης και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο RMIT και μία δεύτερη στο αμφιθέατρο Oakleigh South High School από τις 5.30 έως και τις 8.30μμ. Οι πανεπιστημιακοί θα επισκεφτούν επίσης ημερήσια σχολεία στην Αδελαΐδα και Μελβούρνη καθώς και απογευματινά καθώς και το ημερήσιο κρατικό σχολείο Northcote High School, με τα οποία το Πρόγραμμα «Παιδεία Ομογενών» έχει μακρά συνεργασία. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των ημερίδων και σεμιναρίων για τη Μελβούρνη έχει ως εξής.

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου
5.30-8.30μμ: Πρώτη Ημερίδα με εκπαιδευτικούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο RMIT στο κέντρο της Μελβούρνης. Ομιλητές καθηγήτρια Ασπασία Χατζηδάκη, καθηγητής Ιωάννης Σπαντιδάκης, καθηγητής Α. Μ. Τάμης και κ. Νικόλαος Μπογιαννίδης, Εισαγωγή και χαιρετισμός από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Βασίλειο Γκόκα.

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου
9.00πμ: Επίσκεψη στο ημερήσιο σχολείο Oakleigh Grammar, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνο των γλωσσών της πολιτειακής κυβέρνησης, κ. Β. Μαρινέλη.
12.00 Eπίσκεψη στο κρατικό συνεργαζόμενο με το Πρόγραμμα Northcote High School, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνο των γλωσσών της κυβέρνησης κ. Β. Μαρινέλη.
5.30-8.30μμ: Δεύτερη Ημερίδα με τους εκπαιδευτικούς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Oakleigh South High school, συνοδευόμενοι από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης, κ. Βασίλειο Γκόκα. Ομιλητές καθηγήτρια Ασπασία Χατζηδάκη, καθηγητής Ιωάννης Σπαντιδάκης, καθηγητής Α. Μ. Τάμης, και κ. Νικόλαος Μπογιαννίδης, Εισαγωγή και χαιρετισμός από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Βασίλειο Γκόκα.

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου
9.00 Επίσκεψη στο ημερήσιο σχολείο «Άγιος Ιωάννης», συνοδευόμενοι από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης, κ. Βασίλειο Γκόκα
11.00 Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο ημερήσιο σχολείο Alphington Grammar, συνοδευόμενοι από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης, κ. Βασίλειο Γκόκα
12.00 Ελεύθερο απόγευμα
6.30 Επίσκεψη σε μια μονάδα του συνεργαζόμενου σχολείο «Όμηρος» συνοδευόμενοι από τους Τάσο και Ματούλα Δουβαρτζίδη.

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου
6.00 Επίσκεψη σε κοινοτικό σχολείο της Κοινότητας Μελβούρνης συνοδευόμενοι από τον σύμβουλο Εκπαίδευσης, κ. Βασίλειο Γκόκα

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου
Αναχώρηση για Σίδνεϊ.
Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια και τις ημερίδες μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Πηγή:Neoskosmos.com