Οι δηλώσεις Κλούνεϊ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κάνουν το γύρο του κόσμου

Ντόμινο δημοσιευμάτων προκάλεσαν τελικά οι δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η ερώτηση της Ελληνίδας δημοσιογράφου στο Βερολίνο, υποχρέωσε τον διάσημο σταρ να μελετήσει το ζήτημα και να επανέλθει με νέες δηλώσεις λίγες ημέρες μετά στο Λονδίνο.

Οι νέες δηλώσεις του καθώς και η έντονη αντίδραση του Λονδρέζου δημάρχου Μπόρις Τζόνσον, έδωσαν την αφορμή για μια σειρά από άρθρα ακόμα και στα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες, με ανταποκρίσεις και σχόλια σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, γίνεται αναφορά στα όσα δήλωσε ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δυο φορές (σε Βερολίνο και Λονδίνο) υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.

590_d2d56077c6c3b011194282a194801ede

Πολιτική τοποθέτηση ή προκλητική δήλωση δημοσίων σχέσεων;

Η «Λος Άντζελες Τάιμς» καταγράφει την στήριξη που προσέφερε στην χώρα μας ο Κλούνεϊ, τασσόμενος υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όπως και οι συνάδελφοί του, Μπιλ Μάρεϊ και Ματ Ντέιμον. Στο εν λόγω δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος διερωτάται εάν οι δηλώσεις των τριών συμπρωταγωνιστών της ταινίας «Μνημείων άνδρες» αποτελούν μια «γνήσια πολιτική τοποθέτηση ή μια προκλητική δήλωση δημοσίων σχέσεων», στο πλαίσιο προώθησης της νέας τους ταινίας, όπως επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται το γεγονός, ότι παρά την πίεση για επιστροφή των γλυπτών, οι βρετανικές αρχές έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει πως τα γλυπτά θα παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Τέλος, σημειώνεται, ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ επανάλαβε τη θέση του σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, για την παρουσίαση της ταινίας «Μνημείων άνδρες», τονίζοντας πως πολιτιστικοί θεσμοί όπως το Μουσείο Γκέτι στο Λος Άντζελες, αλλά και τα Μουσεία του Βατικανό έχουν επιστρέψει έργα τέχνης κατά το παρελθόν.

Αμερικανικά δημοσιεύματα

Αναφορά στις δηλώσεις Κλούνεϊ έκανε και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», επισημαίνοντας, ότι με αφορμή την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας του Κλούνεϊ, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Βερολίνου, ο αμερικανός καλλιτέχνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε, ότι «η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα υπέρ της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», χαρακτηρίζοντας ως «καλή την ιδέα» επιστροφής τους στη χώρα μας.

Τέλος, η «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε, ότι ο Κλούνεϊ, μιλώντας για το «ακανθώδες ζήτημα» του επαναπατρισμού έργων τέχνης και ερωτηθείς για τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέρος των οποίων εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και το Λούβρο, δήλωσε, πως «η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Πηγή: naftemporiki.gr