Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου στα εγκαίνια του Ι.Ναού Ταξιαρχών στο Μαπούτο

O  Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, παρέστη στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Ταξιαρχών, που έγιναν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μαπούτο, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.

Παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιας για τα εκκλησιαστικά ζητήματα και των Υπουργών Πολιτισμού και Υγείας της Μοζαμβίκης, πρέσβεων αρκετών χωρών και των Ελλήνων που μένουν στην αφρικανική χώρα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος ευχαρίστησε τον κ.Γεροντόπουλο αφού όπως είπε: “Χαίρομαι γιατί τήρησε την υπόσχεση που μου είχε δώσει όταν επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια πριν από λίγο καιρό. Ότι θα βρίσκεται κοντά μας στη Μοζαμβίκη και μαζί θα εγκαινιάσουμε τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών”.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε: “Είναι τεράστιο το ιεραποστολικό έργο του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρου στην αφρικανική ήπειρο και θέλω για άλλη μια φορά να τον συγχαρώ. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτή την σημαντική στιγμή εδώ στη Μοζαμβίκη, κοντά στον Μακαριότατο, τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Ιωάννη και τους Έλληνες που ζουν στην χώρα”.

Στη συνέχεια ο κ.Γεροντόπουλος είχε ιδιαίτερη συνάντηση και συζήτηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρο, ενώ το πρωί της Δευτέρας

παρακολούθησε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή. Παράλληλα, μαζί με εγκαινίασαν το νέο άμισθο Προξενείο της Ελλάδος στο Μαπούτο.

Συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μοζαμβίκης κ. Oldemiro Baloi. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, του έθεσε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος όπως την αλλαγή της θέσης της Μοζαμβίκης στο Σκοπιανό, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συμφώνησαν οι δυο χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνιών για συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία και ο πολιτισμός.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Υπουργό Συντονισμού και Ανάπτυξης κ. Airuba Guereneia, ο οποίος ζήτησε συνεργασία και βοήθεια από την Ελλάδα για την παροχή τεχνογνωσίας στον τουριστικό τομέα. Πρότεινε την άμεση συμφωνία με την χώρα μας για προστασία επενδύσεων και συμφώνησε θερμά με την πρόταση σύστασης Ελληνομοζαμβικανού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, αλλά και την συνεργασία των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα.

ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ…

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ρουμανία, ο κ. Γεροντόπουλος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής ομογένειας στο Βουκουρέστι και την Κωνστάντζα, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Παράλληλα, θα επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο “Αθηνά” στο Βουκουρεστί, αλλά και το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.