Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Φεβρουαρίου 2014

Η συζήτηση στο Δημοκρατικό Κόμμα αν θα μείνει ή αν θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση καθώς οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη σχετικά με τη συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Ουκρανία, οι δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας για «ασυδοσία» στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού καθώς και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις και η έρευνα της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τη βία στην τηλεόραση.
Η «Αλήθεια», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αμφίρροπη μάχη στο ΔΗΚΟ για αποχώρηση», γράφει ότι εύθραυστες ισορροπίες – κατά τη γνώμη παλαιών στελεχών – επικρατούν στο ΔΗΚΟ ως προς το εάν το κόμμα πρέπει να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση συνεργασίας ή αν θα παραμείνει. Γράφει αλλού ότι νομικά μέτρα ενδέχεται να ληφθούν για την «ασυδοσία και το μεγάλο φαγοπότι» στις ομοσπονδίες του ΚΟΑ, με αρχή με την Ομοσπονδία Τοξοβολίας και την Παραολυμπιακή Επιτροπή. Η «Α» αναφέρεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας όπου χαρακτηρίστηκε παράλογος ο a priori αποκλεισμός των αναπήρων στην Ιατρική Σχολή.
«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τα ανατινάσσει όλα ο Ντερβίς Ερογλου» και γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης ανατίναξε στον αέρα τη συμφωνία του με τον Νίκο Αναστασιάδη και με ανακοίνωση του Οσμάν Ερτούγ αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει δικαίωμα περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες περιουσιών. Μιλά για «δύο κυριαρχίες και ε/κ κατοχή». Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ιδιωτικοποιούνται πρώτα η CYTA και η ΑΛΚ και μετά η ΑΗΚ. Αναφέρει αλλού ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα προσφύγει στη βάση για αποχώρηση του κόμματός του από την Κυβέρνηση.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συνταγή μείωσης του χρέους», αναφέρεται σε συνταγή 13 κινήσεων που θα οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση και τη μείωση του δημόσιου χρέους η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας. Αναφέρει επίσης ότι από σήμερα, ο γνωστός δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου θα είναι ο νομικός σύμβουλος του διαπραγματευτή και από σήμερα θα συμμετάσχει στις συναντήσεις των διαπραγματευτών. Αναφέρει αλλού ότι ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους θα αντιμετωπίζουν αξιωματούχοι εταιρειών που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έναντι του κράτους.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «’Τρύπα’ στην ασφάλεια με τις αποκρατικοποιήσεις» και γράφει ότι σοβαροί λόγοι ασφάλειας επιβάλλουν να παραμείνουν οι υποδομές των ημικρατικών οργανισμών CYTA, ΑΗΚ και ΑΛΚ υπό τον έλεγχο του κράτους. Το θέμα θα συζητήσει σήμερα ο Υπουργός Άμυνας με τον Υπουργό Οικονομικών υπό το βάρος της αυριανής συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας. Αλλού, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα διορίσει μέχρι το καλοκαίρι μεσάζοντες για την πώληση των τριών ημικρατικών οργανισμών Cyta, ΑΗΚ και ΑΛΚ. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή 24ωρη απεργία στις Βρετανικές Βάσεις.

Η αγγλόγλωση “The Cyprus Daily” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Σε αναβρασμό η Ουκρανία» και γράφει ότι Ουκρανοί διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα στην Αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ατόμων. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Δήμαρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούζο, ο οποίος ζήτησε όπως θεσμοθετηθεί ο περιορισμός της ηχορύπανσης γιατί διώχνει τους τουρίστες. Η «CD» αναφέρει επίσης ότι θα ανοίξουν εκ νέου προσφορές για την τοποθέτηση καμερών στους κυπριακούς δρόμους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Υπερβολικός βαθμός βίας στην τηλεόραση», γράφει ότι μεγάλης κλίμακας έρευνα κατέγραψε τη συχνότητα προβολής διαφόρων σκηνών στην κυπριακή τηλεόραση με την πυκνότητα προβολής σκηνών βίας ανά ώρα να ανέρχεται στις 2,50. Προβάλλει επίσης τα αποκαλυπτήρια προτομής του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει επίσης ότι εξανεμίζονται οι προοπτικές για ανέγερση τερματικού για υγροποίηση του φυσικού αερίου.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)