Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ως Πρόβλημα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ευρηματικό τίτλο, αλλά και με ενδιαφέρον για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο Πρώην Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης ( 1995-2006) Αγγελος Ασλανίδης, σε μία μακροσκελή έρευνα με τίτλο “Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ως Πρόβλημα” (16 Ιανουαρίου 2013) επιχειρεί να απαντήσει σε δέκα καθοριστικά ερωτήματα αναφορικά με την δράση του ΣΑΕ δίνοντας, τρόπον τινά, και προθύστερη απάντηση στα όσα ο πρώην Αντιπροέδρος και Συντονιστής Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος υποστηρίζει στην πρόσφατη συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα¨της Νέας Υόρκης γύρω από το παρελθόν και τον “θάνατο” του θεσμικού αυτού ομογενειακού οργάνου.

Χωρίς δικά μας πρόσθετα σχόλια ή άλλες δικές μας παρεμβάσεις, χάριν της ιστορίας αναδημοσιεύουμε την έρευνα του κ. Ασλανίδη η οποία έχει ως ακολούθως:

Υπάρχει άραγε κανείς απόδημος Έλληνας που δεν θα ήθελε να τραβήξει την κουρτίνα του μέλλοντος και να δει τι υπάρχει κρυμμένο πίσω από αυτήν; Πως η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στοχάζεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του στο διεθνές περιβάλλον; Να διακρίνει ποιοι είναι οι οραματισμοί και οι στρατηγικοί της στόχοι στις επόμενες δεκαετίες για τον Απόδημο Ελληνισμό; Ποια τακτική θα ακολουθήσουν οι επόμενες γενιές για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους; Πως θα υλοποιεί την σύνδεση των Ελλήνων Πολιτών του Κόσμου και των απογόνων τους με την μητέρα πατρίδα; Πως πρέπει να θεσμοθετήσει για να προσφέρει ελληνομάθεια και ελληνική παιδεία στους ελληνόπαιδες του εξωτερικού και όχι μόνο;

Η εμπειρία 17 χρόνων μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στο θεσμό του ΣΑΕ, διότι δεν υπάρχει όραμα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αυτό διακρίνει κανείς από το σχέδιο νόμου που κατάθεσε γι` αυτό. 

Η κυβέρνηση άφησε τον θεσμό να απαξιώνεται από τους απόδημους και ένδημους Έλληνες με τη μη χρηματοδότηση έγκαιρα(πριν 2 χρόνια) της ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα εκλεγμένα όργανα να απολογηθούν και να ανανεώσουν την εντολή τους από τα μέλη. Από την άλλη τα εκλεγμένα όργανα δεν είχαν την ευαισθησία να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, έτσι επωμίζονται τουλάχιστον με το βάρος  της ανευθυνότητας.

Το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε για συζήτηση είναι εντελώς τυπικό (χωρίς να έχει την έγκριση των μελών του προεδρείου)  και όχι ουσιαστικό  και έγινε για να ικανοποιήσει το άρθρο 108 β του συντάγματος και μόνον αυτό. Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, δεν μπορεί σήμερα να χρηματοδοτεί το ΣΑΕ. Μόνο χρηματικό και πολιτικό κόστος έχει η σημερινή υπολειτουργία του. Από την άλλη το ΣΑΕ δεν κατάφερε να  παρουσιάσει ή/και να προβάλει ,τα τελευταία χρόνια,  αντισταθμιστικά οφέλη σύμφωνα με το ρόλο του.    

 Ο νόμος 3480/2006 είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που πρόκειται να ψηφισθεί. Στον 3840/2006 να γίνουν κάποιες προσθήκες για να βελτιωθεί ο θεσμός όπως να: 

  1. δύναται το ΣΑΕ να αυτοχρηματοδοτείται για να κάνει έργα ή/και προγράμματα προς όφελος των Ελλήνων της διασποράς, 
  2.  αλλάξει η δομή  του προεδρείου, 
  3.  γίνει υποχρεωτικός από την Ελληνική κυβέρνηση  ο  γνωμοδοτικός και ο συμβουλευτικός ρόλος του ΣΑΕ σε νόμους που αφορούν την ελληνική διασπορά κλπ. 
  4.  περιγραφεί ο βοηθητικός του ρόλος, 
  5.  είναι υπόχρεο το ΣΑΕ να υποστηρίζει με επιχειρήματα τον προϋπολογισμό του, 
  6.  λειτουργεί η συλλογικότητα στα Συντονιστικά Συμβούλια και στο προεδρείο ΣΑΕ, 
  7. διευρυνθεί θεσμικά ο ρόλος του προέδρου και των μελών του προεδρείου
  8. διαγραφεί ο περιορισμός των δύο (2) θητειών
  9.  γίνεται ανανέωση των εκπροσώπων των μελών που συμμετέχουν στις περιφερειακές συνελεύσεις
  10.  περιγραφεί ο διεκδικητικός ρόλος του ΣΑΕ 

  Αν το κατατεθέν νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει ουσιαστικά σηματοδοτείται η διάλυση  ΣΑΕ και όχι η αναδόμησή του.

Για να χαράξουμε τη μελλοντική μας πορεία θα πρέπει να ανασκοπήσουμε το παρελθόν. Το τέλος της εποχής του Άντριου Άθενς δυστυχώς δεν δίδαξε τον Στέφανο Ταμβάκη ότι έπρεπε να συνεχίσει το έργο που είχε γίνει για 11 χρόνια και να προσθέσει σε αυτό το δικό του. Αφελώς,  αν και συμμετείχε στο προεδρείο του ΣΑΕ για 11 χρόνια, εγκατέλειψε το έργο που είχε γίνει για να χαράξει την δική του πορεία. Όμως το να συμβουλεύεις μόνο είναι < έπεα πτερόεντα>. Το να συμβουλεύεις σε αυτιά τα οποία δεν ακούν, χάνεις το χρόνο σου.

Οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια περνούν και το όνειρο παραμένει ανεκπλήρωτο. Ο Ελληνισμός της διασποράς ακολουθεί την μοίρα των πολιτών των χωρών στις οποίες διαβιεί, τα πάντα συρρικνώνονται στον Ελλαδικό χώρο, όπως και οι πολιτικές για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η οικονομική κρίση και τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα τα οποία φυτρώνουν σαν μανιτάρια αποσυνθέτουν την Ελληνική κοινωνία, δημιουργούν κράτος αίολο. Το φιλότιμο το Έλληνα πληγώνεται καθημερινά. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι σήμερα, αλλά και για τις επόμενες 2-3 γενιές, υποθηκευμένη στους ξένους

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Έλληνα της διασποράς σε σχέση με την Ελλάδα αυξάνονται, χωρίς να μπορούν οι απόδημοι να αντιδράσουν, να εισηγηθούν, να γνωμοδοτήσουν, έτσι που να μη δημιουργούνται καταστάσεις που να κόβουν τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα. Για κάθε θέμα χρειάζεται έρευνα πριν νομοθετήσουν. Για παράδειγμα, πόσα άραγε προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από την διασπορά της, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο; Πόσα άραγε θα κέρδιζε αν έδινε κίνητρα για επενδύσεις και κάποιες φορολογικές απαλλαγές για αγορές σπιτιών και άλλων ακινήτων;

Ο Απόδημος Ελληνισμός θα έπρεπε να συνεργάζεται με κέντρα ερευνών ή να έχει συγκροτήσει δικό του κέντρο ερευνών το οποίο να ετοιμάζει εισηγήσεις προς την ελληνική πολιτεία. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Η αξία ενός προβλήματος, είναι η δυσκολία του, διότι στην πορεία επίλυσής του θα συναντήσεις και θα επιλύσεις πολλά άλλα εξίσου σημαντικά αναπτύσσοντας παράλληλα νέες θεωρίες.

   Το πρόβλημα είναι της συλλογικότητας. Όλες οι δραστηριότητες του ΣΑΕ θα πρέπει να γίνονται με αποφάσεις των Συντονιστικών Συμβουλίων ή/και του προεδρείου ΣΑΕ. θα πρέπει να παρουσιάζεται η εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία, να ενημερώνονται τα εκλεγμένα μέλη του ΣΑΕ για τις συναντήσεις που γίνονται από τον Πρόεδρο και του Περιφερειάρχες ΣΑΕ. Επίσης να αιτιολογούνται οι συναντήσεις και τα γεγονότα των συναντήσεων να διαχέονται προς τους απόδημους και ένδημους έλληνες.

   Η επικοινωνία του ΣΑΕ με τους συλλόγους της διασποράς είναι ανύπαρκτη. Θα πρέπει σε τακτά διαστήματα τα Συντονιστικά Συμβούλια να επικοινωνούν με τις οργανώσεις τις περιφέρειάς τους.

 Το πρόβλημα της εκπροσώπησης του ΣΑΕ. Το έλλειμμα στην εκπροσώπηση δημιουργείται από το άρθρο 108 παρ. 2, έτσι ενώ η εκπροσώπηση   θα πρέπει να γίνεται μέσω οργανωμένων φορέων, .παράλληλα θα πρέπει το ίδιο το ΣΑΕ να σκεφθεί τρόπους διεύρυνσης της εκλογικής του βάσης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω δικτύων  όπως :

 – δίκτυο νεολαίας                                                                                                                               – δίκτυο επιχειρηματιών                                                                                                                                                –δίκτυο πολιτισμού                                                                                                                           – δίκτυο επιστημόνων                                                                                                                             – δίκτυο εδρών Ελληνικών Σπουδών                                                                                           – δίκτυο Ταμείου Αρωγής Απόδημου Ελληνισμού                                                                             –  δίκτυο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ( το δίκτυο αυτό το εισηγούμαστε για να ικανοποιήσουμε το κάθε ένα που επικαλείται ότι το ΣΑΕ εκπροσωπεί μικρό ποσοστό των           αποδήμων)                                                                                                                                             – δίκτυο   ???????

Η διαδικτυακή ανάπτυξη του Απόδημου Ελληνισμού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα από τη διδακτορική διατριβή του φίλου Γρηγόρη Νιώτη, όμως άλλο επιστήμη και άλλο οι πρόσκαιρες πολιτικές επιλογές, εμείς το αναφέρουμε για να υποστηρίξουμε την άποψή μας και για να συμπεραίνουμε ότι το πρόσκαιρο  πολιτικό συμφέρον είναι ισχυρότερο της επιστημονικής αλήθειας.

 Το πρόβλημα της αυτοχρηματοδότησης του ΣΑΕ είναι ένα δύσκολο, όχι όμως απρόσιτο!!!!! Δεν θα πρέπει λόγω οικονομικής δυσπραγίας να οδηγηθούμε στη δημοκρατία του χρήματος, πλειοδοτώντας τον θεσμό, αλλά του πνεύματος  και της πολιτικής. Η νέα ηγεσία του ΣΑΕ θα πρέπει να οδηγήσει το θεσμό σε πλήρη ανεξαρτησία οικονομική και πολιτική. Για να πετύχει στο εγχείρημα αυτό  το προεδρείο θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

 1) εξασφαλίζεται από το προεδρείο ένα μικρό ποσό για τα πρώτα λειτουργικά έξοδα   

  2) κατατίθεται ένα σχέδιο δράσης και αναζητεί χρηματοδότηση για αυτό 

 3) αποδεικνύει την ωφελιμότητά του και συνεργάζεται με την Ελληνική κυβέρνηση γι` αυτό.

4) ένα μικρό ποσοστό το χρησιμοποιεί για λειτουργικά έξοδα το υπόλοιπο για έργα προς όφελος της Ελληνικής διασποράς.

5)  αποδεικνύει την ωφελιμότητα των συμμετεχόντων στο σχέδιο δράσης. 

6)  θα πρέπει να αποδείξει την αναγκαιότητα του θεσμού από τον πρώτο έτος λειτουργίας του

7)  να κάνει ανασκόπηση του ρόλου του

8) να ανά-στοχαστεί την πορεία του μέχρι σήμερα και να στοχαστεί την πορεία του την επόμενη δεκαετία καταθέτοντας  βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης, που να προδιαγράφουν με εφικτούς ιεραρχημένους στόχους την πορεία του.

9) να ανασκοπήσει και να τεκμηριώσει ποιοι ωφελήθηκαν μέχρι σήμερα και πόσα προγράμματα υλοποιήθηκαν ανά το παγκόσμιο.    

10)να καταγράψει πιθανούς πόρους από την κυβέρνηση, ευεργέτες, συνδρομές κλπ. Να σχεδιάσει έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν σταθερούς πόρους, εντός και εκτός Ελλάδας, αξιοποιώντας την Ελληνική καθημερινότητα, χωρίς να βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον.

Έχει ασχοληθεί το ΣΑΕ με αυτοχρηματοδότηση; η απάντηση είναι θετικότατη !!!!! 

  1. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ Άντριου Αθενς κατόρθωσε και εξασφάλισε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό από φορείς Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Έκτισε Ιατρικά Κέντρα στην Γεωργία, στην Αρμενία, στην Β .Ήπειρο και στην Μαριούπολη με συμβολικά ποσά που έπαιρνε από την Ελληνική Πολιτεία, με εισφορές και δωρεές από απλούς ανθρώπους και επιχειρηματίες.  Αξιοποιώντας Έλληνες επιστήμονες από την Αμερική δίδαξε σε Έλληνες γιατρούς της Γεωργίας πώς να κάνουν εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς. στην Ουκρανία χρηματοδότησε 120 νοσοκόμες και περιφερόταν τα χωριά της Αζοφικής και προσφέρανε δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Έκανε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε ρουχισμό και τρόφιμα κλπ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ουδέποτε είπε <<εγώ έκανα>> έλεγε ότι το προεδρείο του ΣΑΕ κάνει ή το ιατρικό πρόγραμμα του ΣΑΕ. Επίσης είναι γνωστή η συνεισφορά του στα εθνικά μας θέματα επηρεάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ υπέρ μας, σ’ αυτόν και στους συνεργάτες του οφείλεται το 7 προς 10. Δημιούργησε φίλους παντού τον έχουν τιμήσει κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, η εκκλησία, φορείς  στην Ελλάδα και αλλού, πανεπιστημιακά  Ιδρύματα κλπ.      Για την προσφορά του στο Κυπριακό Ζήτημα τιμήθηκε με τον μεγαλόσταυρο του τάγματος του Αγίου Ιωάννη την ανώτατη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατιας. Το βιογραφικό του χρίζει μελέτης και προβολής για να είναι παράδειγμα προς μίμηση από τους νεότερους.   
  2.    Ο Συντονιστής ΒκαιΝ Αμερικής βοήθησε τους Έλληνες της Αργεντινής οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν περιπέσει σε ένδεια. Έχει  χρηματοδοτήσει Έργα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί ένα ίδρυμα υποτροφιών για νέους που σπουδάζουν στην Αμερική. Έχει εισφέρει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ίδρυμα που στηρίζει τον ελληνισμό της Αμερικής. Επίσης έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια σε ελληνικό μοναστήρι.   Δεν γνωρίζω αν είναι σωστό να αναφέρομαι περισσότερο στο φιλανθρωπικό, εθνικό και κοινωνικό  του έργο. Ο κύριος  Χρίστος Τομαράς έχει μεταναστεύσει έφηβος στην Αμερική και είναι αυτοδημιούργητος, ευσεβής και πράος ως άτομο. 
  3. Η περιφέρεια Ωκεανίας στην περίοδο 1995-2006 χρηματοδότησαν μια έδρα ποντιακών σπουδών, την Ελληνιάδα, χρηματοδότησε εξ ιδίων πόρων αρκετές φορές τα συνέδρια της νεολαίας και τον άλλων δικτύων κλπ. Επίσης αγωνίσθηκε σθεναρά για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, καλύπτοντας όλα τα έξοδα με δικούς της πόρους.
  4. Το Συντονιστικό Συμβούλιο της περιφέρειας Ευρώπης αυτοχρηματοδότησε  προγράμματα για την Ελληνομάθεια πληρώνοντας, δασκάλους, στέλνοντας υλικοτεχνική υποδομή , κάνοντας χορηγικές  υιοθεσίες μέσα από το πρόγραμμα Μητέρες του Ελληνισμού (του οποίου τη υπευθυνότητα είχε αναλάβει η γραμματέας του ΣΑΕ κα Ελένη Κωνσταντινίδου). Το Σ.Σ σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπαίδευε κάθε χρόνο 12 δασκάλους από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου συνεχίζει να εκπαιδεύει κάθε χρόνο τους 12 δασκάλους . Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα στα σχολεία διδασκόταν την ελληνική γλώσσα 3750 μαθητές όταν φύγαμε οι μαθητές μας ήταν 8875.  Το Σ.Σ επίσης έκτισε ένα ιατρικό κέντρο στο Στάρι Κρημ (Ελληνικό χωριό της Μαριούπολης-Ουκρανία), σε τρία επίπεδα συνολικού εμβαδού 900 τμ. κλπ
  5. Εκατοντάδες σχολεία, εκκλησίες ,ιδιόκτητους κοινοτικούς χώρους και άλλα ευαγή ιδρύματα έχουν στην κατοχή τους ή στην χρήση τους οι κοινότητες και εκκλησίες της ελληνικής διασποράς. Βεβαίως αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χρηματοδοτεί το θεσμό και αν δεν κατάφερε να τον αξιοποιήσει, η ίδια ευθύνεται με της ολιστικές αλλαγές που ψήφισε και είχανε ως συνέπια να αποπέμψει δια νόμου εκλεγμένους πάνω από δύο θητείες, όχι για να ανανεώσει τον θεσμό, αλλά να τον υποβαθμίσει, μάλιστα και στο νομοσχέδιο που κατάθεσε τώρα η κυβέρνηση προβλέπεται ο εν λόγω περιορισμός!!!!

  Θυμάμαι  το καλοκαίρι του 2004, σε συνεδρίαση του προεδρείου ΣΑΕ,  αναφέρθηκα στη χρηματοδότηση του προγράμματος πληρωμής των δασκάλων, στην Ουκρανία και αλλού, ο φίλος μου ο Τάκης ήτανε τότε υφυπουργός  ενώ παρουσίαζα τα θέματα της περιφέρειάς με διακόπτει και λέει << άκου να δεις το κράτος θα πληρώνει τους δασκάλους, όχι εσύ , εμένα δεν μου αρέσουν αυτά…>> τώρα,  μπορεί κανείς να μου πει γιατί αυτή η απαξίωση του θεσμού!!! αφού για το κατάντημα του θεσμού φταίνε και οι κυβερνήσεις μας.                                                                                                Εμείς κατανοούμε τις δυσκολίες της κυβέρνησης, όσον αφορά την χρηματοδότηση του ΣΑΕ με τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Έχοντας ως  βάση τον προϋπολογισμό του2008 θα μπορούσε να μειωθεί το ποσό της χρηματοδότησης στο 50% για τον πρώτο χρόνο, στο 40% το δεύτερο και στο 30%τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα να βοηθήσει το θεσμό στην εξεύρεση πόρων, για το σκοπό της αυτοχρηματοδότησης  έχουμε καταθέσει αρκετές εισηγήσεις αλλά δεν πήραμε απαντήσεις. όποιος ενδιαφέρεται θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες  θα του τις δώσουμε δωρεάν.

Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το γίγνεσθαι στο παγκόσμιο ελληνικό χωριό. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι είναι τόσο αδύναμη η κυβέρνηση ώστε να απομακρυνθεί  από την διασπορά της. Το νέο προεδρείο που προκύψει από την  προσεχή Τακτική Συνέλευση αλληλέγγυο προς την Ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί το έργο του. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση  και αισιοδοξία το μέλλον του θεσμού ο οποίος και με την υποστηρίξει της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής θα αποδώσει τα βέλτιστα προς αμοιβαίο όφελος  Ελληνικής πολιτείας και Αποδήμων Ελλήνων.

Το πρόβλημα της παλιννόστησης των ελλήνων πολιτών του Κόσμου, οι οποίοι έχουν απολέσει την Ελληνική υπηκοότητα ή δεν την δεν την είχαν ποτέ. Ακόμη και αυτοί που έχουν Ελληνική υπηκοότητα και έρχονται ύστερα από μακροχρόνια παραμονή τους στο εξωτερικό να κατοικήσουν στην Ελλάδα. 

Το πρόβλημα της περικοπής της κοινωνικής σύνταξης του έλληνα ή αν θέλουμε να ακριβολογούμε του ενός πιάτου φαγητού ημερησίως ,το οποίο επηρεάζει 40 χιλιάδες ομογενείς παλιννοστούντες ομογενείς από τις χώρες της παρευξείνιας ζώνης.    

Το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων της διασποράς, αλλά και αυτών που λαμβάνανε  μηνιαία κοινωνική σύνταξη, και άλλων παλιννοστούντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Το πρόβλημα της ελληνομάθειας και ελληνικής παιδείας για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων της διασποράς.

Το πρόβλημα της αφομοίωσης της νεολαίας και της διατήρησης της Ελληνικής ταυτότητας, στο αλλογενές περιβάλλον. η ίδρυση του δικτύου Νεολαίας οφείλεται σε πρωτοβουλία που πήραμε τον Ιούλιο του 1999 ως περιφερειακό ΣΑΕ Ευρώπης με τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν ακολούθησαν και οι άλλες περιφέρειες στη Τακτική Συνέλευση τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους συνήλθαν εκπρόσωποι τις νεολαίας από ολόκληρο τον κόσμο αυτό το γεγονός έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν και να επικοινωνούν μεταξύ τους, χιλιάδες νέοι ανά το παγκόσμιο. Οι διοργανώσεις των κατασκηνώσεων EYRO CAMB KAI WORD CAMB θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη της τότε νεολαίας μας.

 Το δίκτυο Νεολαίας σχεδόν εγκαταλείφθηκε από το ΣΑΕ οι νεολαίοι γίνανε πλέον ενήλικες αλλά αποτελούν ακόμη το συνδετικό κρίκο με τη νέα μας γενιά.  

Το πρόβλημα της διαφορετικότητας ( ή ετερότητας) της νοοτροπίας των ελλήνων της διασποράς με αυτής των ελλήνων κατοίκων της Ελλάδας, αλλά και των Αποδήμων μεταξύ τους. Για να ευδοκιμήσει ο θεσμός θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα αναλογικό τρόπο σκέψης σε μια σειρά συλλογισμών μας. Το κάθε θέμα θα λύνεται ποιο εύστοχα αν μεθοδικά γίνει κατανοητό από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επίσης θα πρέπει η συμπεριφορά των Αποδήμων Ελλήνων να γίνει κατανοητή, από τα αρμόδια  κυβερνητικά όργανα που εποπτεύουν τον θεσμό. Έχουν την ίδια βαρύτητα η πραγματική εμπειρία των λειτουργών της  ΓΓΑΕ και οι φαντασιακές σκέψεις των όπου γης Ελλήνων, η οποίες πηγάζουν μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.

Το πρόβλημα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων ελλήνων. Όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν ρυθμιζόταν, όπως εισηγηθήκαμε, από την Ελληνική Βουλή και Κυβέρνηση το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων, διότι το έργο της κυβέρνησης θα αξιολογείται από τους απόδημους . Η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση δαπανά χρήματα μέσω της ΓΓΑΕ για τον Απόδημο Ελληνισμό. Την πολιτική της ΓΓΑΕ μόνο οι απόδημοι μπορούν να αξιολογήσουν. Η αξιολόγηση  της κυβέρνησης γίνεται μόνο διαμέσου της ψήφου. Τα τελευταία χρόνια η εκάστοτε κυβέρνηση τα προβλήματα των αποδήμων ελλήνων τα αγγίζει εξ απαλών ονύχων εφόσον αυτά δεν επηρεάζουν την εκλογή κυβέρνησης ή βουλευτών. Το άρθρο 108 α) του συντάγματος εφαρμόζεται ευκαιριακά. Η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε θεσμοθετήσει τις πρόνοιες του άρθρου 108 α) για να κινείται συντεταγμένα και όχι ευκαιριακά.    

Το πρόβλημα της μη θεσμοθέτησης μικτών Συμβουλίων  για  δράσεις της ελληνικής πολιτείας στον Απόδημο Ελληνισμό. Θα πρέπει να γίνουν μικτά Συμβούλια Ελληνικής κυβέρνησης και ΣΑΕ για δράσεις στον ελληνισμό της διασποράς.

Το πρόβλημα Έδρας του ΣΑΕ: Ως γνωστό η έδρα του ΣΑΕ είναι η Θεσσαλονίκη καμία πρόνοια δεν υπάρχει στο νόμο, για το γεγονός αυτό. Στα γραφεία μας υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι υποαπασχολούνται, διότι το προεδρείο του ΣΑΕ ήταν ανεπαρκές να τους αξιοποιήσει. Όσοι το επισκέφτηκαν θα  πρόσεξαν ότι ήταν ένας τεράστιος χώρος ανεκμετάλλευτος .Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρήκε αφορμή από την προσωρινή αδράνεια του προεδρείου ΣΑΕ και ενεργώντας με μη θεμιτό τρόπο το  θέλει για δική του χρήση. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διαμείφθηκε μεταξύ δημάρχου και προέδρου ΣΑΕ, αλλά η δωρεά ΜΑΡΚΙΔΗ ανήκει στον Απόδημο Ελληνισμό. Το νέο προεδρείο θα πρέπει να τιμήσει τους δωρητές. Όσον αφορά στον νέο νόμο για το ΣΑΕ θα πρέπει να διατυπωθεί ως ακολούθως:        

           1. Έδρα του Σ.Α.Ε. είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία το Σ.Α.Ε. δημιουργεί υποδομή στήριξης του έργου και των σκοπών του.

               2. Το Σ.Α.Ε. διασυνδέεται και συνεργάζεται με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημόσιου Δικαίου, δημόσιους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς. 

Το πρόβλημα Προεδρείο ΣΑΕ: Το προεδρείο ΣΑΕ είναι Συντονιστικό-κεντρικό διότι οι Συντονιστές είναι επτά +ένας και τα μέλη που εκλέγονται από την Τακτική Συνέλευση μόνο τρία, μάλιστα οι δυο ιεραρχικά τελευταίοι στη σειρά. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί ασυμμετρία υπέρ των Συντονιστών, οι οποίοι από της λειτουργίας του θελήσανε να αδρανήσουν ένα μέλος του προεδρείου περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τον προϋπολογισμό του και τα καθήκοντά του. Φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο βολευόταν και ο ηγέτης του θεσμού, χάνοντας μια εν δυνάμει σύμμαχο. Κάποιοι συντονιστές, όπως λειτουργούσαν, δεν είχαν την έγκριση των μελλών του Συντονιστικού τους Συμβουλίου και αυτό δεν τους έφερνε ως διεκδικητές τον συμφερόντων της περιφέρειας τους, διότι τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις  των Σ.Σ γινόταν γνωστά στα άλλα μέλη του προεδρείου, στην ΓΓΑΕ κλπ. Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΑΕ δεν κατάφερε με παρεμβάσεις του να συσπειρώσει το θεσμό. Το προεδρείο συνεδρίαζε δυο μόνο φορές το χρόνο, έτσι τα μέλη του δεν είχαν την απαιτούμενη συνοχή. Το προεδρείο θα μπορούσε να συνεδριάζει τηλεματικά σε πραγματικό χρόνο, με την ίδια μέθοδο να έχει τον ΥΦΥΠΕΞ σε ακρόαση,το  προεδρείο διακομματικής επιτροπής της βουλής, βουλευτές κλπ. Τα τελευταία χρόνια δεν γνωρίζουμε αν έχει συνεδριάσει. Επίσης δεν άσκησε το διεκδικητικό του ρόλο για προτάσεις που είχε καταθέσει στην κυβέρνηση και δεν ικανοποιήθηκαν. Ο περιορισμός των θητειών σε δυο, χάριν της ανανέωσης και του πολιτικού εντυπωσιασμού, έφερε στο προσκήνιο δευτεροκλασάτα στελέχη με αποτέλεσμα, αντί ολιστικής αναβάθμισης οδηγηθήκαμε σε ολιστική αποσύνθεση και ευτέλεια του θεσμού. Το προεδρείο του ΣΑΕ, αν εξαιρέσουμε κάποιους, υπήρξε πολιτικά ανώριμο ( για παράδειγμα ουδέποτε έκανε κριτική στην νομοθεσία που διέπει τον ίδιο το θεσμό ή ουδέποτε κανείς από τα μέλη του αμφισβήτησε τον άλλο ή το προεδρείο ή τον εαυτό του).  Η αμφισβήτηση προάγει τους θεσμούς και μέλη τους, διότι τα βοηθάει να βελτιωθούν. 

Το Προεδρείο ΣΑΕ δεν ανέδειξε προβλήματα, ούτε μεγιστοποίησε αυτά που υπάρχουν, με αποτέλεσμα ο θεσμός να απαξιώνεται από τους δημιουργούς του, οι ποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ως Ελπήνορας ήλθε και έφυγε το Προεδρείο ΣΑΕ της περιόδου 2006-2012, εμείς το συμπεριλάβαμε στον προβληματισμό μας χάριν της ιστορίας. 

  Για να γίνει αποτελεσματικό το προεδρείο θα πρέπει να είναι 13μελές(η 15μελές) με Πρόεδρο, Αναπληρωτή πρόεδρο, Αντιπρόεδρο-ταμεία, 2γραμματείς(ή 4γραμμματείς) και επτά +1 συντονιστές.         

Το πρόβλημα Συντονιστικά Συμβούλια: Στη μανία τους τότε να επιφέρουν ολιστικές αλλαγές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο περιορισμός των δυο θητειών ίσχυσε και για τα μέλη των Σ.Σ.,  δημιούργησαν τρεις νέες γεωγραφικές περιφέρειες, αυξήσανε αναιτιολόγητα τα μέλη των Σ.Σ. που είχε ως προφανή συνέπεια την αύξηση των δαπανών. Οι περιφέρειες από τέσσερις γίνανε επτά, συνολικά όλα τα μέλη των Σ.Σ. ανήλθαν σε 53 από 24 που ήταν πριν. Στις δυο μεγάλες περιφέρειες από 7 μέλη έχουμε απο11 μέλη η κάθε μία. Το μέγεθος των Σ.Σ  και ο μεγάλος αριθμός των Σ.Σ ανάγκασε δια νόμου τα Σ.Σ να συνεδριάζουν μια φορά το χρόνο. Το 2006 στην Περιφερειακή Συνέλευση, στην Πάφο, είχα προτείνει να ψηφισθεί κανονισμός λειτουργίας του Σ.Σ., διότι μέσω αυτού θα μπορούσε το Σ.Σ να συνεδριάζει με τις ομοσπονδίες για θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των αποδήμων οπότε θα βλέπανε και άλλα θέματα γενικής φύσεως, επίσης στον κανονισμό εκτός των άλλων προβλεπόταν ο σχηματισμός των σε σώμα. η συνέλευση δεν ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας αν και ο Συντονιστής τάχθηκε υπέρ του να ψηφισθεί ο κανονισμός. Ούτε η πρόταση να τον ψηφίσουν και να τον αλλάξουν, εξουσιοδοτώντας το Σ.Σ. να κάνει τις αλλαγές, ψηφίστηκε. Ας δούμε πρακτικά το όλο θέμα. Οι σχέσεις των μελών οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ 11μελών είναι                                                            11/0+11/1 11/2+11/3+11/4……11/10+11/11 =2048

Στο εννεαμελές Σ.Σ. οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται είναι  512

Στο επταμελές Σ.Σ. οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται είναι 7/0+7/1+7/2+7/3+7/4+7/5+7/6+7/7=128    για σκοπούς του κειμένου   ( Ν/Μ=Ν!:(Ν-Μ)!.Μ!)

Στο 5μελές Σ.Σ. οι σχέσεις  οι οποίες αναπτύσσονται είναι   32

Αυτοί που γράψανε το Νόμο 3480/2006 και ο ψηφίσαντες αυτόν ήταν μαθηματικά αναλφάβητοι , διότι δεν πιστεύουμε ότι ήταν παγίδα για τη διάλυση του ΣΑΕ.

Είναι προφανές ότι ο Συντονιστής ενός 11μελούς οργάνου θα αποτύγχανε έστω και αν ακόμη είχε τα ίδια προσόντα  με ένα συντονιστή ενός 7μελούς οργάνου.

Θα έπρεπε οι Συντονιστές να υλοποιήσουν την πρότασή μας και να καταρτίσουν σε σώμα τα Σ.Σ δημιουργώντας από αυτά μια 5μελή ή 3μελή εκτελεστική γραμματεία,  η οποία θα λειτουργούσε ως ασπίδα για τον κάθε ένα από  αυτούς.                                                          

Το Σ.Σ  θα πρέπει να είναι και  αντιπροσωπευτικό(αντιπροσωπευτικότητα πληθυσμιακή και γεωγραφική)  και λειτουργικό.

Το πρόβλημα ΜΜΕ και ΣΑΕ : Μετά την εκλογή μου ως Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης, τον Δεκέμβριο του 2003 με πλησίασε ένας φίλος δημοσιογράφος για να κάνω δηλώσεις. Του είπα δεν επιθυμώ να δηλώσω οτιδήποτε, διότι δεν θα τα δείξεις. Έδειξε θιγμένος!!!  και με δια βεβαίωσε ότι θα δείξει ότι του πω. Δήλωσα λοιπόν ότι <<το κανάλι του κάνει μεγάλη ζημιά στο θεσμό διότι προβάλει αυτά τα οποία γίνονται και είναι ασήμαντα και δεν προβάλει σημαντικά προβλήματα που έχουν οι Απόδημοι, γι’ αυτό το λόγο τους δημοσιογράφους κατά παραγγελία τους θεωρώ επικίνδυνους για την καλή υγεία του ΣΑΕ>>. Μ’  εσένα θα χάσω την δουλειά μου είπε και διέκοψε την συνέντευξη.  Δεκάδες παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα οποία ωραιοποιούν τα ασήμαντα και κρύβουν την ουσία. 

  Ο άνθρωπος βελτιώνεται μόνο αν αξιολογείται και κριτικάρεται για ότι κάνει. Η ανάδειξη της ασημαντότητας είναι επικίνδυνη και αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον του θεσμού, διότι στη πολιτική επιπλέει σαν φελλός η εικονική πραγματικότητα.       

Το πρόβλημα Ελληνική κυβέρνηση και ΣΑΕ (θα το αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο μας) 

Η Ελλάδα μας έδωσε ότι είχε να μας δώσει  δεν περιμένουμε τίποτε από αυτήν  αρκεί το ότι είμαστε.  το ΣΑΕ μας έκανε σοφότερους .  όλοι μας έχουμε ταυτότητα Ελληνική.  όσοι   επισκεπτόμαστε την  Ελλάδα ελεύθερα είμαστε  ευτυχείς  όσοι πάλι δεν μπορούν ελεύθερα να έλθουν στην Ελλάδα είναι πολλαπλώς γενναίοι !!!!!!                                                                                                                                     

Ας σκεφτούμε τους εαυτούς μας, χωρίς το Ελλαδικό κράτος και ως Ελεύθεροι Έλληνες Πολίτες του Κόσμου να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της διασποράς.

Το αίτημα η εκκλησία στη διασπορά : Όπου και αν βρίσκεται ο Έλληνας για το πρώτο  που μεριμνά είναι να κτίσει το χώρο λατρείας του (τον ιερό ναό του) ακολουθούν το σχολείο για να μάθουν τα παιδιά του την Ελληνική γλώσσα, να δημιουργήσει την κοινωνικό-πολιτική του εκπροσώπηση, και να  βελτιώσει το επίπεδο ζωής του. Το δίκτυο των ορθοδόξων εκκλησιών εξ’ όσων γνωρίζουμε είναι το αρτιότερο δίκτυο στον κόσμο. 

  Η εκκλησία και ο ρόλος της είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας, προσερχόμαστε προς αυτήν μετά φόβου θεού, απορούμε ποιος συμπεριέλαβε στο προεδρείο ΣΑΕ εκπρόσωπο του πατριαρχείου.  Από πότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλησε να γίνει υπάλληλο όργανο του ΣΑΕ; Οποτεδήποτε το Πατριαρχείο θελήσει να μας πει οτιδήποτε έχει τον τρόπο του να μας το διαμηνύσει. Θα ήταν τιμή για το Προεδρείο του ΣΑΕ να γίνει δεκτό από τον Παναγιότατο και να τύχει της ευλογίας του.

Το πρόβλημα Ειδική Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων:                                  

Η επιτροπή  αυτή της βουλής είναι ουσιαστικά μια επιτροπή ακροάσεων των Αποδήμων Ελλήνων η οποία συνεδριάζει μία φορά το μήνα, εκτός αν συντρέχουν λόγοι. Το έργο της είναι θετικό και μέσω της θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο διεκδικητικός ρόλος του ΣΑΕ. Να γίνονται ερωτήσεις ή και επερωτήσεις προς τους υπουργούς θεσμικά και να έχουμε απαντήσεις. Από πλευράς ΣΑΕ χρειάζεται να υπάρχουν και να δημιουργούνται καλές σχέσεις με τα μέλη της. Ο υποστηρικτικός της ρόλος προς το ΣΑΕ είναι σημαντικός. Γενικά, όμως, οι βουλευτές δεν μπορεί να είναι ειδικοί επί παντός επιστητού, γι’ αυτό το προεδρείο της επιτροπής θα έπρεπε να έχει επιστημονικούς συνεργάτες ή/και να συνεργάζεται με πανεπιστήμια μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να αντλεί την ανάλογη πληροφόρηση, από το γίγνεσθαι της ελληνικής διασποράς. Όσο πιο ενήμερα είναι τα μέλη της επιτροπής τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης. Η επιτροπή συστάθηκε το1995 για την ίδρυση του ΣΑΕ και έγινε μόνιμη το 1996. Επίσης οι Βουλευτές πολλές φορές είναι χρήσιμοι διότι πολλοί απ’ αυτούς γνωρίζουν τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν οι διάφοροι φορείς της Ελληνικής πολιτείας

 Η αμφίδρομη ενημέρωση της ειδικής διακομματικής επιτροπής και του ΣΑΕ θα έχει πολλαπλά ωφέλει για όλους.      

Το Ζήτημα ΣΑΕ περιόδου 2006-2012: Δεν θέλουμε για κανένα λόγο να μηδενίσουμε το έργο που έχει γίνει από το προεδρείο του ΣΑΕ  και τα περιφερειακά ΣΑΕ, μέσα στα πλαίσια του νόμου  και των δυνατοτήτων τους κάνανε ότι μπορέσανε, για τον εισηγητικό και γνωμοδοτικό ρόλο του ΣΑΕ .      Δεν αξιοποίησαν τον διεκδικητικό τους ρόλο ούτε υπερέβησαν τον εαυτό τους. Όταν δε η Ελλάδα χρειάστηκε στήριξη ( δηλαδή να ασκήσουν τον βοηθητικό τους ρόλο)  δεν είχαν την απαιτούμενη υποδομή να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.   Θα πρέπει να υπήρξαν θύματα της κοντόφθαλμης  πολιτικής την οποία χάραξε ο νομοθέτης γι’ αυτούς. Δυστυχώς οι  εισηγητές του νέου νομοσχεδίου επαναλαμβάνουν τα ίδια και , προσπαθώντας άθελα ή η ηθελημένα,  να κόψουν τους υπάρχοντες δεσμούς αιώνων Ελληνικής Πολιτείας και Ελληνικής  Διασποράς. Δεν πρέπει να στρεφόμαστε εναντίον  μελών του  απερχόμενου προεδρείου ΣΑΕ , με συμπάθεια βλέπουμε την όλη δράση τους, άλλωστε αυτά είναι θέματα απολογισμού στην  Τακτική Συνέλευση, αν φυσικά τους επιτρέψει η οργανωτική  επιτροπή να απολογηθούν.

Γενικά το ΣΑΕ από το 1995-2013 έκανε χιλιάδες εισηγήσεις  και μελέτες προς την Ελληνική πολιτεία, αυτό είναι αυταπόδεικτο, διότι αν δεν υπήρχαν θέματα αποδήμων τι συζητούσε η  Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ,η οποία συνεδρίαζε μια φορά τουλάχιστον τον μήνα. Το ερώτημα που τίθεται είναι : Ήταν ή είναι  ή θα είναι ποτέ επαρκής η Ελληνική Πολιτεία να ικανοποίηση έστω και μια εισήγηση του ΣΑΕ; έστω και αυτό του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Ας στοχαστούμε μια παγκόσμια πολιτεία της οποίας πολίτες είναι αποκλειστικά απόδημοι έλληνες. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά; εκτός από το ομόλογο, το ομότροπο με ιδιάζουσες μορφές, και ίσως το ομόγλωσσο, τι άλλο θα μπορούσε να τεθεί ως κοινός παρονομαστής;  Οι πολίτες αυτής της πολιτείας έχουν στην καρδιά τους  και στη σκέψη τους την Ελλάδα. Όλοι τους  έχουν εκτός από την ελληνική ταυτότητα μέσα τους και την  ταυτότητα της χώρας στην οποία διαβιούν. Ποια από τις δυο ταυτότητες είναι πιο ισχυρή; Αυτή της επιβίωσης ή της οικογένειας; Ένα άλλο ερώτημα που μας ταλανίζει πως αισθάνονται αυτοί όταν έρχονται σε επαφή με το θεσμικό πλέγμα της Ελλάδας; Ποιο λοιπόν πρέπει να είναι το κοινό όφελος που πρέπει να έχουν οι Πολίτες της νοητής αυτής Πόλης; Όπως φαίνεται η θεσμική επικοινωνία η οποία γίνεται δια μέσου του ΣΑΕ μπορούν και την κάνουν οι φορείς των αποδήμων  από μόνοι τους. Κάτι που δεν κάναμε μέχρι σήμερα , είναι την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ φορέων ετερώνυμων περιφερειών έτσι ώστε να προκύπτουν κοινά οφέλη. Για παράδειγμα αναφέρουμε το ιατρικό πρόγραμμα του ΣΑΕ(κου Αθενς) και το πρόγραμμα της Παιδείας Ομογενών του Συντονιστικού Συμβουλίου της περιφέρειας ΣΑΕ Ευρώπης και τα δυο προγράμματα δώσανε την ευκαιρία σε Έλληνες της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και ολόκληρου του κόσμου να προσφέρουν το οβολό τους. Μ` αυτόν τον τρόπο ωφελήθηκαν χιλιάδες δυσπραγούντες Έλληνες και ικανοποιήθηκαν άλλοι τόσοι με το να προσφέρουν.   ( κάποιοι κατηγορήσανε το ΣΑΕ και τον κύριο ΑΘΕΝΣ, σε μια Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ, ότι παράτησε το κύριο έργο του ΣΑΕ και ασχολείται με την φιλανθρωπία, τότε πήρε τον λόγο, ο αείμνηστος σήμερα,  πρόεδρος της ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης Χρίστος Παπαδόπουλος  και με την βραχνή του φωνή είπε   << ……..ξέρεις τι είναι να πονάς το κεφάλι σου και να μην μπορείς να αγοράσεις ασπιρίνη εγώ γι` αυτό και  μόνο το λόγο θα ψηφίσω ΑΘΕΝΣ……>>).

 Ένα άλλο φωτεινό παράδειγμα προσφοράς προς το κοινό των Ελλήνων είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πολιτικός Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μερίμνησε για όλους τους συλλόγους και ομοσπονδίες της περιφέρειας του, απέστειλε χρήματα για τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου, βοήθησε να υπογραφεί σύμβαση  για τον αγωγό Μπουγάς-Αλεξανδρούπολη, μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, έπεισε την Τουρκία να επιτρέψει να λειτουργήσει η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, διατήρησε το δίκτυο της Νεολαίας στην περιφέρεια του, έδωσε σημαντικό χρηματικό ποσό για τους Έλληνες πρόσφυγες στη Γεωργία, έκτισε εκκλησίες στην Ελλάδα και αλλού, χρηματοδότησε το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια στην Πετρούπολη  και άλλα πολλά. Αυτό που διακρίνει τον Ιβάν Σαββίδη είναι η πολιτική του οξυδέρκεια, ο ποντιακός του πατριωτισμός, το Ελληνικό του φιλότιμο και η αγάπη του για την Ελλάδα. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διακεκριμένος Ρώσος Πολίτης και Τραντέλλενας, όπως θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει η Ποντιακή μούσα.( Τα βήματά του προς την παναγία Σουμελά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.) .

 Από τον Ιβάν Σαββίδη πολλά θα μπορούσε να προσδοκά το ΣΑΕ, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός γενικότερα.   

 Το φορολογικό πρόβλημα είναι κοινό για όλους τους Απόδημους έλληνες, αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ έξυπνες οι 2 παρεμβάσεις της γραμματέως ΣΑΕ κας Όλγας Σαραντοπούλου, η οποία έκανε, τελευταία, για αυτό το θέμα. (Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη ότι δεν γνωμοδότησε το ΣΑΕ, διότι ψηφίστηκε ο νόμος και κατόπιν έγιναν οι παρεμβάσεις).  Αυτό και μόνο το γεγονός κάνει αυταπόδεικτο ότι η εισηγητική και γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΣΑΕ πρέπει να είναι υποχρεωτική για την Ελληνική κυβέρνηση και βουλή. 

Εκτός από τα προβλήματα που έχουμε προαναφέρει και αποτελούν πρωτευούσης σημσίας κοινές συνιστώσες λειτουργίας του ΣΑΕ, με τη οικονομική κατοχή που έχουμε στην Ελλάδα πολλές δράσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ιδιαίτερα ασκώντας το βοηθητικό ρόλο του ΣΑΕ. 

Μια Νοητή Παγκόσμια Πολιτεία, όπως αυτή, που προσπαθούμε να αυτοθεσμίσουμε, έτσι που να μπορέσουμε να της δώσουμε Νου-Σώμα-Ψυχή μέσα από το λόγο και τις σοφές συλλογικές αποφάσεις, αρκεί ο νόμος που θα ψηφισθεί να δίνει την δυνατότητα στο ΣΑΕ να την  δημιουργήσει.

Άγγελος Ασλανίδης 

Πρώην Συντονιστής Περιφέρειας ΣΑΕ Ευρώπης( 1995-2006)

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Μία από τις πρώτες “οικογενειακές” φωτογραφίες του ΣΑΕ. Τρίτος από αριστερά, στην δεύτερη γραμμή ο κ. Άγγελος Ασλανίδης.