Φονική χιονοθύελλα στις ΗΠΑ άφησε πίσω της 21 νεκρούς – Χωρίς ρεύμα 800.000 νοικοκυριά

Τουλάχιστον 21 νεκρούς άφησε πίσω της η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ.

Η χιονοθύελλα έφτασε και στην ανατολική ακτή, αφού πέρασε από τις νότιες πολιτείες, προκαλώντας τον θάνατο 21 ανθρώπων οι περισσότεροι σε τροχαία δυστυχήματα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τραγωδία με έγκυο γυναίκα σημειώθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η άτυχη γυναίκα έβαζε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στο αυτοκίνητό της όταν παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα, καθώς ο οδηγός του δεν την είδε από το χιόνι. Το παιδί της γυναίκας, που ήταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκε με καισαρική και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες.

Παράλληλα περισσότερες από 6.500 πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης προς ή από τις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον η κυκλοφορία είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της ποσότητας χιονιού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έφθασε στο ύψος των περίπου 40 εκατοστών. Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά ενώ τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε κηρύξει χθες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα, μία απόφαση που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων να αναλάβουν δράση.

Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση του δημάρχου Ντε Μπλάζιο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πολιτείας παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την χιονόπτωση, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Νεοϋορκέζων. Εναντίον του καταφέρεται το σωματείο των δασκάλων αλλά και πολλοί γονείς, στους οποίους ο δήμαρχος απάντησε «να είναι ήσυχοι, όσο τα σχολεία προσέχουν τα παιδιά τους».