Ιθαγένεια και ψήφος Αποδήμων στη συνάντηση Ηπειρωτών-Μιχελάκη

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας της αντιπροσωπίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Χρυσόστομο Δήμου  (δεξιά στη φωτογραφία) και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ελευθέριο Δημητρίου (αριστερά)  στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Υπουργό κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπία , έκανε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει καθημερινώς ο ελληνικός λαός.

13

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την άμεση επαναφορά του ειδικού επιδόματος του ΟΓΑ για τους Βορειοηπειρώτες και τους Πόντιους Ομογενείς.

Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του ΠΣΗΕ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και χαιρέτησαν την σημαντική αυτή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπία ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του ΠΣΗΕ ανά την Οικουμένη και έθεσε κωδικοποιημένα τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες αλλά και τους απόδημους Ηπειρώτες.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε όπως γίνει απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας που αφορά τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στους ομογενείς, κατόχους δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Το ΠΣΗΕ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια η οποία οδηγεί στη χορήγηση ψήφου, στους αποδήμους, και στις χώρες διαμονής τους.

Ο Υπουργός έδειξε ευαισθητοποιημένος για όλα όσα ετέθησαν, και διαβεβαίωσε το ΠΣΗΕ ό,τι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να λυθούν με θετικό τρόπο τα παραπάνω θέματα.

Σπύρος Κωσταδήμας

Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)