Συρία: Βολές κατά Δαμασκού από Παρίσι και Λονδίνο για την αποτυχία των συνομιλιών

Στο καθεστώς της Δαμασκού επιρρίπτουν την ευθύνη για την αποτυχία του δεύτερου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης, Λονδίνο και Παρίσι.

Τα σχόλια του μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι σήμερα το πρωί “δείχνουν ξεκάθαρα ότι το καθεστώς αρνήθηκε να συζητήσει για ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων και αποτελεί ουσιαστικό μέσον για τον τερματισμό του πολέμου”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Το Λονδίνο θεωρεί επίσης ότι πλέον είναι ακόμη πιο επείγον να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία. “Οι κάτοικοι των πολιορκημένων συριακών περιοχών και πολλών άλλων ζωνών στη χώρα που δεν λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να περιμένουν”, δηλώνει ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η Γαλλία “καταδικάζει τη στάση του συριακού καθεστώτος που απέκλεισε οποιαδήποτε πρόοδο”, δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

“Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μόλις τερματίσθηκε στη Γενεύη. Καταδικάζω την στάση του συριακού καθεστώτος που απέκλεισε κάθε πρόοδο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και κλιμάκωσε τις βιαιότητες και τις πράξεις τρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος δε στη Ρωσία ο γάλλος ΥΠΕΞ, κάλεσε “όσους ασκούν επιρροή επί του συριακού καθεστώτος να το πείσουν το συντομότερο δυνατόν να σεβασθεί τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας”.

Ο Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε “το θάρρος και το αίσθημα ευθύνης του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού που υιοθέτησε εποικοδομητική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων”.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λαχντάρ Μπραχίμι, μετά την άρνηση της αντιπροσωπείας του συριακού καθεστώτος να εφαρμόσει την ημερήσια διάταξη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έθεσε τέλος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο συριακών πλευρών που βρίσκονταν σε αδιέξοδο εδώ και τρεις εβδομάδες και δεν όρισε ημερομηνία επανάληψής τους. “Ζητώ συγγνώμη από το συριακό λαό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Skai.gr