Ο Ερντογάν “σκοτώνει” την συμφωνία για το Mavi – Marmara

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι απαιτεί “γραπτές εγγυήσεις” απο το Ισραήλ οτι θα δεσμευτεί για την άρση αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης και της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δεχθεί τη δημόσια συγγνώμη από το Ισραήλ, και ότι οι συνομιλίες που αφορούν τις αποζημιώσεις για τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο πλοίο Mavi Marmara το 2010 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο , ο Ερντογάν δήλωσε ότι η άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας – η οποία ειναι μία από τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων – δεν έχει ακόμη τηρηθεί. “Τίποτα δεν θα συμβεί χωρίς την άρση της πολιορκίας της Γάζας “, τόνισε.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το Ισραήλ και η Τουρκία είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους
Την προηγούμενη βδομάδα το Ισραήλ φαίνεται να συμφώνησε να καταβάλει, ως αποζημίωση, το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας- η οποία όπως έχει γραφεί ζητούσε αρχικά 30 εκ δολάρια, εννώ το Ισραήλ έδινε 15-20 εκ. δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το Ισραήλ προσφέρθηκε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις στις οικογένειες των εννέα ατόμων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομή κομάντο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010.

Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε εξουσιοδοτήσει εκπροσώπους του να φτάσουν ακόμη και τα 23 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας.

Στη συνέντευξη, ο Νταβούτογλου αρνήθηκε να δηλώσει το ποσό που θα έδινε το Ισραήλ στην Τουρκία ως αποζημίωση, αλλά είπε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα ενημερώνονταν αμέσως μετά τη συμφωνία.
Σημειώνοντας ότι η “χαλάρωση” του εμπάργκο στη Γάζα ήταν μια άλλη προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, ο Νταβούτογλου είπε ότι μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας συμφιλίωσης, η Τουρκία “θα ειχε υπο την επίβλεψή της τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. ”

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλή τον Υφυπουργό Εξωτερικών Fridon Sinirlioglu, επισκέφθηκε το Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Yossi Cohen, τον ειδικό απεσταλμένο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Joseph Ciechanover και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Nissim Ben – Sheetrit. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ύψος της αποζημίωσης και στα βήματα της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις και να θέσει τέλος στην νομική δράση κατά των ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που συμμετείχαν στην επιδρομή Mavi Marmara .

Το Ισραήλ απαιτεί ότι ως μέρος της συμφωνίας , η Τουρκία θα περάσει ένα νόμο που θα ακυρώσει τις εκκρεμείς αγωγές και θα σταματήσει τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

H Ιερουσαλήμ θέλει επίσης η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία να προχωρήσει πέρα από τη συμβολική επιστροφή των πρεσβευτών στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα. Το Ισραήλ θέλει την επιστροφή στον διάλογο σε διπλωματικό επίπεδο με την Τουρκία, τις διυπουργικές συνεδριάσεις, αμοιβαίες επισκέψεις και άλλα παρόμοια βήματα. Το Ισραήλ θέλει επίσης να δεσμευθεί η Τουρκία ότι δε θα δρα εναντίον του σε διεθνή φόρα, αλλά και να σταματήσει η δημόσια εχθρική στάση της απέναντι στη χώρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Oπως αναφέρει άρθρο της Washington Post η αναζωπύρωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων των ΗΠΑ, των οποίων η στενή συνεργασία για την ασφάλεια στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη οικονομική συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, και να αποκαταστήσει την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια μιας ασταθή περιόδου.

Μια συμφωνία που απαιτεί από το Ισραήλ να καταβάλει την αποζημίωση στα θύματα του Mavi Marmara θα μπορούσε να ενισχύσει την δημοτικότητα του κ. Ερντογάν σημειώνει η Washington Post και να τον βοηθήσει στις εκλογές στις 30 Μαρτίου.
Εαν επιστρέψει ο πρεσβης του Ισραήλ στην Τουρκία θα βελτιώση την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με τις ΗΠΑ κατα ένα μεγάλο βαθμό.
Άλλωστε η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ξεκίνησε το Μάρτιο, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δελέασε τον κ. Νετανιάχου στο να καλέσει και να ζητήσει συγγνώμη απο τον κ. Ερντογάν για τους θανάτους. Μετά από αυτό οι χώρες άρχισαν συνομιλίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφιλίωσης τους.

Πηγη: Haaretz/Washington Post- NewsIt.gr