Πώς έχει σημαδευτεί το DNA των Ελλήνων -Τι μας δείχνουν νέες μελέτες που πηγαίνουν 4.000 χρόνια πίσω

Για εκείνους που διατυμπανίζουν πως το αίμα καθορίζει την καταγωγή του ανθρώπου και ότι υφίσταται η έννοια της «καθαρότητας» μιας φυλής, η επιστήμη έχει εδραίες απαντήσεις που μπορούν να τους κάνουν να σιωπήσουν μια καλή.

Οπως σημειώνουν και τα Νέα σε σχετικό ρεπορτάζ τους, οι αναμείξεις πληθυσμών, ως αποτέλεσμα επεκτατικών πολέμων, αλλά και εμπορικών δεσμών, έχει επηρεάσει καίρια το βασικό DNA των εθνών. Ουδείς μπορεί να διατείνεται πως είναι γενετικά «καθαρός». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ελληνικό στοιχείο εμφανίζεται να υπάρχει στην Κίνα, στον λαό Του, αλλά και στη φυλή των Κάλας.

Είναι φανερό πως οι προσμείξεις αυτές συνέβησαν κατά την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την παρουσία του στην περιοχή.

Ομως, συμβαίνει και το αντίστροφο: το ελληνικό αίμα δεν φέρει μόνο… ελληνικά στοιχεία. Οι επιστήμονες με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού εργαλείου που φέρει την ονομασία «Globetrotter», μπορεί να προσδιοριστεί ενός μέρους αυτών των φυλετικών ενώσεων. Φυσικά, γίνεται κατανοητό πως αυτή η έρευνα δεν μπορεί να πάει σε βάθος 4.000 ετών, ωστόσο και τα υπάρχοντα συμπεράσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Βάσει αυτών, η καταγωγή των Ελλήνων κουβαλάει πολλά ετερόκλητα στοιχεία. Οπως 32,4% από Πολωνούς, 10,1% από Ιρανούς, 11,8% από Κύπριους, 15,5% από Ιταλούς (Νότιους), 3,2% από Αγγλους, 2,6% από Σκωτσέζους, 5,5% από Σύρους, 7,9% από Ιορδανούς και 4,5% από Σικελούς.

Τελικά πόσο Ελληνες είμαστε ή πόσο Ελληνες θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε;

iefimerida.gr