Η Μόσχα αμφισβητεί τη νέα ουκρανική κυβέρνηση

Τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας φαίνεται να αμφισβητεί ανοιχτά η Μόσχα, έπειτα από την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος και παραμένει άφαντος.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας», φέρεται να είπε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα», συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Αυτές οι συμφωνίες, που είναι νομικά δεσμευτικές, θα πρέπει να τηρηθούν. Δεν συνεργαζόμαστε με μεμονωμένα πρόσωπα, πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».

Σε αυτό το πλαίσιο ρωσικής αμφισβήτησης, άφαντος οι αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την ώρα που καταζητείται και επισήμως για μαζικές δολοφονίες, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα προσωρινός υπουργός Εσωτερικών στο Κίεβο στη σελίδα του στο Facebook.

«Έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς και άλλα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα γι΄αυτό καταζητούνται», σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ.

Ο Αβάκοφ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Γιανουκόβιτς μέχρι χθες το βράδυ βρισκόταν στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας και μετακινείτο με αυτοκίνητο. Αναχώρησε χθες το βράδυ φορώντας κουκούλα (μπαλακλάβα) από ιδιωτική κατοικία στην Κριμαία μαζί με συνεργάτη του προς άγνωστη κατεύθυνση, ανακοίνωσε ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr