Το «Ποτάμι» πνίγει ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και φρενάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι τόσο για το ποσοστό που καταγράφει το «Ποτάμι» όσο για το από πού αντλεί αυτό το ποσοστό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (της Alco για το NewsIt) το «Ποτάμι», με ποσοστό 5,7% εμφανίζεται ως 4η πολιτική δύναμη (!) αντλώντας ψήφους, κυρίως, από τη ΔΗΜΑΡ (12,8% των ψηφοφόρων της), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (12,1%.), από το ΠΑΣΟΚ ( 8,1%) και από τον ΣΥΡΙΖΑ (7,7%) . Λίγα πράγματα κερδίζει από τη ΝΔ  (1,9%) και ακόμα λιγότερα από το ΚΚΕ ( 1,1%).

Τούτο σημαίνει ότι: 

  • Το «Ποτάμι» ψαλιδίζει τα φτερά του ΣΥΡΙΖΑ και τον κρατάει σε απόσταση βολής από τη ΝΔ. Σε ποσοστό που ενδέχεται να ανατραπεί με σχετική ευκολία.
  • Στέλνει το ΠΑΣΟΚ στα τάρταρα, με ποσοστά… Νευροκοπίου (3,8%) που προεξοφλούν μεγάλη γκρίνια, εσωστρέφεια και ποιος ξέρει τι άλλο.
  • Οδηγεί τη ΔΗΜΑΡ στο να αγωνίζεται πέριξ του 3%, ποσοστό που (σε βουλευτικές εκλογές) εξασφαλίζει- δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική παρουσία.
  • Μειώνει δραματικά και το ποσοστό των ΑΝΕΛ (4%).
  • Και το κυριότερο, καθιστά σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να βρουν κυβερνητικό εταίρο με κοινοβουλευτική ομάδα που θα δίνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το «Ποτάμι» διεκδικεί και (δημοσκοπικά) κερδίζει τις (χαλαρές) ψήφους διαμαρτυρίας πολιτών οι οποίοι δεν είναι ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένοι και θα κατευθυνόντουσαν (ή κατευθύνονται) κυρίως προς την κεντροαριστερά. Ανθρώπων που πολιτικολογούν, συνήθως γκρινιάζοντας, που ασκούν συνεχώς κριτική χωρίς να μπαίνουν στον πυρήνα της πολιτικής, που δύσκολα υιοθετούν προτάσεις.

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν αρκετοί από αυτούς οι οποίοι εύκολα μετακινούνται από κόμμα σε κόμμα, ανεβοκατεβάζοντας ποσοστά. Ιδιαιτέρως τώρα, σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με τον κόσμο στα κάγκελα, απηυδισμένο, αυτού του είδους οι μετακινήσεις ενδέχεται να μεγιστοποιηθούν.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ίδρυση του νέου κόμματος, εκτός από φωτογραφία της στιγμής, μετρά το «Ποτάμι» σε μια στιγμή που έχει… φουσκωμένα νερά, λόγω της υπερπροβολής που του επιφύλαξαν τα Μέσα.
Μέλλει να δούμε αν θα διατηρήσει αυτά τα ποσοστά, αν μπορέσει να τα αυξήσει ή αν θα… στερέψει.

ΠΗΓΗ:Newpost.gr